Tristan Vukčević na "dokazivanju" u Čikagu; u Partizanu nisu znali gde se tačno nalazi 1foto STARSPORT

Šumovi u komunikaciji na relaciji Partizan – Tristan Vukčević?

Doveden je kao talenat koji bi u budućnosti mogao da predstavlja deo temelja neke naredne generacije u Partizanu, međutim, lako bi moglo da se dogodi da se dve strane rastanu bez pozdrava.

I dok su sinoć njegovi saigrači pokušavali da nadmudre kolege u dresovima Studentskog centra, na početku plej-of serije u ABA ligi, Tristan Vukčević je bio u Americi prateći svoje dečačke želje i ambicije da se nametne i izbori za mesto na NBA draftu koji će se održati krajem juna.

Mladi srpski košarkaš ništa nije uradio na svoju ruku; za odlazak u jeku borbe za regionalni trofej, dobio je odobrenje kluba, međutim, na osnovu odgovora trenera Željka Obradovića posle sinoćnjeg meča, može se pretpostaviti da odluka Vukčevića nije prijala crno-belima.

– Tristan Vukčević je u Americi. Gde? Nemam pojma. Dobio je dozvolu kluba da ode. To je jedino što ja znam – bio je kratak komentar Željka Obradovića.

Evidentno je da nijedna od strana nije u potpunosti zadovoljna saradnjom; Tristan Vukčević je u januaru prošle godine stigao među crno-bele vođen željom da uči od Željka Obradovića ali i da se izbori za standardno mesto u rotaciji, dok su u Partizanu, verovanto, očekivali da nesporan talenat brže i lakše preraste u upotrebljiv kvalitet.

Visine 209 centimetara, solidne koordinacije pokreta, obećavajućeg raspona ruku i fine mehanike šuta Vukčević je svakako talenat kojeg srpska košarka ne bi smela da ispusti (ima srpski, švedski i grčki pasoš).

Činjenica, pak, da za godinu i po dana, suštinski, nije uspeo da se nametne u sistemu u kojem konkurencija u centarskoj liniji nije prevelika ukazuje na to da nije dovoljno dobro i brzo napredovao, pre svega u defanzivnim aspektima igre.

Tristan još uvek nije do kraja isprofilisan; u Partizanu su ga videli više kao krilnog centra što je pozicija na kojoj, čini se, još više do izražaja dolaze njegove defanzivne slabosti, pre svega sporije lateralne kretnje.

Vukčević je odbrambeno najslabiji na perimetru, pogotovo kada naspram sebe ima takozvane streč četvorke.

Verovanto bi u napadu bio produktivniji na mestu centra, kao neko ko ima vrlo finu mehaniku šuta i solidnu igru na postu.

Ipak, za vrlo solidan period, 20-godišnjak rođen u italijanskoj Sijeni defanzivno nije toliko napredovao da bi u rotaciji Partizana uopšte mogao da bude faktor u Evroligi.

U ABA ligi je još i dobijao šansu, umeo je i da je iskoristi, kao recimo protiv Igokee kada je za 10 minuta ubacio devet poena ili u Splitu (10 poena), dok je odličnu partiju pružio protiv čačanskog Borca u Beogradskoj areni (16p).

Rekordnu partiju imao je u meču sa Zadrom 2. januara 2023. (25p, 9sk), međutim, kako je vreme prolazio igrao je sve manje.

Prosečno je u ABA ligi igrao 14 minuta beležeći 8,1 poen.

U Čikagu će na treninzima pokušati da se nametne skautima i ljudima zaduženim za draftovanje u sportskom sektoru NBA klubova.

Procene su da bi mogao da bude izabran u drugoj rundi.

– Srpski centar je među napadački talentovanijim visokim košarkašima u aktuelnoj klasi koja izlazi na draft, ali ipak su prognoze da će biti odabran u drugoj rundi jer postoji zabrinutost oko njegove defanzivne igre i spremnosti da pređe u NBA – analiza je uglednog američkog ESPN-a.

Vukčević će narednih dana biti podvrgnut raznim testovima snage i atleticizma, takođe će šutirati iz svih mogućih pozicija a individualno znanje pokazivaće i u igri 5na5.

 

Draft kombajn trajaće od 15. do 21. maja. Pitanje je da li će po povratku u Beograd vukčević uopšte biti deo takmičarske ekipe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari