Srbija od naredne sezone u rangu sa Premijer ligom, Serijom A i Primerom 1Foto: STARSPORT

Srbija će od naredne sezone biti u rangu sa Premijer ligom, Serijom A i Primerom, ali samo po broju klubova u najjačem takmičenju.

Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije donela je na jučerašnjem zasedanju odluku o proširenju oba takmičenja na 20, odnosno 18 ekipa. Igralo bi se dvokružno sa 38, odnosno 34 kola.

Najviši rang takmičenja u istoriji domaćeg fudbala nikada nije bio tako glomazan.

Čak je i u nekadašnjoj Prvoj ligi Jugoslavije, koja se igrala od Vardara do Triglava, najveći broj učesnika bio 18. Kada je 2006. godine osnovana Superliga Srbije, prvobitni broj klubova u njoj bio je 12. Ideja je bila da se broj učesnika što više smanji kako bi se u najjačem takmičenju koncentrisao najveći kvalitet.

Potom je 2009. elitno takmičenje prošireno na 16 timova, a do danas su se menjali samo modaliteti dvokružnog i trokružnog sistema, te uvođenja plej-ofa i plej-auta. Luksuz od 20 klubova u najjačem takmičenju za sada sebi dozvoljavaju samo najjače fudbalske lige, poput Engleske ili Španije. Zvuči neverovatno ali istinito da Bundesliga ima “samo” 18 klubova, dok je Nemačka država sa 83 miliona stanovnika, a Srbija sa oko sedam miliona.

Zemlje slične našoj drže se još manjeg broja učesnika kako bi sprečili da u najjači rang zalutaju ekipe koje mogu da izgube sa visokom razlikom od vodećeg na tabeli.

Na primer, Grčka koja ima 10 miliona stanovnika ima takmičenje sa svega 14 klubova. Rumunija ima 20 miliona stanovnika i površinu sličnu nekadašnjoj Jugoslaviji, ali joj prva liga broji tek 14 ekipa. Ništa drugačije nije ni u okruženju u kojem manje klubova u najvišem rangu imaju Hrvatska (10), Bosna i Hercegovina (14), Severna Makedonija (10), Crna Gora (10), Mađarska (12) i Bugarska (14).

Klubovi Superlige i Prve lige Srbije juče su u ponudi imali tri opcije, da najjače takmičenje ostane na 16 klubova, da se proširi na 18 i da bude (pre)glomazna sa 20 klubova.

Za proširenje Superlige na 20 timova glasala su 24 kluba, a zanimljivo je da među njima nije bilo večitih rivala. Crvena zvezda je podržala predlog da se proširi na 18, dok je Partizan bio za ostanak na 16 timova.

Razlozi za ovakav ishod glasanja mogu se tražiti u tome što su ekipe Superlige praktično izgubile moć odlučivanja od kako su Zajednici klubova priključeni i timovi Prve lige Srbije.

Zbog toga je logično očekivati da će klubovi iz nižeg ranga tražiti lakši put ka eliti, a da će oni slabije rangirani u Superligi takođe se za “slamku” o(p)stanka hvatati preko opcije proširenja takmičenja.

Na kraju se otvara logično pitanje, imal li srpski fudbal kvalitet za 20 klubova u Superligi? Ako se pogleda dosadašnji učinak u takmičenju od 16 timova, u kojem su Mačva i Rad kao poslednji i pretposlednji na tabeli jedva u 26 kola uspeli da napabirče dvocifren broj bodova, lako se dolazi do odgovora da bi 14 ili 12 ekipa bila sasvim optimalna cifra.

Preporuka UEFA za najjače lige već godinama glasi da bi zbog kvaliteta takmičenja trebalo da imaju 16 klubova, a za zemlje poput naše 12 ili 10 timova.

FSS mora da aminuje

Odluku Zajednice Superlige i Prve lige Srbije o proširenju liga mora da potvrdi Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije. Predsednik FSS Slaviša Kokeza ranije je najavio da će oni prihvatiti svaku odluku koji klubovi većinski donesu, bez obzira na stav Partizana ili Crvene zvezde. FSS formalno gledano još uvek ima mogućnost da povuče besmisleni predlog o najjačoj ligi od 20 klubova, ali je mala verovatnoća da će do toga zaista i doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari