Srpski superderbi evropskog šmeka 1Foto: Peđa Milosavljević Starsport

Od direktnog duela vaterpolista Novog Beograda i Radničkog iz Kragujevca očekuje se da pokaže zašto je ovdašnji šampionat jedan od dva najjača na kontinentu.

Od kako su naši i tuđi reprezentativci počeli da nadiru u nekoliko domaćih klubova, a kvalitet Superlige Srbije narastao kao kvasac, ovdašnji ljubitelji vaterpolo željno čekuju prvi susret licem u lice Novog Beograda i Radničkog, jer prestonička ekipa i kragujevački tim imaju fantastične timove i odlične trenere. A visoke ambicije će im se sudarati ne samo u prvenstvu i nacionalnom Kupu već i u istoj grupi Lige šampiona, verovatno i u regionalnoj Premijer ligi.

I zato će svako ko voli i prati ovaj trofejni sport, ne smatra da nije vreme za masovna okupljanja pod krovom u kataklizmičnoj fazi pandemije korona virusa u ovoj dezorjentisanoj zemlji i narodu i spreman je na odgovorno ponašanje, u subotu biti na tribinama bazena „11. april“ od 19.45.

– Ovo će biti prva prava utakmica u novoj sezoni. Derbi u punom smislu te reči. Sa Kragujevčanima nam ove sezone predstoji sigurno desetak mečeva u svim takmičenjima, tako da će biti dosta zanimljivih i jakih duela… – zna domaćinov kapiten Dušan Mandić, čiji su transfer i jak ugovor samo jedan od megalomanskih poslova Novobeograđana, kako u vodi tako i pored nje, jer je klub iza kog stoji uticajni političar Aleksandar Šapić znatno kadrovski pojačao upravljačku strukturu i obezbedio jedan od najvećih budžeta u Evropi.

Osvajač dva olimpijska zlata i gomile reprezentativnih trofeja ceni protivnikove adute, pa biranim rečima govori o sastavu krcatom planetarnih šampiona pod nacionalnom kapicom.

– Radi se o izuzetno kvalitenoj ekipi, sazreloj ove godine. Većina tih igrača osvojila je letos juniorsko prvenstvo sveta, a uz sebe imaju dvojicu vrhunskih vaterpolista Ćuka i Vrlića. Sigurno su dosta kvalitetniji nego prošle godine, zato zovem publiku da dođe i uživa u odličnom vaterpolu – zna Mandić da sledi dijametralno drugačija bitka od onih protiv Naisa i Zemuna, dobijene dvocifrenom razlikom.

I prvi srpski pobednik regionalnog takmičenja i aktuelni prvak Srbije nije morao previše da se napreže protiv Proletera i Zemuna, a sada mora da zapne iz petnih žila. Još više od domaćina prvog superligaškog super-derbija ove sezone.

– Pripremamo se ozbiljno kao za svaku drugu utakmicu, ali sa svešću da će ova biti drugačija i zahtevnija. Spremni smo da se izmerimo sa glavnim favoritom za osvajanje evropske titule, ne samo domaćih trofeja. Naš glavni motiv ovog puta je da vidimo koliko smo blizu ili daleko od najboljih – ne krije Miloš Ćuk, prekaljeni osvajač brojnih odličja sa A selekcijom Srbije, u poslednjem prelaznom roku prispeo u Kragujevac, baš kao i poznati hrvatski reprezentativac Josip Vrlić.

Za razliku od trenera, tehničkim sporazumom kontinentalne krovne organizacije i VK Novi Beograd, zagarantovanog učesnika fajnal-ejta Lige šampiona, Vladimira Vujasinovića, njegov kolega Uroš Stevanović raspolaže sa mnogo manje „gotovih“ igrača. Sa druge strane, momci iz Radničkog izneli su osvajanje krune na poslednjem Svetskom prvenstvu za juniore i budućnost su našeg vaterpola.

– Ne vidim našu mladost i odsustvo rezultatskog pritiska kao nešto na čemu treba da plivamo. Radnički je perspektivna ekipa, sa mnogo potencijalnih A reprezentativaca, i nama dvojicom-trojicom starijih, ali takmičarski razmišljamo i radimo. Ponavljam, ovo je jedna u nizu prilika da se u direktnom kontaktu uporedimo sa jednim velikim timom – realističan je Ćuk, srećan što Kragujevčani trenutno ne kubure sa povredama i korona virusom.

 

Superliga – 3. kolo

subota

Partizan – Nais 19.00

Novi Beograd – Radnički 19.45

Proleter – Šabac 20.00

Valis – Vojvodina 21.00

Crvena zvezda – Zemun 3.11.

 

Crvena zvezda i Savona, prvi deo

Dok davno poznati učesnici glavne runde Lige šampiona budu vodili bitku za superligaške bodove, Crvena zvezda će istog dana krenuti u finalni napad na najjače LEN klupsko takmičenje, protiv Savone u Italiji.

– Svi u klubu verujemo da možemo preko Savone natrag u elitu, iako naš rival ima odličnu ekipu i dolazi iz jednog jakog prvenstva kakvo je italijansko. Pa, opet, oni su se posle lako prebrođene prve faze kvalifikacija pomučili u sledećoj, sa tri remija došavši do našeg dvomeča. Mi smo u toj rundi dobili dva i tesno izgubili treći, uz najbolji učinak na našem turniru – tako stvari percipira Aleksandar Filipović, trener evropskog šampiona iz 2013. godine, kom na ruku ide to što se revanš igra u Beogradu, sledeće srede.

O ostalim mestima u LŠ odlučivaće hrvatski timovi Jadran (Split) i Mladost (Zagreb), mađarski dvojac Solnok i OSC, te špansko-italijanski par Barselona – Breša.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari