Srbija i definitivno ne ide na Svetsko prvenstvo, Švajcarska dobila prednost 1foto EPA-EFE/Anna Szilagyi

Rukometni savez Srbije nije uspeo da izlobira dobijanje specijalne pozivnice za učešće na planetarnom takmičenju.

Teška eliminacija u baražu protiv Španije, rukometne velesile, za samo jedan gol razlike, motivisala je čelne ljude Rukometnog saveza Srbije da kod IHF-a pokušaju da izlobiraju dobijanje specijalne pozivnice za učešće na Svetkom prvenstvu naredne godine.

Svetska rukometna organizacija prvu pozivnicu prosledila je bila Sjedinjenim Američkim Državama zbog popularizacije sporta, s obzirom na to da će Los Anđeles organizovati Olimpijske igre 2028.

Ostala je bila još jedna, baš kao za prethodno planetarno takmičenje organizovano u Poljskoj.

Nadu da može biti učesnik Svetskog prvenstva nije imala samo Srbija, već i Crna Gora, Farska Ostrva i Gruzija.

Ipak, IHF odlučio je da učini srećnim rukometaše Švajcarske i dodeli im specijalnu pozivnicu, uprkos tome što je, recimo, Crna Gora bila prva na listi zamena.

IHF je osim rezultata i kvaliteta selekcija kandidata za specijalnu pozivnivu gledala i ekonomski aspekt, tačnije mogućnost prodaje TV prava, zbog čega je Švajcarska i bila najpoželjnija.

U najužoj konkurenciji bile su i reprezentacije van Evrope, pre svih Kina i Saudijska Arabija što navodi na zaključak da Srbija i nije imala prevelike šanse.

Od balkanskih zemalja, Hrvatska će biti jedan od domaćina šampionata, dok su učešće obezbedili još Slovenija i Severna Makedonija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari