Srpski veslači u utorak putuju na EP u Glazgovu 1Foto Veslacki savez Srbije

U četvrtak, 2. avgusta, u Glazgovu počinje Evropsko prvenstvo za seniore na kojem će se do 5. avgusta za odličja boriti 494 takmičara i takmičarki iz 32 zemlje, među kojima je i 11 srpskih reprezentativaca koji će nastupiti u pet čamaca, saopštio je danas Veslački savez Srbije.

Regatna staza u Strathklajdu u Glazgovu od 2. do 5. avgusta 2018. biće poprište Evropskog prvenstva za veslanje, koje će biti deo jednog ogromnog evropskog sportskog događaja budući da će u ovom britanskom gradu u isto vreme, pored ovog sporta, održani šampionati Starog kontinenta i u vodenim sportovima, biciklizmu, golfu, gimnastici i trijatlonu.

Boje naše zemlje na Evropskom šampionatu u veslanju, koje će okupiti 494 takmičara i takmičarki iz 32 zemlje, braniće 11 reprezentativaca i reprezentativki. Oni će nastupiti u pet disciplina, u četiri u muškoj i u jednoj u ženskoj konkurenciji.

U skifu će veslati Marko Marjanović, u dvojcu Miloš Vasić i Nenad Beđik, u dubl skulu Igor Đerić i Aleksandar Beđik, u četvercu Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač i Martin Mačković, a u ženskom dvojcu Nataša Zarić i Jovana Arsić.

Inače, u skifu je prijavljeno 20 čamaca, u dvojcu 18, u dubl skulu 14, u četvercu 13, a u ženskom dvojcu 11. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u sredu, 1. avgusta, a kvalifikacije u svim disciplinama su dan kasnije, kada će biti održani i repesaži u muškom dvojcu i četvercu.

U petak, 3. avgusta, veslaće se repesaži u skifu, dubl skulu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u dvojcu i četvercu. Subota je rezervisana za A i B finala u dvojcu, četvercu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u skifu i dubl skulu čija su A i B finala zakazana za nedelju.

Podunavlje.info podseća da je pre 22 godine u Glazgovu srpsko veslanje ostvarilo veliki uspeh, kada su smederevski veslači stigli do prve svetski značajne medalje. To je pošlo za rukom juniorima Veslačkog kluba Smederevo, Bobanu Rankoviću i Milošu Vujaniću, koji su doveslali do srebra, a zlato im je izmaklo za “treptaj oka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari