Trka oko tri jezera u Subotici: Poslastica za ljubitelje sporta i prirode 1Ludaško jezero, foto: Natalija Jakovljević/Danas

U čarima Subotičke peščare i lepotama Ludaškog, Krvavog i Palićkog jezera, profesionalni sportisti i rekreativci imaće priliku da uživaju 2. aprila, kada će šetati ili trčati u drugom, od ukupno sedam kola Treking i trejl lige Srbije.

Ovogodišnja Treking i trejl liga Srbije počela je 5. marta u Inđiji, a 2. aprila nastavlja se u Subotici, u organizaciji Planinarskog sportskog kluba “Spartak”.

Iako za razliku od drugih lokacija Subotica nema planine, šetnja ili trčanje kroz ravnicu i predeo izuzetnih odlika Subotičke peščare, učesnicima će ponuditi jedinstveni doživljaj koji na drugim mestima ne mogu da iskuse.

“Treking je zapravo pešačenje po različitim terenima. Kod nas nemamo planine, ali za one koji dolaze iz Srbije, njima je teško ići po ravnici i to je izazov, jer noge drugačije podnose ovaj teren, nisu navikle na tu vrstu hoda po pesku ili zemljanim putevima”, objašnjava za Danas Iren Bognar iz PSK “Spartak”.

Prema njenim rečima, u pitanju je takmičenje otvorenog tipa na koje mogu da se prijave kako pojedinci koji se bave planinarenjem ili atletskim trčanjem, tako i klupske ekipe Planinarskog saveza Srbije koje najčešće učestvuju u svim kolima.

Kako su u prethodnoj godini planinarskog trekinga u ekipnoj kategoriji juniori “Spartaka” bili nenadmašni, i ove godine očekuju da postignu dobre rezultate, a budući da se istovremeno održava i treće kolo Vojvođanske treking lige, organizatori se nadaju da će broj učesnika biti rekordan.

“Očekujemo i ove godine dosta učesnika. Ne znam da li će biti rekord oboren, ali je prošle godine bilo oko 600 učesnika”, kaže Bognar.

Treking i trejl manifestacije su postale popularne u poslednjih nekoliko godina, privlačeći ljude koji traže nove i izazovne načine da se bave fizičkom aktivnošću u prirodi.

Takmičenje u Subotici će se održati na jasno obeleženim stazama različitih dužina i to na maloj u dužini od 19,5 kilometara, srednjoj u dužini od 30,3 kilometara i velikoj u dužini od 39,5 kilometara.

Trka oko tri jezera u Subotici: Poslastica za ljubitelje sporta i prirode 2
Palićko jezero, foto: J. Patarčić/Danas

Učesnici mogu da ih pređu hodanjem ili trčanjem, a kako će staze voditi oko Ludaškog, Krvavog i Palićkog jezera, svima koji uzmu učešće u ovoj manifestaciji uživanje u prirodi biće zagarantovano.

Ipak, za ugođaj neće biti uskraćeni ni rekreativci, za koje će biti obezbeđena jedna mini staza u dužini od sedam kilometara namenjena za građane i porodice sa decom.

“Ova staza će biti edukativnog karaktera i JP ‘Palić-Ludaš’ će voditi i pokazivati interesantne delove prirode, ptice i biljke naše peščare i na ovoj stazi očekujemo građane, pogotovo roditelje sa decom”, ističe naša sagovornica.

Mesto okupljanja učesnika biće Visitorski centar “Ludaš” u Hajdukovu, u nedelju, 2. aprila, od 8 do 9.45 časova, dok je početak trke zakazan u 10 časova.

Oni koji žele da učestvuju mogu da se prijave popunjavanjem elektronskog formulara do petka, 31. marta, do ponoći.

Kotizacija za učešće iznosi 500 dinara, u koju je uračunat personalizovani broj, finišerska medalja, okrepa na stazi, elektronska diploma, kao i nagrade za najbolje.

Moguće je prijavljivanje i na dan takmičenja, na startnom mestu u periodu od 8 do 9.45 časova, uz plaćanje kotizacije od 800 dinara.

Trka oko tri jezera u Subotici: Poslastica za ljubitelje sporta i prirode 3
Ludaško jezero, foto: J. Patarčić/Danas

Svaki učesnik će dobiti mapu koja služi za overu na kontrolnim tačkama, a od obavezne opreme, Bognar kaže da je najvažnija dobra obuća i da se svako obuče u skladu s vremenskim prilikama.

Takođe, naglašava da je bitno i da svaki učesnik sa sobom ponese flašu ili čašu za vodu, jer se neće deliti na punktovima, već će biti omogućeno samo dopunjavanje vode, kako se priroda ne bi zagađivala bacanjem smeća i plastike.

Na kraju takmičarskog dana, biće proglašeni pobednici na svim stazama koji će biti nagrađeni medaljama i peharima.

“To je takav sportski događaj, gde je stvarno atmosfera drugačija. Sport, priroda i druženje, sve u to spada”, poručuje Bognar.

Nakon Subotice, od maja do septembra slede kola na Jastrebcu u Kruševcu, Gornjačkim planinama u Požarevcu, Starici u Majdanpeku, Povlenu u Valjevu, Rajcu u Beogradu i Ovčaru u Čačku, a pobednici Treking i trejl lige Srbije biće ujedno i zvanični pojedinačni i klupski prvaci Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari