Srbija savladala Norvešku, Sergej dao dva gola 1Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell NORWAY OUT

Reprezentacija Srbije je na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo pošto je u Oslu, u polufinalu baraža, savladala Norvešku posle produžetaka – 2:1. Junak “orlova” večeras je bio Sergej Milinković-Savić.

On je sa dva gola matirao Norvežane i konačno počeo da u nacionalnom dresu pokazuje ono što se od njega čeka već dve godine.

Ono što mnogo više raduje od same pobede je to što reprezentacija Srbije ponovo ima igru po kojoj bi mogla da postane prepoznatljiva, a kakvu nije imala još od pre Mundijala u Rusiji, odnosno od razlaza sa selektorom Slavoljubom Muslinom. Formacija 3-4-2-1 koju je Tumbaković u “minut do 12” počeo da uigrava tek pre mesec dana brzo je dala rezultat.

Trebali su “orlovi” bez produžetaka, da u 90 minuta reše meč, ali nedovoljna uigranost zadnje linije naterala ih je da budu na dodatnom ispitu i tek u pola sada dopunskog igranja savladaju rivala.

Srpski tim je od prvog minuta krenuoi s jasnom idejom na koji način, preko bokova, želi da dođe do gola domaćih. Selektor Ljubiša Tumbaković odlučio je da sa Tadićem iza Mitrovića upari Đuričića koji je poverenje zadobio zahvaljujući formi koju je od početka sezone prikazao u Sasuolu.

Upravo je Đuričić bio jedan od ključnih igrača u prvih 45 minuta za stvaranje gol prilika, pošto je redovno uspevao da pobegne norveškoj odbrani. Mitrović je tokom celog prvog poluvremena bio “hranjen” loptama sa bokova, ali nažalost ni jednu šansu nije uspeo da realizuje.

Kazna umalo nije stigla u 33. minutu kada je posle kornera Haland glavom matirao celu odbranu “orlova”, ali je Nemanja Maksimović sa gol linije uspeo da spase siguran pogodak. Samo dva minuta kasnije Srbija je ispustila izuzetnu šansu, kada je Đuričić servirao Mitroviću loptu na samo pet metara od gola Norveške. Međutim, u šansi u kojoj je teže bilo promašiti nego pogoditi, napadač Fulama šutirao je preko gola.

Nastavila je Srbija i u drugom poluvremenu tamo gde je stala u prvom. Još bolju šansu od Mitrovića imao je Đuričić u 54. minutu kada je sa čak četiri metra šutirao, ali je golman Norvežana Jarstejn uspeo da majstorski odbrani.

Kako je dalje odmicalo vreme, tako su “vikinzi” uvodili “orlove” u svoj ritam igre, osvajajući metar po metar sve više sredinu terena i držeći loptu sve duže u svom posedu.

Počeli su da stalno udavajaju Đuričića i Mitrovića kao najveće pretnje, dok Tadiću jednostavno po skandinavskoj kiši ništa nije polazilo za rukom. Nedostatak ideja postao je hroničan u igri “orlova”, što se najbolje moglo oslikati u 73. minutu kada je Kolarov sa čak 30 metara pokušao da savlada Jarstejna, a jačinom šuta uspeo je da neočekivano izbori korner.

Videvši da nema više šta da čeka, Tumbaković je posegao za uvođenjem Sergeja Milinković-Savića, što mu se isplatilo posle samo jednog minuta.

Tadić je 81. izveo slobodan udarac, a vezista Lacija se najbolje snašao u kaznenom prostoru i doveo Srbiju u vođstvo – 0:1. Radost, međutim, nije dugo trajala jer “orlovi” nisu umeli da umire igru, a “vikinzi” su krenuli na sve ili ništa. Ključni momenat odigrao se u 88. minutu kada je Norman pored čak četiri igrača Srbije uspeo da šutira sa oko 15 metara i matira Rajkovića – 1:1, te tako meč odvede u produžetke.

Nije Srbija odustajala od svoje igre ni u produžecima, nastavivši da stvara prilike preko prodora po krilnim pozicijama. Još jedan promašaj koji je skupo mogao da košta odigrao se u 100. minutu kada je Lazović pogodio stativu. Srećom, samo dva minuta kasnije uspeli su “orlovi” još jednu sjajnu priliku da stvore, a Sergej Milinković-Savić je svojim drugim golom odveo Srbiju na još samo jedan korak od Evropskog prvenstva – 1:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari