Kevin PunterFoto: STARSPORT

Možda prejako deluje, ali košarkaši Partizana večeras u Podgorici igraju za spas sezone. Iako je teško i zamisliti da u „Morači“ mogu kapitulirati, Studentski centar večeras ima meč-loptu za plasman u polufinale plej-ofa ABA lige (19.00).

Šamar otrežnjenja dobili su puleni Željka Obradovića u prvom meču četvrtfinalne serije. Studentski centar je brejknuo crno-bele u momentu kada je Partizan bio percipiran kao tim koji je u plej-ofu Evrolige pokazao da je kadar da se nađe na Fajnal-foru u Kaunasu.

Bez obzira na neke objektivne okolnosti (povrede Alena Smailagića i Alekse Avramovića) kao i činjenicu da je prvi meč došao samo pet dana nakon bolne eliminacije od strane Real Madrida, crno-beli su jednostavno morali da dobiju Studentski centar i to sa pola snage.

Podgoričani su u hali „Aleksandar Nikolić“ nadvisili svoje mogućnosti, odigravši meč na jedini mogući način, svesno rizikujući šut sa distance, sa ciljem da se, koliko je to bilo moguće, iskontroliše unutrašnja igra centarske linije Partizana.

Bilo je to jedno od najlošijih šuterskih izdanja crno-belih od starta sezone. Nedovoljno sveži, povišene doze ležernosti i teških nogu ispromašivali su se do granice tolerancije.

Ako se u obzir uzme da je Partizan u evroligaškoj konkurenciji važio za jedan od najboljih šuterskih timova, kao i da je u gostima najčešće reševao utakmice uspešnošću sa distance od preko 40 odsto, onda je mizernih 28 odsto i samo devet trojki iz prve utakmice, nešto što se gotovo sigurno neće večeras ponoviti.

U prethodna dva dana vladala je apsolutna tišina među crno-belima. Prvi put od starta takmičarske godine Kevin Panter i saigrači nalaze se u situaciji da im od jednog meča zavisi ishod kompletne sezone.

S tim u vezi, priprema za večerašnji susret u velikoj meri bila je posvećena psihološkim aspektima (smirenost, koncentracija, motivacija, respekt prema rivalu).

Željko Obradović je naročito svestan da su u poslednje dve utakmice crno-belih primećene identične stvari koje su se direktno odrazile na rezultat.

U Madridu, baš kao i u nekadašnjem Pioniru, u drugih 20 minuta učinci Kevina Pantera i Zeka Ledeja bivali su lošiji, a njihovi uticaji na igru dijamentralno suprotni od očekivanog.

Kapiten Partizana večeras ne bi smeo da jednostavno „nestane“ kao u drugom poluvremenu prve utakmice, tokom kojeg je ubacio svega četiri poena. Nešto slično uradio je i Ledej. Iako je meč završio sa ukupno 20 (bio najefikasniji u Partizanu) samo je sedam dao u drugom poluvremenu.

Nema sumnje da će izabranici Andreja Žakelja biti veoma motivisani. Uprkos tome što su između završetka prvog dela sezone i početka plej-ofa ostali bez Lorena Džeksona, najboljeg strelca i asistenta ekipe, i što u rotaciji koriste devet igrača, među kojima su trojica 2003. godište, trijumf u prvom susretu biće im ideja vodilja.

Crno-beli su u Pioniru u potpunosti nadskočeni; ne pamti se da je jedan tim na terenu Partizana imao 19 skokova više, od kojih šest u reketu crno-belih.

– Moramo bolje energetski, bolje motivaciono i daleko pametnije. Sve to je potrebno ukoliko mislimo da dođemo do pobede – poručio je Željko Obradović.

Za očekivati je da Matijas Lesor odigra daleko bolje u oba pravca. Zvonimir Ivišić ga je u potpunosti nadigrao u prvom susretu. Francuski centar je defanzivno malo toga uradio, a kako bi ublažio doprinos braće Ivišić, kao i Danila Tasića biće mu potrebna i adekvatna pomoć saigrača, naročito onih iz centarske linije.

– Nema potrebe da pričamo o bilo čemu drugom ili bilo kakvoj dodatnoj motivaciji kada je ovakva situacija. Moramo da budemo na najvišem mogućem nivou u svakom trenutku od sada pa sve do kraja sezone – podvukao je Zek Ledej.

Studentski centar je, u jačem sastavu, ligaški deo ABA lige završio sa pet poraza kod kuće. Izgubili su od svih favorita (Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita Olimpija, Partizan, čak i Mega), crno-beli su na prethodnom gostovanju brojali do 100 (81:100) a nešto slično trebalo bi i večeras da ponove.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari