Spuštena zavesa na jesenji deo sezone Ling Long lige 1Foto: Starsport

Penali za prekršaje van kaznenog prostora ili oni kod kojih ni nema faula, golovi iz ofsajda, pogoci koji su priznati iako lopta nije prešla gol liniju punim obimom…

Sve su ovo samo neki od detalja koji su obeležili prvi deo sezone fudbalske Superlige Srbije.

Zavesa na jesenji deo Superlige spuštena je proteklog vikenda pošto su odigrana tri preostala meča koja se iz ranijih razloga (obaveze večitih u Evropi, bolest igrača Radničkog) nisu odigrali u redovnim terminima. Poslednje 21. kolo, koje je trebalo da se igra prošlog vikenda, pomereno je iz nepoznatog razloga za februar.

Ranije je praksa bila da se mečevi poslednjeg kola odlože zbog vremenskih (ne)prilika, ali sada izgleda objašnjenje nije ni potrebno pošto nema ni snega ni velike kiše.

„Još pre desetak dana smo odlučili da pomerimo da to kolo bude prvo prolećno“, kratko je predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović objasnio za naš list.

Nema veze što na sajtu Superlige i dalje stoji da je u subotu i nedelju trebalo da se odigra svih osam mečeva 21. kola. Zimska pauza trajaće puna tri meseca, sve do 15. februara, mada to sigurno neće ići na ruku kineskom Ling Longu koji preko Superlige neće moći da reklamira zimske gume.

Za tabelu kakvu imamo ispred sebe posle 20. kola mnogi bi mogli već sad da potpišu da će isto izgledati i u maju, kada se odigraju poslednje utakmice.

Zvezda je očekivano usamljena na prvom mestu, s obzirom na to da po broju kvalitetnih igrača nesumnjivo jeste ispred ostalih timova, ali je neočekivano već tokom jeseni imala nesebičnu pomoć sudija na više utakmica.

Podela bodova u plej-ofu ukinuta je samo desetak dana pre početka prvenstva, što su takođe mnogi protumačili kao vid pomoći aktuelnom šampionu koji se već jednom opekao kada je Partizan iznenada u finišu došao do titule (2016/17).

Na sednici Zajednice superligaša došlo je ne tako davno i do žučne rasprave da li treba ukinuti ograničenje broja stranaca na utakmici (4), pošto se se zna da ih crveno-beli toliko imaju u rosteru da maltene ne mogu da stignu da ih sve izmenjaju u domaćem takmičenju.

Suđenje je tokom cele jeseni izazivalo kontroverze, ali to nije sprečilo Sudijsku komisiju da uredno ćuti i sve što ima da eventualno kaže o spornim odlukama arbitara objavi samo u internim dokumentima Fudbalskog saveza Srbije.

Neobično veliki broj grešaka sudija u samo prvom delu sezone skoro da se ne pamti, pošto je ranija praksa uglavnom ukazivala da do toga mahom dolazi na proleće, kada se lome koplja oko šampiona i toga ko se seli u niži rang takmičenja.

Iako se ni vrh Saveza nije oglašavao o radu Sudijske komisije, usred sezone došlo je do promena. Tako su bez obrazloženja iz nje isključeni Igor Radojičić (nezvanično nije ni mogao da bude član jer je sekretar Udruženja sudija) i Majo Vujović (nezvanično mu je sin jedan od vođa navijača Vojvodine).

Milan Karadžić je ostao predsednik, a pridružili su mu se Đorđe Žutić i Boško Jovanetić, mada je praksa u ispunjavanju želja interesnih grupa u vidu delegiranja željenih sudija ostala ista.

A sad malo i o samom fudbalu. TSC iz Bačke Topole je najprijatnije iznenađenje Superlige. Vojvođanski klub je završio na petom mestu sa izglednim šansama da se bori za izlazak na evropsku scenu.

Nije isključeno i da bi možda sakupio još neki osim 36 bodova da ih u poslednjih nekoliko kola nisu „saplele“ sporne odluke arbitara.

Najveće razočaranje priredio je Radnički Niš. Vicešampion iz prošle sezone nije uspeo da nadomesti odlazak glavnih igrača i trenera Nenada Lalatovića, pa je grcao sve do sredine jeseni. Smena Sime Krunića i dovođenje Milorada Kosanovića za trenera donelo je određeni pomak, ali nema dileme da će ekipi sa „Čaira“ ove godine sredina tabele biti „puna kapa“.

NJihovo mesto u vidu kandidata koji će Partizanu pokušati da „pomute“ drugo mesto Partizanu zauzeli su Čukarički i Vojvodina. Mačva je na dnu tabele već otpisana, dok će se za selidbu u niži rang međusobno verovatno boriti Rad i Inđija, mada će i Radnik i Javor uveliko strepeti.

Za Proleter po mišljenju mnogih nema zime, pošto je javna tajna da je klub iz Slane Bare miljenik predsednika FSS.

Tabela

1. C. zvezda 55

2. Partizan 44

3. Vojvodina 42

4. Čukarički 40

5. TSC Bačka Topola 36

6. Voždovac 35

7. Radnički Niš 32

8. Spartak 28

9. Mladost 25

10. Napredak 24

11. Proleter 20

12. Javor 20

13. Radnik 19

14. Inđija 14

15. Rad 11

16. Mačva 8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari