"Šta bi se desilo sa Jugoslavijom da smo osvojili Svetsko prvenstvo 1990. godine?" 1foto FoNet/TV FoNet

Vest o smrti legendarnog Ivice Osima stigla je i na naslovnicu čuvenog britanskog lista Gardijan, čiji se novinar Džonatan Vilson prisetio razgovora s legendarnim Švabom, opisavši ga kao trenera koji je dva puta odbio slavni Real Madrid.

Vilson se u svom tekstu osvrnuo na susret s Osimom u Sarajevu koji je već tada imao ozbilljne zdravstvene probleme nakon moždanog udara koji je pretrpeo, prenosi portal Nova.rs.

„Glas mu je bio slab, blede oči suzne, ali kad smo se tri sata kasnije oprostili, to je bilo samo zato što sam morao da idem na aerodrom. Bilo je to 2009. godine“, navodi autor, uz opasku da je Osim govorio s karakterističnom rečitošću, promišljenošću i veoma direktno.

Švaba se u pomenutom razgovoru dotakao igranja za reprezentaciju Jugoslavije koja je senzacionalno pobedila Englesku u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. godine u Firenci, a objasnio je i šta je najveći fudbalski nedostatak Japana kojeg je predvodio kao selektor.

Osim je, autor navodi, s beskrajnom tugom govorio o ratu. Tad je bio selektor Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1990. godine, koju je zaustavila Argentina u četvrtfinalu nakon penala.

„Reprezentacija je bila daleko, daleko, bolja od zemlje u kojoj smo živeli. Bilo bi utopijski žaliti za tom generacijom igrača, a ne pričati o tome šta se posle dogodilo. Mnogo ljudi je ubijeno. Zemlja je uništena. Ponekad postoje stvari koje su važnije od fudbala“, kazao je Osim.

„Razmišljam o tome šta bi se moglo desiti da smo prošli Argentinu. Možda sam optimista, ali se u privatnoj iluziji pitam šta bi se desilo da je Jugoslavija igrala u polufinalu ili finalu, šta bi se desilo s državom. Možda rata ne bi bilo da smo osvojili Svetsko prvenstvo. Ne mislim da bi se stvari na taj način promenile, ali ponekad sanjate o tome šta se moglo dogoditi“, rekao je legendarni as s Grbavice, a prenosi Nova.rs, gde možete pročitati tekst u celosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari