Aleksandar KataiAleksandar Katai Super liga Superliga Srbije, Crvena Zvezda - Vojvodina 16.7.2021. Beograd, Srbija foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Fudbaleri Crvene zvezde igraju sutra (16.00, TV Arena) u Almatiju protiv Kairata u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Revanš utakmica je sedam dana kasnije na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, a bolji iz ovog dvomeča sastaće se sa pobednikom duela između moldavskog Šerifa i jermenskog Alaškerta u sledećem kolu kvalifikacija.

Ovo će biti treći susret ova dva kluba u evropskim takmičenjima, a pre pet godina, u sezoni 2015/16, Kairat je eliminisao naš najtrofejniji klub u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković rekao je da je večerašnji protivnik crveno-belih u prednosti zato što je odigrao veći broj takmičarskih utakmica u ovoj sezoni.

– Očekuju nas dva veoma teška meča, igramo protiv ekipe koja ima već 23 utakmice iza sebe ove sezone. Nalaze se u stopostotnom takmičarskom ritmu što se videlo protiv Makabija iz Haife, za koji mislim da je kvalitetnija, organizovanija i talentovanija ekipa. Međutim, Кazahstanci su to uspevali da nadomeste sa lakoćom na trkačkom planu i fizičkom dominacijom. Bili su direktni bez mnogo okolišanja, dobri iza lopte, tvrdi, hteli su da dobiju što više duela i u tome uspevali, jer imaju sedam izvanrednih skakača. Radili smo na dosta detalja za ovu utakmicu i što se tiče igre i nekih sitnica koje bi mogle da donesu prevagu na meču- rekao je Stanković.

Pred važno gostovanje trener crveno-belih najavljuje da će njegova ekipa igrati „na rezultat“ i da je cilj konačan trijumf u dvomeču. Zato treba očekivati da će Zvezda u glavnom gradu Kazahstana igrati sa trojicom centralnih bekova, odnosno pojačanom odbranom.

Fudbaleri Crvene zvezde otputovali su tek juče za Kazahstan jer su čelnici crveno-belih želeli da izbegnu probleme oko privikavanja na različitu vremensku zonu. Naime, prethodni rival Kairata Hapoel doputovao je u Almati tri dana ranije kako bi se privikli na razliku u vremenu i klimi, ali se ispostavilo da je to bio pogrešan potez i da su fudbaleri iz Izraela u meč ušli fizički isrpljeni. Ipak, trener Zvezde napominje da će se i Kazahstanci sresti sa istim problemom kada budu gostovali u Beogradu.

– Došlo nam je najdalje moguće mesto, ali mi smo profesionalci i njima će takođe biti tako u povratku. Držaćemo se naše satnice i programa, kao da igramo u četiri sata popodne po našem vremenu. Tako ćemo organizovati ustajanje, sastanke i odlazak na stadion. Кada se približavaju ovakve utakmice, treba biti hrabar, inteligentan i organizovan. Ništa nije dobijeno niti izgubljeno. Кada nađeš ravnotežu između ta dva, onda si pobednik. Imam grupu sjajnih momaka i klub je učinio sve u toku prelaznog roka da budemo što jači. Spremni smo fizički i koncentrisani, i ovo je lepa prilika da se i ove godine upišu zlatnim slovima u istoriju – rekao je Stanković, a zatim dodao da se već odlučio kojih jedanaest igrača će početi duel u Almatiju.

– Hvala Bogu svi su zdravi izašli sa priprema i sada sam na slatkim mukama koga da stavim u tim. Najbitnije mi je da ekipa diše kao jedan. Svi razumemo datu situaciju. Nemam dvojbe oko startnih 11. Svako iz grupe može da doprinese uspehu kluba.

Iako trener Zvezde nije saopštio startnu postavu očekuje se da će duel početi sledećih jedanaest igrača (3-4-2-1): Borjan – Pankov, Dragović, Babić – Gajić, Krstičić, Sanogo, Rodić – Ivanić, Katai – Ben.

Još uvek je neizvesno da li će duel na stadionu u Almatiju biti odigran uz prisustvo publike, iako je duel prvog kola kvalifikacija protiv izraelskog Makabija bio pred skoro punim tribinama. Naime, uprava kazahstanskog šampiona obratila se svojim navijačima saopštenjem u kojem stoji da će konačnu odluku doneti lekar koji je zadužen za donošenje mera u borbi protiv koronavirusa.

Banjak: I mi želimo u Ligu šampiona

U startnoj postavi kazahstanskog šampiona na duelu sa crveno-belima trebalo bi da se nađe i Miki Banjak, štoper koji je prethodne sezone igrao za Partizan.

– Želimo da nastavimo put ka Ligi šampiona i ovo je veoma važna utakmica za nas. Zvezda je tim sa svojim stilom igre, imaju igrače koji mogu da promene tok meča u bilo kom trenutku. Imamo i mi kvalitetne igrače sa velikim iskustvom, pa ćemo se boriti da se još više približimo cilju i prođemo u narednu rundu. Sve zavisi samo od nas – rekao je Banjak, koji je za svoj novi tim debitovao prošle nedelje, u prvenstvenom meču koji je Kairat izgubio od Kaspija (2:0).

.

Novak im poželeo sreću

Novak Đoković, koji je juče otputovao na OI u Tokiju i ekspedicija Crvene zvezde, koja je krenula u Almati, sreli su se na beogradskom aerodromu. Najbolji teniser sveta poželeo je sreću crveno-belima na utakmici sa Kairatom, a trener Zvezde Dejan Stanković bio je oduševljen zbog susreta sa Đokovićem.

– Videti pred utakmicu jednog velikog hodajućeg pobednika kao što je Novak Đoković daje nam veliku motivaciju i zadovoljstvo. Pre svega što sam video prijatelja i poželeli smo sreću i mi njemu na Olimpijskim igrama i on nama u evropskim utakmicama. Lepo je kada se spoje takve dve energije – izjavio je Stanković.

 

Velika prilika za Čukarički

Fudbaleri Čukaričkog večeras (20.00) igraju susret drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv azerbejdžanskog Sumgajita. Klub sa Banovog brda će protiv ekipe koja je u prošlom prvenstvu Azerbejdžana zauzela četvrto mesto imati priliku da se po prvi put plasira u treće kolo kvalifikacija jednog od evropskih kupova. Prethodno su Brđani četiri puta nastupali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, sva četiri puta zaustavljani su u drugom kolu.

Uprava Čukaričkog odlučila je da otvori istočnu stranu stadiona, tako da će ulaznice za meč biti besplatne. Karte mogu da se preuzmu na blagajni stadiona na Banovom brdu uz ličnu kartu, od 12 sati pa do početka meča.

 

Grujić u Portu, Zvezdi 800.000 evra

Fudbaler Liverpula Marko Grujić potpisao je ugovor sa Portom, saopštio je engleski klub. Srpski reprezentativac je prošle godine igrao za Porto kao pozamljeni igrač i zabeležio 39 nastupa.  Za „Crvene“ je odigrao ukupno 14 utakmica, da bi potom nastupao kao pozajmljeni fudbaler u Kardif sitiju i Berlinskoj Herti. Kako tvrde mediji na Ostrvu transfer u Porto iznosi 12.000.000 evra, što znači da će Zvezda dobiti oko 800.000 evra na ime obeštećenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari