Sprema se regionalna fudbalska liga Mađarske, Češke i Rumunije i Srbije 1Foto: STARSPORT

Sasvim je izvesno da bi već naredne godine mogla da startuje regionalna fudbalska liga sa 16 timova iz četiri evropske zemlje.

Ne, nije reč o takmičenju koje bi ponovo okupilo klubove iz nekadašnje Jugoslavije bez obzira što tako nešto mnogi priželjkuje s obzirom da je kvalitet  fudbala u regionu, jednako reprezentativni koliko i klupski, na silaznoj putanji.

Reč je o sasvim novom projektu koji, kako tvrde dobro obavešteni, kancelarija UEFA maksimalno podržava.

Jednako logistički i za početak još više finansijski.

U toku je i izrada elaborata kojim bi se precizirali svi detalji, prava i obaveze klubova učesnika i nacionalnih fudbalskih federacija, finansijska nadoknada ekipama učesnicima u zavisnosti od plasmana, zatim TV prava i marketinški ciljevi, eventualna prolaznost šampiona Lige u Ligu šampiona ili Ligu Evrope kao i mnogi drugi pre svega takmičarski detalji.

Regionalno takmičenje, prvo ovog tipa u Evropi, navodno je koncipirano tako da ne bi uticalo na obaveze koje bi klubovi učesnici imali u svojim nacionalnim ligama.

Takođe, ceo projekat ne bi ugrožavao ni   prolaznost klubova iz nacionalnih takmičenja na evropsku klupsku scenu.

Kako saznajemo inicijativa za osnivanje Regionalne lige sa 16 klubova, koja još nema ime, potekla je iz Mađarske koja doživljava lagani fudbalski procvat.

Ceo projekat podržavaju i Časi odnosno Rumuni.

Očekuje se i pristanak srpskih klubova.

Jedno ovakvo takmičenje s vodećim ekipama iz zemalja koje jednako kao i Srbija teže revitalizaciji kvaliteta klupskog fudbala u svojoj sredini i te kako dobro došlo.

Drugi motiv za sve učesnike je finansijske prirode, treći mogućnost klubova učesnika da učvrste pozicije na evropskoj fudbalskoj pijaci.

Ostaje na kraju pitanje koliko bi ovo i ovakvo takmičenje sa po četiri najbolja kluba iz Srbije, Mađarske, Češke i Rumunije bilo zanimljivo za ljubitelje fudbala.

Uz dobro organizovanu medijsku kampanju zasigurno bi vrlo brzo to postalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari