Stanković: Neće biti revolucija ni drame 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Spuštenog garda su krenuli na rivala u Almatiju i dobili nokaut koji ih je ozbiljno uzdrmao. Zbog poraza od Kairata u prvom meču drugog kola kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona (2:1) u Crvenoj zvezdi nemaju sna poslednjih sedam dana.

Ambicije krojene po evropskim standardima, usko su povezane sa večerašnjim revanšom na stadionu „Rajko Mitić“ (20.30), toliko, da niko ne sme ni da pomisli kako će klub funkcionisati i da li će na računima fudbalera izveštaji o platama uopšte stizati ukoliko se kazahstanski šampion slavljenički vrati iz Beograda.

Ukidanje gola u gostima neposredno pred početak kvalifikacija dodatno otežava posao crveno-belima koji tehničko-taktički jesu bolji od Kairata, ali nedostatak takmičarskih mečeva, uz upitan nivo forme vodećih igrača, kao i već očekivano lutanje sa pojačanjima (osim Aleksandra Dragovića) rivale stavlja u istu poziciju pred drugi meč, naročito jer zbog kazne na tribinama neće biti organizovanog navijanja, već će podršku svojim miljenicima davati dečaci i devojčice do 14 godina.

Priznao je i sam Dejan Stanković da je njegov tim u Kazahstanu imao problema u konstrukciji igre, da se u prvih pola sata nije snalazio protiv protivničkog „presinga“ i da je samo na momente ličio na tim jasne ambicije da kvalifikacije završi plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona.

Da su problemi korenite prirode moglo se videti i u uvodna dva kola Superlige protiv Vojvodine i lučanske Mladosti.

Iako razumljivo, ujedno je i zabrinjavajuće da igra crveno-belih toliko zavisi od Kataija i Ivanića.

Katai pritom nije u formi; u Almatiju je imao čak 12 grešaka, iako je bio najproduktivniji fudbaler Zvezde.

Neupitno, reč je o darovitom tehničaru, ubedljivo najboljem u timu, ali bez balansa po stranama, prostor po kome deluje postaje manji, a mogućnost egzekucije mu se sužava.

S tim u vezi, biće zanimljivo videti kome će Stanković dati prednost večeras –  Benu ili Falku, desno ofanzivno, odnosno Gajiću ili pak Degeneku na mestu desnog beka.

Gajiću je u Almatiju ispalo rame; pravovremenom reakcijom doktorske ekipe vraćeno je na vreme. Iz preventivnih razloga propustio je duel sa ekipom Mladosti ali bi ipak trebalo da  bude prvi izbor trenera Zvezde.

– Ako Zvezda bude na nivou ne bi trebalo da bude problema. Izvukli smo mnogo stvari iz prve utakmice koje nisu funkcionisale. Neće se ponavljati, radili smo pažljivo na tim detaljima. Prošle godine kada smo igrali kvalifikacije priželjkivao sam taj revanš, jer se igrao samo jedan meč. Nije moglo da bude popravnog. Sada imamo šansu da ispravimo sitnice i greške koje smo napravili u Kazahstanu – razmišljanja je trener Stanković.

Kairat je stigao u Beograd opterećen inficiranima korona virusom.

Iako se prvobitno mislilo da su četvorica zaražena, na kraju se ispostavilo da dvojica večeras neće biti u protokolu.

Ono što Zvezdu onespokojava jeste stil igre koji su Vojvodina i Mladost primenili na nekadašnjoj Marakani na startu sezone, a koji će verovatno na sličan način prezentovati kazahstanski šampion – bunker sa svih deset igrača iza lopte.

– Uglavnom igramo protiv bunkera. Nekada je teže, a nekada lakše probiti. Uglavnom, jedan raniji gol mnogo toga reši u mečevima kao što su oni protiv Vojvodine i Lučana. Može da odluči jedan prekid. Radimo na detaljima i prekidu, jer je to prošle godine bilo naše najjače oruže. Posebno u situacijama kada su naši igrači duplirani ili triplirani. Igraćemo još mnogo puta protiv bunkera. Moramo da se trudimo da rano postižemo golove, ili da imamo dobru reakciju posle izgubljene lopte. Sa sve Evropom, 85 posto mečeva ćemo igrati protiv bunkera – analitičan je Stanković.

Trener crveno-belih osvrnuo se i na kadrovsku situaciju.

– Svi su zdravi. Sale Katai je dobio dosta batina, on se oporavlja. Gajić je imao problem sa ramenom, to sam već rekao. Ostatak grupe je zdrav. Neće biti revolucija, ne znam zašto bi se pravile. Ne vidim razlog za dramu, mada je sve drugačije kada u Zvezdi imate rezultat. Verujem u ove momke, ovo je ozbiljna grupa igrača. Podvalilo nam se to poluvreme protiv Kairata, već u drugom u Almatiju na površinu su izašle mane našeg rivala – završio je šef struke crveno-belih.

Dioni upitan kao starter

Zvezda ima velikih problema kada je efikasnost u pitanju. Nijedan od trojice napadača nije se do sada upisao u listu strelaca; Stanković je već kao startere izrotirao Krstovića, Pavkova i Dionija i nijedan nije ništa konkretnije napravio. Veliko je pitanje hoće li Dioni večeras biti starter; kao jedini istureni, do sada se teško snalazio u duelima sa višim i snažnijim štoperima.

„Dioni je odigrao 70 minuta, to je bilo planirano. On je kasno došao na pripreme, ali momak radi dobro i trudi se da ih sustigne. Samo pametno i hrabro“, nedorečen je ostao Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari