Srpski timovi domaćini na Kipru ili u Grčkoj 1Foto: STARSPORT

UEFA je odlučila da četiri zemlje budu domaćini za klubove koji zbog kovida 19 ne mogu da igraju u svojim državama.

Na crnoj listi evropske „kuće“ fudbala trenutno se prema nezvaničnim informacijama nalazi i Srbija, što znači da bi Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC svoje mečeve verovatno morati da igraju u inostranstvu ukoliko budu izvučeni kao domaćini.

Na spisku zemalja koje mogu ugostiti ekipe iz područja ugroženih korona virusom nalaze se Poljska, Mađarska, Grčka i Kipar.

Španska „Marka“ tvrdi da nisu slučajno dve zemlje iz balkanskog regiona na listi, pošto upravo u njih UEFA navodno planira da izmesti većinu klubova s prostora bivše Jugoslavije.

Na crnoj listi fudbalskih vlasti u Nionu trenutno se prema ovom izvoru nalaze Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

Konačnu odluku evropska „kuća“ fudbala trebalo bi da donese do kraja sledeće nedelje, odnosno nekoliko dana pre početka prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Za srpske timove već uveliko predstavlja hendikep nemogućnost podrške publike na stadionima, kao i činjenica da neće imati tokom kvalifikacija za evrokupove pravo na popravni, odnosno revanš meč (izuzetak je jedino plej-of faza za ulazak u Ligu šampiona gde će se igrati dve utakmice).

Naši klubovi najverovatnije bi u slučaju primoravanja da igraju na neutralnom terenu bili domaćini na Kipru ili u Grčkoj.

Ostrvska država će verovatno biti prva opcija jer većina srpskih klubova inače zimi redovno odlazi na Kipar i već je uveliko upoznata sa terenima u Larnaki, Limasolu i Nikoziji.

Jedna od opcija koja se nezvanično spominje odnosi se i na to da bi klub koji je rival imao pravo izbora da li pristaje da gostuje u takozvanom žarištu korone ili zahteva neutralan teren.

Ako bi ovakav scenario stupio na snagu, takođe nije teško pogoditi šta bi svako izabrao, a to je uvek lakša opcija za pobedu nad protivnikom.

Iz UEFA su naglasili i da ulazak korone u neki klub neće biti razlog za odlaganje mečeva, već da se samo zaraženi igrači, koliko god da ih bude, tretirati kao povređeni.

Razlog za ovakav stav Niona leži u tome što su kvalifikacije za evrokupove već pomerene za dva meseca i što praktično više nema slobodnih termina za naknadno odigravanje mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari