Šta nas očekuje u sportskoj 2020? 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pred ljubiteljima sporta je jedna od najinteresantnijih godina u ovoj deceniji.

Ovu godinu će obeležiti Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju, kao i Evropsko prvenstvo u fudbalu, a ništa manje neće biti uzbudljiva ni teniska, kao ni auto-moto sezona, dok se pravi spektakli očekuju i na kontinentalnim prvenstvima u vaterpolu i rukometu.

Januar

Već na samom početku januara ljubitelji sporta u Srbiji će uživati u odbojci.

Odbojkaši Srbije igraju u kvalifikacijama (od 5. do 10.januara)  za odlazak na Olimpijske igre, a voljom žreba smešteni su u grupu B zajedno sa Francuskom, Bugarskom i Holandijom.

Za odlazak u Tokio moraće da budu među dve ekipe u svojoj grupi, a onda ih očekuje polufinalni meč sa nekom od ekipa iz A grupe (Nemačka, Slovenija, Belgija, Češka), a zatim moraju da trijumfuju i pravom malom finalu kako bi otišli puz zemlje „izlazećeg sunca“.

Odmah zatim počinje i Evropsko prvenstvo u rukometu koje se igra od 10. do 26. januara igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a Srbija će igrati u grupi A zajedno sa Hrvatskom, Belorusijom i Crnom Gorom. Samo najbolje dve reprezentacije će obezbediti plasman u narednu fazu takmičenja, svi mečevi ove grupe će se igrati u Gracu.

Nedugo zatim počinje još jedno Evropsko prvenstvo, ovoga puta u vaterpolu i ono će se održati u Budimpešti od 12. do 26. januara.

Vaterpolo reprezentacija Srbije će igrati u grupi B Rumunije, Holandije i Rusije, dok će ženska vaterpolo reprezentacija Srbije igrati na istom takmičenju u grupin A i to protiv selekcija Hrvatske, Grčke, Mađarske, Slovačke i Rusije.

Kraj meseca će proteći u znaku tenisa, pošto će od 20. januara do drugog februara na programu biti prvi Gren slem ove sezone, Australijan open.

Najveći favorit na „Ozi openu“ biće Srbin, Novak Đoković, najuspešniji igrač u Melburnu u istoriji ovog sporta, sa čak sedam titula.

Najveći takmaci u borbi za finale i prvu veliku titulu u 2020. godini biće mu Rafael Nadal i Rodžer Federer, a ne treba zaboraviti ni na mlade nade ovoga sporta Aleksandra Zvereva i Stefana Cicipasa, kao i uvek odličnog Dominika Tima.

Takođe, u januau tradicionalno počinje nova sezona WRC, a prva trka u ovogodišnjem kalendaru zakazana je u Monte Karlu od 23. do 26. januara.

Februar

U februaru će pažnja sportske javnosti biti usmerena na severnoamerički kontinent budući da ćemo već drugug februara  gledati NFL Superboul, a da će od 14. do 16. Februara biti na programu i NBA All Star vikend u Čikagu.

Takođe, u februaru se nastavlja i Liga šampiona i to ona njena najzanimljivija, nokaut, faza, a u ovom mesecu ćemo gledati i košarku.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije će od 6. do 9. februara igrati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

Turnir se igra u Beogradu, a u grupi sa Srbijom su još i selekcije SAD, Nigerije i Mozambika.

Muška seniorska košarkaška reprezentacija započeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utakmicom protiv Finske 20. februara, dok će tri dana kasnije dočekati Gruziju.

Mart

Fudbalska reprezentacija Srbije u prošloj godini nije uspela da se izbori za EURO putem kvalifikacija pošto su izabranici selektora Ljubiše Tumbakovića zauzeli treće mesto u grupi B u kojoj su zajedno učestvovali sa Luksemburgom, Lihtenštajnom, Portugalom i Ukrajinom.

Poslednju šanšu da izbore vizu za EURO „Orlovi“ će imati preko plej ofa Lige Nacija, kada najpre u polufinalu treba da savladaju Norvešku u gostima 26. marta, a onda u finalu, pet dana kasnije u Beogradu, boljeg iz drugog para Škotska – Izrael.

Pored fudbala, koji će bez ikakve dileme obeležiti tekući mesec, u martu nas očekuje i Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani.

Takođe, u martu startuje i nova sezona Moto GP, a najbrži dvotočkaši će prvu trku voziti tradicionalno u Kataru i to osmog marta.

Uz to, ljubitelji auto-moto sporta će moći da uživaju i u početku nove sezone Formule 1, a prva trka je planirana za 15. mart, na čuvenoj stazi u Australiji.

April i maj

April će u potpunosti biti posvećen Kupu Afričkih Nacija koji se igra od 4. do 25. tog meseca, a domaćin će biti Kamerun.

Na samom početku maja nas očekuje Evropsko prvenstvo u džodou (1. – 3. maj), a zatim i popularna biciklistička trka Điro d Italija (9. – 31. maj) na kojoj će takmičari ukupno voziti 3 579,8 kilometara.

Od 24. maja do 7. juna ljubitelji tenisa će uživati u drugom Gren Slemu ove sezone, Rolan Garosu, koji se igra na čuvenoj pariskoj šljaci.

Prvi favorit će svakako biti „kralj šljake“ Rafael Nadal, a najozbiljniji takmac da mu „preotme“ krunu na „domaćem“ terenu biće Novak Đoković koji je i u prethodnom periodu pokazao da može da osvaja najveće titule na svim podlogama.

Za sam kraj maja ostavljena su dva fudbalska spektakla.

Finale Lige Evrope je na programu 27. maja u Gdanjsku, a finale Lige šampiona tri dana kasnije u Istanbulu.

Jun i jul

Sredinu godine obeležiće Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se igra od 12. juna do 12. jula u čak 12 različitih gradova širom Evrope.

U istom vremenskom periodu će biti odigrana i Kopa Amerika, a domaćini tog takmičenja će biti Kolumbija i Argentina.

U grupi A će igrati Argentina, Australija, Bolivija, Urugvaj, Paragvaj i Čiče, a u B grupi Kolumbija, Katar, Brazil, Peru, Venecuela i Ekvador.

Po četiri najbolje ekipe će proći u narednu fazu takmičenja, koja će se igrati po nokaut sistemu.

Od 13. do 14. juna će biti vožena čuvena trka 24 sata Le Mana, a sam kraj juna i početak jula obeležiće treći Gren slem u sezoni – Vimbldon.

Za mnoge igrače najbitniji turnir u svetu tenisa ove godine će se igrati od 29. juna do 12. jula i nema sumnje da će svi igrači želeti da podignu čuveni trofej pred početak Olimpijskih igara u Tokiju.

Od 24. jula do 9. avgusta je na programu najveći i najbitniji sportski događaj godine – Olimpijske igre i nema sumnje da će sva pažnja sportske javnosti u toku te dve nedelje biti usmerena na Daleki Istok.

Ipak, pre Olimpijade, ljubitelji biciklizma će moći da učestvuju u eldendarnom Tur de Fransu koji je na programu od 27. juna do 19. jula.

Avgust, septembar i oktobar

Sem Olimpijskih igara avgust ali i prvu polovinu septembra će obeležiti US Open, poslednji Gren slem u sezoni koji je na programu od 31. avgusta do 13. septembra.

Takođe, u septembru ali i oktobru ćemo gledati i futsal i to Svetsko prvenstvo u futsalu koje se igra od 12. septembra do 4. oktobra, a čiji je domaćin Litvanija.

Jedanaestog oktobra će biti održan i čuveni maraton u Čikagu.

Novembar i decembar

Prvog dana novembra ćemo pratiti i maraton u Njujorku, a pretposlednjeg dana u mesecu će se spustiti „zavesa“ na sezonu Formule 1 trkom za VN UAE, na čuvenoj stazi „Jas Marina“, koja je na programu 29. novembra.

Ipak, pre toga, 15. novembra će biti odvežena poslednja trka u Moto GP šampionatu, a to će se dogoditi u Valensiji, za VN Španije.

U decembru će u prvom planu biti rukomet, budući da će se od 4. do 20. decembra održati Evropsko prvenstvo za rukometašice u Danskoj i Norveškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari