"Potporni stub grandiozne karijere i njen remetilački faktor": Ko je opomenuti Srđan Đoković, otac teniskog maga Novaka? 1foto: Starsport

Kao pre godinu dana u ovo doba, jedan od roditelja osvajača rekordnog broja titula na Australijan openu doneo je negativan publicitet polufinalisti turnira u Melburnu.

Kao da Novak Đoković nema dovoljno problema, jer od početka Otvorenog prvenstva Australije bije bitku sa povredom zadnje lože i sramnim spekulacijama u vezi iste, otac mu je nakalemio još jednu nevolju.

Zdrava logika kaže nenamerno, ali ga nedopustiva neopreznost ne amnestira od krivice, jer je morao znati da će snimak iz okruženja „Rod Lejver arene“ brzinom svetlosti preplaviti društvene mreže i izazvati burne reakcije sa visokih mesta. U ovom slučaju protestno oglašavanje ambasadora Ukrajine u Australiji i upozoravajuću notu organizatora prvog grend slema u kalendaru svake teniske sezone.

„Mala grupa navijača je pravila probleme sa nedozvoljenim zastavama. Biće suočeni sa posledicama. Igrači i njihovi timovi su upozoreni na politiku turnira što se tiče zastava i na svaku situaciju u kojoj prave prekrašaje. Nastavićemo da radimo sa obezbeđenjem i državnim strukturama“, saopštio je upravljački bord AO, povodom dešavanja u sportskom kompleksu Melburn park.

Očigledno kivan na 62-godišnjeg Srđana Đokovića, pošto je „ekskluzivni junak“ videa u kom jedan čovek drži zastavu najveće države sveta, sa likom njenog predsednika Vladimira Putina, a on posle niza glasnih proruskih poruka druge osobe izgovara „Živela Rusija“. U trenutku kada zapadni svet osuđuje i najmanji prizvuk rusofilstva, a AO zabranjuje isticanje državnih obeležja zemlje čija je vojska napala Ukrajinu.

I to dvaanaest meseci nakon što je stariji Đoković bio na udaru brojnih stranih medija, zbog optužbi izricanih tokom uličnih protesta ostatka svoje porodice povodom pritvaranja Novaka u Melburnu, držanja u hotelu sa imigrantima svih slojeva, suđenja tamošnje države sa osvajačem 21. grend slem titule, oduzimanja regularno dobijenog medicinskog izuzeća i deportacije iz Australije, s etiketom antivaksera.

„On bi osvojio Australijan open, jer to je Novak, najbolji teniser i sportista na svetu, ali to ne mogu nikako da preko usta izgovore, tih nekoliko stotina miliona stručnjaka iz zapadnog sveta koji misle da je svet njihov. Ovaj svet broji osam milijardi ljudi, a sedam je deo slobodarskog sveta i oni ga nazivaju trećim. Ne, mi smo prvi svet. Nismo ništa manje nego oni.

Novak 20 godina pokazuje da je deo slobodarskog sveta. Isusa su razapinjali na krst i svašta mu radili, a onda je izdržao i dalje je živ među nama. I Novaka pokušavaju da razapinju na isti način i da mu rade sve i svašta…“, glasio je jedan od tadašnjih govora najstarijeg člana porodice Đoković, inače posebno zahvalnog ruskom biznismenu Genadiju Timčenku, jer ga je „svojim privatnim avionom prebacio na kliniku u Nemačkoj i spasao smrti od sepse“ pre nekoliko godina.

Da li zbog tog posebnog odnosa sa jednim Rusom i(li) zbog naklonosti prema čitavom narodu, njegovoj istoriji i kulturi (na šta naravno, ima pravo kao svaki anglofil, frankofil, germanofil…), tek Novakov otac, rodom iz jednog sela na Kosovu, dopustio je sebi da lične stavove iznese tamo gde je to nedozvoljeno i time pojača ionako prejak medijski i psihološki pritisak na sina uoči polufinalnog meča AO 2023.

Kao što je to činio kada je pre par godina verbalno napao proslavljenog srpskog dbojkaša Vanju Grbića, jer mu se učinilo da ovaj stavlja u loš kontekst njegovog najstarijeg od trojice naslednika, ili kada je zbog sličnog „prestupa“ svojevremeno izdejstvovao otkaz najpoznatijem teniskom novinaru Nebojši Viškoviću na RTS.

Kontraproduktivno skrećući pažnju sa grandiozne karijere vlasnika skoro svih važnijih rekorda teniskog sporta, čijim delima se klanjuju širom planete i to ne samo „mali ljudi“ već i slavni i moćni. Čineći da u drugi plan padne vizionarsko žrtvovanje njega i supruge Dijane, jer bez njihovog prekovremenog rada i novčanog zaduživanja Novak nikada ne bi bio u prilici da ispuni dečiju želju da bude najbolji teniser sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari