Srpski košarkaši osvojili srebro 1Foto: FoNet/AP

Muška košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je večeras u finalu izgubila od Sjedinjenih Američkih Država sa 96:66 (19:15, 33:14, 27:14, 17:23).

To je osma medalja za sportiste Srbije ne Igama u Riju, a četvrta srebrna, uz po dve zlatne i bronzane.

Plasmanom u finale olimpijskog turnira naši košarkaši su definitivno povrdili da su se vratili u svetski vrh i da vicešampionska titula na prvenstvu sveta pre dve godine i četvrto mesto na prošlogodišnjem šampionatu Evrope nisu bili slučajnost.

Utakmica za najvrednije odličje u sportu, zlatnu olimpijsku medalju, nažalost nije protekla kako smo se nadali i gledali smo reprizu finalnog susreta sa poslednjeg prvenstva sveta.

Naši košarkaši nisu uspeli da pruže ozbiljniji otpor NBA zvezdama i doživeli su ubedljiv poraz. U prvoj četvrtini reprezentacija Srbije je bila ravnopravna i imala je minimalnu prednost, a Amerikanci su preokrenuli rezultat zahvaljujući našim izgubljenim loptama, čime smo im omogući kontre i lake poene.

U finišu prve i početkom druge četvrtine američki koarkaši su naparvili seriju od 14:1 i stekli dvocifrenu prednost (25:15), posle čega ih je bilo nemoguće zaustaviti. Prva zezda njihovog tima Kevin Durent je pogađao iz svih pozicija i do poluvremena je postigao čak 24 poena. Na odmor se otišlo sa prednošću Amerikanaca od 23 poena, pa je bilo jasno da se neće ponoviti utakmica iz grupe, kada smo bili u igri do poslednjeg trenutka.

Snažni američki centri dominirali su u oba reketa i SAD su utakmcu završile sa čak 20 ofanzivnih skokova, a ukupno su imale 21 uhvaćenu loptu više, što je moralo da se odrazi na rezultat.

U drugom poluvremenu Amerikanci su igrali dok nisu stigli do prednosti od 41 poena, a onda su u poslednjih pet-šest minuta znatno smanjili tempo, pogotovo u odbrani, pa je reprezentacija Srbije dobila poslednju četvrtinu i koliko-toliko ublažila poraz.

Srpski košarkaši u prvim izjavama posle osvojene srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju poručili su da su presrećni, uprkos tome što u finalu nisu bili na nivou i obećali da će za četiri godine u Tokiju „napasti“ zlato.

„Ostaje žal što nismo pružili jači otpor, imali smo lekciju od pre dve godine i izgleda da ništa nismo naučili. Nadam se da ćemo dobiti još jednu šansu da probamo da ih dobijemo. Osvojili smo srebro, ali nismo ‘napali’ zlato“, rekao je Nikola Kalinić za RTS.

Miroslav Raduljica dodao je da finale nije odigrano sa energijom koju je ekipa imala tokom celog turnira. „Šteta što nije bilo bolje, ali presrećni smo srebrom, a biće zlato, nadam se u Tokiju“, rekao je srpski centar.

U gradovima Srbije srebrna medalja košarkaša se slavila po ulicama i trgovima.

Srpski košarkaši osvojili srebro 2

Foto: FoNet / Antonio Ahel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari