Srbija preko svetskog prvaka otplivala do F8 Svetskog kupa 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Delfini u dramatičnoj utakmici, na peterce, pobedili Španiju i plasirali se na završni turnir takmičenja u vaterpolu – 14:13 (0:3, 5:2, 2:2, 2:2 – 5:4).

U derbiju kvalifikacija u Podgorici, reprezentacija Srbije posle velike borbe i preokreta osvojila bodove vredne učešća na Fajnal-ejtu Svetskog kupa u Los Anđelesu, ovog juna.

Bila je to još jedna luda i nezaboravna utakmica dve stare vaterpolo velesile, sa puno dinamike, preokreta, sjajnih odbrana, vrhunskih napada… I ponovnim serijama kaznenih udaraca.

Olimpijski šampion iz Rio de Žaneira 2016. i Tokija 2020. dugo se borio za vazduh, pokušavajući da ne završi na dnu bazena „Morača“, posle dominacije svetskog prvaka i minusa od 0:5.

Crvena furija je u talasima zapljuskivala izbušenu odbranu tima Uroša Stevanovića, u isto vremeno sjajno braneći svoje „teritorijalne vode“. Psiha je bila ne velikom testu i nije pala.

Čitavih 12 minuta čekani gol Viktora Rašovića dao je Delfinima tračak nade, a onda je „palicu“ preuzeo Dušan Mandić, uvek posebno „nabaždearen“ za utakmice sa agresivnim i brzim Špancima.

I tako, mic po mic, podmlađena postava našeg tima „pojela“ je prednost rivala, pa mu zavrtela mozak i otišla na na +2 (9:7), dva minuta pre kraja još jedne epizode večitog vaterpolo rivalstva.

Međutim, nije se vlasnik planetarne krune predavao, već je izvukao poslednji atom snage da bi, preko Barosa i Sanahuje, izdejstvovao bonus „natplivavanje“ nakon regularnog dela utakmice.

Srbija nije organizovala napad nakon izjednačenja, Španija je pogodila prečku, da bi Mandić i drugovi imali tajm aut i 13 sekundi za gol. Nisu ga dobro odigrali, pa se moralo pribeći petercima.

Realizovali su ih Perone, Sanahuja, Baroso, Kabanas za Španiju, a Mandić, Milojević, Vučinić, S.Rašović i Drašović za Srbiju, a onda su dva čoveka uzela stvar u svoje ruke i odlučila pobednika.

Mladi golman Crvene zvezde, Vladimir Mišović, skinuo je peterac Albertu Munarisu u raspucavanju, a bek Novog Beograda, Radomir Drašović, realizovao ključni udarac sa pet metara.

Za ogromno slavlje srpskog tima i skidanje kamena sa srca, iako pobeda na peterce vredi dva boda, a takav poraz jedan. Kako Srbija 13. marta igra sa autsajderskom Gruzijom praktično je izvadila kartu za LA.

Kao jedna od dve najuspešnije selekcije sa podgoričkog kvalifikacionog turnira. Zadnje kolo dočekuje kao druga na tabeli (8 bodova), iza Španije (10), a ispred Grčke (6), Crna Gore (6), Gruzije (3) i Australije (0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari