Sport u senci politike, virusa i klime 1foto EPA-EFE/Grzegorz Momot POLAND OUT

U Pekingu će se od 4. do 20. februara održati 24. Zimske olimpijske igre, po mnogo čemu jedinstvene u istoriji ovog takmičenja. Mesto održavanja Igara nikada nije bilo predmet polemika kao što je to slučaj sa ovim u Pekingu.

Zapravo, poslednji put se to dogodilo kada je kineska prestonica bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 2008. godine, ali je u to vreme vladala atmosfera nade da bi Igre mogle da doprinesu političkim promenama i otvaranju zemlje.

Međutim, to se nije desilo. Naprotiv, kineski politički sistem trenutno je restriktivniji nego ikad i odnosi ove zemlje i Zapada su u međuvremenu postali opterećeni dodatnim problemima zbog čega su neke države, poput SAD, Velike Britanije i Japana, odlučile da diplomatski bojkotuju Igre. Dolazak je najavio ruski predsednik Vladimir Putin iako se ruski takmičari zbog afere s dopingom na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju takmiče kao „neutralni sportisti“, pod olimpijskom zastavom.

Atmosferu oko ovih Igara još sumornijom čine i problemi sa koronavirusom, ali i činjenica da je zbog klimatskih promena ovo prvi put da će se na borilištima koristiti isključivo veštački sneg.

Za medalje će se boriti oko 2.900 sportistkinja i sportista iz više od 90 zemalja, a biće održano 109 takmičenja, odnosno sedam više nego na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu. Razlog za to su mešovita takmičenja u skijaškim skokovima, brzom klizanju na kratkim stazama i u snoubordu. Takođe, bob je dobio disciplinu monobob za žene.

Za razliku od Letnjih olimpijskih igara, velikih zvezda nema mnogo. Među njima su američka alpska skijašica Mikaela Šifrin ili aktuelni olimpijski šampion u umetničkom klizanju Hanju Juzuru iz Japana, koji je najavio da će u Pekingu izvesti četvorostruki aksel, skok koji još niko nije izveo na zvaničnim takmičenjima.

Igre se održavaju na tri lokacije: Pekingu, Jancinu i Džangđakou. Deo striktne strategije „bez-kovida“ su masovna testiranja, ograničavanje kontakata i zatvaranje delova grada ili čak čitavih milionskih gradova. Pre i po dolasku svi moraju biti testirani i smeju da se kreću samo unutar „zatvorenih krugova“. Obavezna su dnevna PCR-testiranja, a rezultati moraju da se učitaju u zvaničnu aplikaciju „My2022“, zajedno sa podacima o telesnoj temperaturi i opštem zdravstvenom stanju. Ta aplikacija već je bila na meti kritika zbog zabrinutosti za zaštitu podataka.

I pored strogih mera, takmičenja će biti održana pred publikom. Broj posetilaca iz Kine će biti ograničen, a publike iz inostranstva neće biti.

Politika neće biti tolerisana

Član organizacionog komiteta Igara Jang Šu upozorio je sportiste da neće biti tolerisani bilo kakvi vidovi političkih manifestacija ili izjava.

– Svaka izjava ili ponašanje koje narušava olimpijski duh, a pre svega krši kineske zakone i propise, imaće posledice – rekao je Šu.

Međunarodni olimpijski komitet ukazao je na svoju Olimpijsku povelju, u kojoj stoji da su političke izjave na konferencijama za štampu, u intervjuima ili putem društvenih medija dozvoljene, ali da im nije mesto na takmičenjima ili dodelama medalja. Takođe, organizacija Hjuman rajts voč savetovala je sportistima da se uzdrže od izjava koje imaju veze sa ljudskim pravima u Kini.

Srbija sa dva takmičara

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Srbiju će predstavljati dvoje takmičara, alpski skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Vukićević će nastupiti 6. februara u spustu, dok ga dva dana kasnije očekuje nastup u superveleslalomu, a Ignjatovićeva 15. februara učestvuje u spustu, dok će se dva dana kasnije takmičiti u alpskoj kombinaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari