Dubl fatalan za Srbiju, bez šanse za titulu u Dejvis kupu 1Foto: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Nažalost, kada je Dušan Lajović poražen od Borne Goje (2:1 u setovima) u prvom meču polufinalnog susreta između Srbije i Hrvatske u Dejvis kupu, mogao se naslutiti kraj sa negativnim epilogom po izabranike Viktora Troickog.

Iako je kasnije Novak Đoković savladao Marina Čilića (2:0 u setovima) malo ko se u taboru Srbije iskreno radovao još jednom odličnom rezultatu najboljeg tenisera današnjice.

Jednostavno, u odlučujućem duelu za prolaz u finale Dejvis kupa, tenisere Srbije, tačnije Đokovića i Krajinovića očekivao je meč sa najboljim teniskim parom na svetu.

Da im nema premca, nažalost, Nikola Mektić i Marko Pavić pokazali su na delu i protiv našeg para: iako su se Đoković i Krajinović dobro nosili u većem delu prvog seta, jedan brejk bio je dovoljan Hrvatskoj da povede sa 1:0 i kasnije, dominantnom igrom, na ubedljiv način izbori četvrto učešće naših komšija u finalu Dejvis kupa – 2:0 (7:5, 6:1).

Mada bolje plasiran od relativno anonimnog Goje, Lajović je predstavljao rizičan potez selektora Troickog, s obzirom na to da je popularni Duci daleko bolji igrač na šljaci, a pogotovo u odnosu na Krajinovića, kojem je beton teren na kome se najkomotnije oseća.

Kako bilo, posle poraza od 279. igrača na svetu, dalo se naslutiti da će Srbija samo spletom srećnih okolnosti uspeti da eliminiše Hrvatsku.

Jednostavno, bez jakog dubla, malo koja reprezentacija može osvojiti specifično takmičenje poput Dejvis kupa.

Retko koji singl igrači, bez obzira na kvalitet, mogu biti tako uigrani i imati automatizam nalik stilu igre koji tokom godine uvežbavaju Mektić i Pavić.

Tajming za izlazak na mrežu je veoma bitan, kao i ritern, koji mora biti, pa gotovo perfektan.

Krajinović je sve vreme bio „meta“ hrvatskog dubla. Mektiću i Paviću je bilo jasno da je Filip slabiji ritern igrač; kao i da prilikom izlaska na mrežu nema oštar udarac.

Krajinović, pritom, nema stečen automatizam da odmah po prvom udarcu sa osnovne linije kreće na mrežu, što su hrvatski igrači vešto koristili.

Jeste da su se Đoković i Krajinović u prvom setu fino držali, sve do 5:5 u gemovima, međutim samo mala nesigurnost, naročito na mreži, bila je dovoljna da Mektić i Pavić naprave, ispostaviće se, kapitalan brejk.

Ni to što se Đoković posle gubitka prvog seta iznervirao, šutnuo torbu i iskreno podržao Krajinovića nije preterano uticalo na odnos kvaliteta.

Hrvatski par je bio još ubedljiviji u nastavku i sasvim zasluženo izborio je učešće svoje selekcije u finalu Dejvis kupa.

Rezultati

  1. Lajović – B. Gojo 1:2
  2. Đoković – M. Čilić 2:0

Đoković/Krajinović – Mektić/Pavić    0:2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari