Srbija na startu EP za rukometaše igra sa Belorusijom 1Foto: STARSPORT

U Norveškoj, Austriji i Švedskoj sutra kreće 14. rukometno prvenstvo Evrope u muškoj konkurenciji, s nekoliko ozbiljnih kandidata za zlatnu medalju (brani ga Španija), srebrno (poslednja ga je uzela Švedska) i bronzano odličje (trenutno pripada Francuskoj), kao i za odlazak na Olimpijske igre ovog leta, jer u Tokiju ima mesta samo za novog prvaka (direktan plasman), dok dve najviše rangirane ekipe idu u kvalifikacije za OI.

A to pod uslovom da taj cilj nisu već uspele da ostvare na prošlogodišnjem šampionatu sveta.

Srbija ne pripada nijednom od ovih ešalona, jer je odavno izgubila status planetarne velesile, ali selektor Nenad Peruničić i njegov tim imaju pravo da veruju u čudo i bore se da stignu tamo gde ih baš niko ne očekuje. Počev od današnjeg duela s jednim od tri autsajdera A grupe – Belorusijom – posle čega valja stati na crtu Hrvatskoj, čiji bi neulazak u polufinale predstavljao golemo iznenađenje, odnosno još jednoj ekipi sličnog kvaliteta – Crnoj Gori.

– Za Hrvate ne treba trošiti reči. Najkvalitetniji su i to je činjenica. Mi moramo da gledamo sebe, to je najbitnije, a ja garantujem da će ovi momci biti borbeni i da će pokazati srce. Nadam se najboljem, Upravni odbor je postavio cilj prolaska u narednu fazu, ja uvek verujem u više, no, videćemo koliko smo trenutno u stanju da napravimo – prilično je realan selektor Nenad Peruničić.

„Orlovi“ su ili izostajali sa velikih takmičenja u međuvremenu ili su slavili prolaske u drugu rundu, ali trebalo bi da mogu da se nose sa selekcijom bivše sovjetske republike, mada pripremni porazi od Egipta, Francuske i Norveške, odnosno odsustvo prve zvezde tima – povređenog golmana Milosavljeva ne daju puno materijala za optimizam.

– Kao od početka okupljanja ove generacije, još pre godinu dana, uvek sam gledao protivnika po protivnika, nikako unapred. Belorusija je jedna dobra i kompaktna ekipa. Setimo se kako smo pre godinu i po dana prošli protiv njih (poraz u Nišu, prim. aut), jer smo verovatno tada igrali malo potcenjivački. To u ovom trenutku ne postoji sa naše strane. Oni su sada sjajni igrači i još imaju taj luksuz da imaju tim koji igra Ligu šampiona i SEHA ligu. Dosta igrača se kod njih dobro poznaje, igraju zajedno u klubu, tako da im prilagođavanje i okupljanje ne fali. Čini mi se da smo dobro odradili analizu. Mislim da smo u odnosu na prethodno SP uradili mnogo. Mislim da smo igračima servirali svaki detalj, ali opet utakmica je nešto drugo i nikada se ne zna šta može doneti. Tako motiv pritisak i želja koji mogu da odvedu u drugu stranu, pa zaboraviš sve ono što si radio. Verujem da smo zreli – smatra Peruničić.

– Željno čekamo početak takmičenja. Što se Belorusije tiče, suština njihove igre je bazirana na bekovskoj liniji, ali imaju i mnogo dobrog pivotmena. Jaki su jedan na jedan, imaju šut spolja. Odbrana im je dobra, ali malo manje pokretljiva, što nama može da odgovara ako iskoristimo to sa bržim igračima. Nadam se da ćemo otvoriti prvenstvo pobedom.

Za prolazak u drugi krug neophodno je izbeći zadnju poziciju u grupi.

Grupa A

09.01.

Belorusija – Srbija 18.15

Hrvatska – Crna Gora 20.30

11.01.

Hrvatska – Belorusija 16.00

Crna Gora – Srbija 18.15

13.01.

Crna Gora – Belorusija 18.15

Srbija – Hrvatska 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari