Srbija posle plus 21 i drame pobedila Tursku 1Foto: Starsport

Košarkaši Srbije pobedili su Tursku u gostima 79:72 (26:11, 21:17, 18:27, 14:17) u utakmici kvalifikacija za Mondobasket 2023. Srbija je sada na skoru 3-3, i sačuvala je šanse za plasman. Preostale su još četiri utakmice, dve sa Velikom Britanijom, u gostima sa Grčkom i kod kuće sa Turskom.

Utakmica u kojoj je Srbija vodila i 21 razlike ušla je u dramatičnu završnicu na tri i po minuta do kraja kad je Džedi Osman serijom od osam poena doveo do prvog izjednačenja na meču (71:71). Posle pravog rvanja na terenu i dve više nego sumnjive sudijske odluke, baš Osman je sa dva faula u napadu otvorio priliku da najpre Kalinić trojkom, a zatim i Gudurić sa penala odvedu Srbiju na plus sedam 40-ak sekundi do kraja. I konačne odluke.

Početkom poslednje deonice smanjili su Turci na minus četiri, a Srbija je za tri minuta dala samo dva poena Kuridže sa penala. Delovali su zbunjeno košarkaši Srbije, a domaći su iskoristili i što su sudije dozvolile malo grublju igru u odbrani.

Najefikasniji kod pobednika bio je Nikola Jokić sa 24 poena, Kalinić i Lučić su dali po 14, a Lučić 11. U domaćoj ekipi Osman je dao 22, Korkman 18 a Šengun 17 poena.

Srbija je fenomenalno otvorila utakmicu, napad se završavao u tranziciji, odlično se trčalo, a poentirao je pre svega Jokić koji je nanizao čak 11 poena. Odbrana je bila na visokom nivou, izgledalo je da su Turci malo zbunjeni velikim brojem preuzimanja, nekom vrstom „zone“ koja je zatvorila pasove u reket, a posebno na otvorenom šutu iz kornera.

Stekao se utisak da ih je Srbija „uhvatila na brzinu“, ali i na smirenost, sve je u prvom kvartalu išlo kao po loju, u finišu je i Lučić začinio sa dve „trojke“, od kojih jednu sa penala. Epilog je bilo čak +15 za Srbiju, uz samo 11 primljenih poena.

U nastavku je selektor Svetislav Pešić prilično mešao karte, bilo je malog pada u ofanzivi, ali protivniku nije dozvoljeno da se previše približi, maksimalno na minus 12. U finišu druge deonice Pešić je vratio Jokića u igru, opet je as Denvera odigrao nekoliko minijatura, stigao do 19 poena, i pokazao „novi“ kvalitet kretanja u napadu.

Razlika se brzo vratila na bezbedniju, da bi Kalinić trojkom sa samog centra igrališta uz zvuk sirene doveo do ogromnih plus 19 pred pauzu- 47:28. I na taj način simbolično je obeležio 100-tu utakmicu u dresu reprezentacije.

Turci su bili ofanzivno osujećeni, dobar primer za to je i da je Šejn Larkin jedina dva poena dao sa linije slobodnih bacanja i to u poslednjem minutu prvog poluvremena,a igrao je čak 17 minuta.

Na početku drugog poluvremena usledio je nalet domaćih koji je bio i očekivan, ali je tome „asistirala“ i selekcija Srbije sa nekoliko brzopletih napada i insistiranjem na šutu za tri. Napravili su domaći seriju 12:0, i smanjili na minus devet (43:52) na pola četvrtog kvartala.

A zatim posle tehničke greške Lučića koja je bila i peta lična i na minus sedam. Ali su dva Marka, Gudurić i Jagodić-Kuridža, sa dve trojke ipak smirili nalet domaćina pred poslednju deonicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari