Srbija u prvom "šeširu" 1Foto: STARSPORT

Košarkaška reprezentacija Srbije u ponedeljak će saznati imena rivala u grupi kvalifikacija za Eurobasket 2021, a FIBA je objavila da će „orlovi“ biti svrstani u prvi šešir uoči žreba u Minhenu.

Na žrebu će se naći 32 zemlje koje će biti podeljene u osam grupa po četiri tima. Igraće se po „round robin“ sistemu, odnosno svaka ekipa sa svakom, i to kod kuće i na strani, a po tri najbolja tima iz svake grupe izboriće plasman na Evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije će igrati i domaćini Eurobasketa, tačnije Nemačka, Češka, Gruzija i Italija, ali van konkurencije, pa će iz grupa, u kojima će oni biti smešteni, plasman na EP izboriti po dva najbolja tima. Saopšteno je da su šeširi uoči žreba pravljeni prema rang listi FIBA, a poslednji, osmi šešir biće kompletiran posle odigravanja treće runde pretkvalifikacija, koje su na programu od 3. do 21. avgusta.

Žreb, koji će u ponedeljak biti održan u Minhenu, biće poludirigovan, a objavljeno je po kojem sistemu će biti održan. Ekipe iz prvog šešira biće žrebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Ekipe iz drugog šešira biće žrebane u grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog šešira.

U jednoj grupi može da se nalazi samo jedan domaćin Eurobasketa 2021. Kvalifikacije za Eurobasket 2021 igraće se kroz tri FIBA prozora, i to u terminima 17 – 25. februar 2020, 23. novembar – 1. decembar 2020. i 15 – 23. februar 2021, i svaka reprezentacija igraće u svakom prozoru po dva meča.

Sastavi šešira pred žreb

  • Prvi šešir: Španija, Francuska, Srbija, Litvanija
  • Drugi šešir: Slovenija, Grčka, Hrvatska, Rusija
  • Treći šešir: Italija, Letonija, Turska, Ukrajina
  • Četvrti šešir: Finska, Nemačka, Češka, Poljska
  • Peti šešir: Gruzija, Crna Gora, Belgija, Izrael
  • Šesti šešir: Mađarska, BiH, Holandija, Makedonija
  • Sedmi šešir: Estonija, Bugarska, Švedska, Austrija
  • Osmi šešir: Albanija/Belorusija/Danska, Slovačka/Kipar/Rumunija, Luksemburg/tzv. Kosovo/Velika Britanija, Švajcarska/Portugal/Island.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari