Srbija druga na Svetskom prvenstvu u savate boksu 1

Reprezentativci Srbije završili su Svetsko prvenstvo u savateu (discipline aso i kan) koje se od 07-11. Septembra održavalo u hrvatskom Varaždinu, sa dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje. U generalnom plasmanu od 40 zemalja iz celog sveta, Srbija je zauzela drugo mesto, odmah iza Francuske.

U kategoriji preko 85 kilograma, Novosađanin Goran Bajšanski (SK Vojvodina, Novi Sad) pobedio je Belgijanca Benou Minžeta i tako postao dvostruki svetski prvak, pošto je odbranio titulu sa prethodnog prvenstva 2014. godine.

Srbija druga na Svetskom prvenstvu u savate boksu 2

Prvo mesto Goran Bajšanski

Druga zlatna medalja pripala je Stefanu Janjatovu (SK Banat, Zrenjanin), koji je u kategoriji do 75 kilograma savladao Italijana Kristijana Riveru.

Srbija druga na Svetskom prvenstvu u savate boksu 3Stefan Janjatov: Druga zlatnja medalja za Srbiju

Uspeh su postigle i naše reprezentativke Nada Miladinov (SK Arena, Iđoš) i Kristina Džolić (SK Vojvodina) koje su osvojile srebrne medalje.

Srbija druga na Svetskom prvenstvu u savate boksu 4

Kristina Džolić srebro

Bronzane medalje osvojili su Siniša Zeljković (SK Vojvodina, Novi Sad) i Jovan Stevanović (SK Goran Ostojić, Beograd).

Reprezentaciju Srbije činili su i Miroslav Odžić, selektor reprezentacije i predsednik Savate saveza Vojvodine (SK Vojvodina, Novi Sad), Miodrag Rakić, predsednik Savate saveza Srbije, (SK Ruma), Maja Odžić, predsednica Svetske sudijske organizacije (SK Vojvodina, Novi Sad), kao i međunarodne sudije Aleksandra Odžić, Velibor Karanović i Jovan Dojčinović.

„Savate je sport sa dugom tradicijom i velikim šansama da se kao demostrativni sport nađe na Olimpijskim igrama 2024. godine. Ja, sigurno to neću dočekati kao takmičar, ali ova deca hoće i samo zbog toga im je potrebno da se njihovi rezultati čuju i vide, jer im je to trenutno jedina motivacija“, naveo je u pisanoj izjavi Goran Bajšanski. On je ukazao i na to da su promenom pravilnika u sportu, pre četiri godine, ukinute stipendije za ovај sport, te da su mladi takmičari u režiji svojih klubova trenirali cele godine za ove rezultate.

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu učestvovalo je više od 350 takmičara iz celog sveta. Srpska himna svirana je dva puta bez prekida i do kraja u dvorani „Arena“ u Varaždinu uz aplauze i bez i jednog zvižduka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari