Šta znači odluka Izvršnog odbora FSS o uvođenju VAR sistema? 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je formalno odlučio da se uvede VAR sistem (video asistencija sudijama) u Superligu.

Međutim, osim šturog saopštenja sa sastanka Izvršnog odbora domaće „kuće“ fudbala, u kome je naglasak na toj reči „formalno“, ostalo je nejasno kada će zapravo VAR biti uveden i koliko će koštati.

Zbog nedostatka konkretnih informacija, koje juče nismo uspeli da saznamo u vrhu FSS, ovako pompezna najava više izgleda kao pokušaj spina, odnosno skretanja pažnje javnosti s činjenice da je od starta sezone bilo na pretek pogrešnih sudijskih odluka. Ono što dodatno zabrinjava jeste sumnja da su pojedine sudije grešile s namerom, a ne iz neznanja, što je samo povećalo tenzije u već uzavreloj atmosferi Superlige.

– Komisija naše fudbalske organizacije na čelu sa Milanom Karadžićem u najbržem mogućem roku posetiće UEFA i FIFA kako bi dobila smernice oko sprovođenja video tehnologije koja bi u značajnoj meri pomogla sudijama da lakše i efikasnije dele pravdu na utakmicama našeg elitnog ranga – navodi se između ostalog u saopštenju FSS.

Glavni zagovornik VAR sistema je u poslednje tri godine postao Partizan koji tvrdi da mu navodno sudije otimaju titule, dok je Crvena zvezda takođe podržala svaki zahtev kluba iz Humske. Crno-beli su prvi put zatražili VAR u junu 2017, pa u avgustu 2018, pa u februaru 2019, kada im je zahtev uslišen time što je formirana Radna grupa za uvođenje video tehnologije koja je trebalo da donese ocenu o tome da li bi i kako ovaj sistem mogao da se uvede u srpski fudbal.

Formiranje te grupe usledilo je tek u septembru kada je održan prvi sastanak, a sastav su činile bivše sudije Milan Karadžić, Nebojša Ivković, Igor Radojičić i Kostadin Terzić, poznat u javnosti kao sin funkcionera Crvene zvezde Zvezdana Terzića. Smisao postojanja Radne grupe za uvođenje VAR-a još je teže shvatiti pošto je Izvršni odbor FSS ničim izazvan preko noći odlučio da se video tehnologija uvodi, pa nam sad ostaje samo da nagađamo da li će ona sad promeniti namenu u Radnu grupu sa sprovođenje VAR-a.

Bivši fudbalski sudija Dejan Nedić nema dilemu da je takozvana formalna odluka o uvođenju VAR-a, kako kaže, „zamazivanje očiju javnosti kako bi se opravdalo katastrofalno kadriranje arbitara od Sudijske komisije na čelu sa Milanom Karadžićem i pokrile očajne odluke kojima su upropastili i ugrozili dosadašnji tok prvenstva“.

– Nikada nije bilo lošije suđenje. Toliko grešaka od početka sezone ne pamtimo. Jasno je kao dan da je ova odluka u cilju da se opravda rad ove Sudijske komisije koji je najlošiji ikada. Kadriranje Milana Karadžića najbolje se vidi po tome da je arbitar Srđan Obradović, protiv koga se vodi sudski postupak zbog sumnje u nameštanje, sada posmatrač utakmica Prve lige Srbije i on ocenjuje kako su druge sudije vodile meč. To su stvarno skandalozne stvari. Za celu ovu situaciju u kojoj se našla Superliga, loše suđenje, sumnje u namerno uticanje na rezultat, na prvom mestu je odgovoran Milan Karadžić. On je na odgovornoj poziciji koja nije laka, ali na kojoj je dužan da sačuva integritet. Tu nema opravdanja ni u pritisku klubova ili bilo koga drugog – priča Nedić za Danas.

Na pitanje da li postoji opasnost od zloupotrebe VAR sistema pošto smo svedoci da u domaćim medijima pet bivših sudija na pet različitih načina tumače jednu istu situaciju, Nedić odgovara:

– Sve je moguće kada je u pitanju Milan Karadžić, pa čak i da se VAR zloupotrebi. U suštini je VAR odlična stvar i ja sam prvi rekao da to treba što pre uvesti, pa su me napali zbog toga. VAR je sistem koji omogućuje sudiji da promeni odluku i donese ispravnu ako je pogrešio. To nije jeftin sistem i njegovo uvođenje košta preko tri miliona evra, ali svakako može doprineti poboljšanju regularnosti domaćeg fudbala.

Nekadašnji predsednik Sudijske komisije FSS Zdravko Jokić objašnjava da bi za srpski fudbal bilo dobro da se VAR uvede što pre.

– Iskreno, ranije sam bio protiv VAR sistema, prekidanja i seckanja mečeva, mislio sam da je dobar sistem sa šest sudija koji su povezani radio vezom. Ali, sada je drugo vreme, veća je odgovornost svaljena na sudije, a i fudbal je postao veći biznis. Sada mislim da bi samo VAR mogao da smanji histeriju u srpskom fudbalu, nervozu i zavađenost između klubova. Olakšao bi sudijama posao da mogu da provere sporne trenutke i da se na licu mesta reši svaka sporna situacija umesto da se danima raspravlja i padaju međusobne optužbe – ističe Jokić.

On navodi i da uvođenje VAR-a ne bi automatski značilo bolje suđenje iako bi se poboljšanje sigurno osetilo.

– Na sudiji u VAR sobi bi bio možda čak i veći pritisak nego na glavnom sudiji. On je taj koji donosi konačnu odluku i signalizira glavnom ima li nečeg spornog. Zamislite kakav su samo pritisak imale sudije u VAR sobi na finalu Svetskog prvenstva kada su oči cele planete bile uprte u njih. Glavni sudija trči sve vreme, zagrejan je, oseća atmosferu na terenu, ima uvid kako se koji igrač ponaša, kako reaguje, što su stvari koje se na snimku ne vide uvek i ne prepoznaju – zaključuje Jokić.

Imamo višak sudija za VAR

Uvođenje VAR sistema značilo bi i povećanje broja sudija u Superligi koji bi morali da na monitorima prate svaku odluku glavnog arbitra.

– Jedna od glavnih primedbi UEFA još dok sam ja bio u FSS bila je ta da su nam sudijske liste preglomazne, da na njima ima previše arbitara. Evropski standard je da sudija vodi barem tri meča mesečno, a kod nas je da vodi jedan, pa dve nedelje pauzira, pa tek onda možda još jedan… Kod sudija je isto kao i kod igrača, ne valja da više ne igra nego što igra. Zato verujem da pronalaženje kadrova za VAR neće biti problem, samo je bitna dobra njihova edukacija – tvrdi Zdravko Jokić.

Teret ne sme da padne na klubove

Pred FSS će u narednom periodu biti težak zadatak da pronađe oko tri miliona evra, koliko se procenjuje da će koštati uvođenje VAR tehnologije na svim stadionima Superlige. Najgora odluka bi bila ukoliko bi teret uvođenja pao na svaki klub ponaosob jer bi se u tom slučaju verovatno polovina Superlige našla u problemu poput onog koji smo videli kada su reflektori postali obaveza u najvišem rangu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari