Srbija vicešampion sveta u sletanju paraglajderom 1

Sa upravo završenog Svetskog prvenstva u preciznom sletanju paraglajderom, naši reprezentativci vratili su se sa osvojenim srebrom, a za po jednu poziciju izmakle su im medalje i u pojedinačnoj i ženskoj konkurenciji.

Piloti srpske reprezentacije u sastavu Slobodan Maletić, Goran Đurković, Dejan Valek, Ivan Pavlov, Dragan Popov, Tamara Kostić, Milica Marinković i tim lider Vojislav Ivanović, osvojili su drugo mesto na Svetskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom. Oni su se za vicešampionsku titulu izborili na najmasovnijem takmičenju u ovoj disciplini ikada održanom, među 28 zemalja i 147 takmičara.

„Do poslednjeg trenutka smo i mi imali šansu da budemo prvi, ali konkurencija je bila izuzetno jaka, naročito kineska reprezentacija. Tim je odlično funkcionisao i važno je da smo sada osetili da postoji realna mogućnost da na sledećem takmičenju osvojimo i zlatnu svetsku medalju, što je još jedini trofej koji nam nedostaje u kolekciji“, kaže Vojislav Ivanović, vođa reprezentcije.

Precizno sletanje paraglajderom, sport u kojem pilot ima zadatak da sleti na cilj prečnika svega dva centimetra, uvršten je među Azijske igre i prepostavlja se da će uskoro postati i olimpijski sport.

U pojedinačnom plasmanu, naši su takmičari takođe bili izuzetno dobri, ali su za samo nekoliko centimetara ostali bez medalje. Naš najbolje plasiran takmičar je Goran Đurković (4. mesto), a za njim slede Dejan Valek (8), Ivan Pavlov (14), Slobodan Maletić (15), Dragan Popov (43). Na takmičenju su učestvovala i 32 ženska pilota i naše dame su se plasirale takođe na zavidne pozicije. Milica Marinković završila je takmičenje na četvrtom mestu, a Tamara Kostić na 12.

„Konkurencija je zaista bila na svetskom nivou a mesto na kome se odvijalo je posebno i odlikuju ga mirni uslovi za sletanje što i jeste bila velika poteškoća. Svi rezultati bili su „sitni“ (u ovoj diciplini pobednik ima najmanje bodova). Borba između timova je trajala bukvalno od početka do kraja. Morali smo biti koncentrisani u svakom letu jer je svaki centimetar bio od velikog značaja“, kaže Goran Đurković.

Svečanom proglašenju najboljih na ovom takmičenju u Vlori prisustvovali su premijer Albanije, Edi Rama i ministri energetike i kulture, kao i Fritc Bring, predsednik Svetske vazduhoplovne federacije (FAI). Takmičenju su prisustvovali i predsednik Biroa za paraglajding i hengglajding FAI-a, kao i tri potpredsednika svetske organizacije, među kojima i generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije, Željko Ovuka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari