Stanojević o odlasku iz Partizana: Ne bih o tome, malo je neprofesionalno pričati o nekim stvarima 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Nije ostvario zacrtano sa ekipom, Partizan je prvenstvenu trku završio na drugom mestu što je dalo naznake da bi Aleksandar Stanojević u četvrtak mogao poslednji put da predvodi crno-bele. Finale Kupa Srbije protiv Crvene zvezde, na stadionu „Rajko Mitić“ (18.00) biće prilika da Partizan sezonu završi na trijumfalan način, međutim, prema rečima stratega crno-belih to i neće biti neka prevelika uteha.

Poslednjih dana sa naveliko piše o tome da Stanojević, uprkos validnom ugovoru, posle finala Kupa Srbije više neće biti trener crno-belih.

„Ne bih sad o tome, malo je neprofesionalno pričati o nekim stvarima. Jedna utakmica meni ništa ne znači. U redu, znači što se sastaju večiti, ali u razmišljanju analiziramo celu sezonu. Vrlo dobro znate šte je meni kao treneru prioritet. To je suština“, teško je Stanojević uspevao da sakrije razočaranost i odlučnost da se okrene nekim drugim izazovima posle sutrašnjeg meča.

Finalni meč u Kupu Srbije mogao bi da odredi i buduće statuse brojnih igrača kojima na leto ističu ugovori.

„Sve može da utiče. Derbi može da te podigne ili spusti. U Partizanu je svaki dan tako, naročito pred susret sa Zvezdom. Nekim igračima cela sezona određuje status. Znate da sam odgovoran i vodim se činjenicama, u odnosu na to donosimo odluke o budućnosti svih nas. Uključujući i mene.“

Stanojević je, barem deklarativno, ipak srećen što će njegova ekipa sutra igrati za trofej.

„Srećni smo i ponosni što ćemo predstavljati klub u velikom spektaklu. Nadamo se dobrim stvarima, bićemo u mogućnosti da osvojimo trofej. Prva pomisao je da kup ne može da bude nikakva utešna nagrada, niti da spasava sezonu. Kad se završi cenićemo da li je bila uspešna ili ne. Jedna utakmica ne može da promeni mišljenje. A ja prvi, kao najodgovorniji za tim, kazaću šta je bilo dobro, šta nije. Onda mediji i navijači. Odigrali smo skoro 60 mečeva i nije u redu da sezonu vezujemo samo za ishod jednog. Niti želim da posle pričam: „Da, da, osvojili smo kup“, jasan je šef struke crno-belih.

Stanojeviću je, pored svega, zasmetao i ishod žreba prilikom određivanja domaćinstva finala Kupa Srbije.

„Trofej je trofej, bilo gde da se osvoji. Otkako sam ovde, od sedam utakmica sa Zvezdom ovo će biti peta tamo. Da li sticajem srećnih ili nesrećnih okolnositi, ali je činjenica da je na njihovom stadionu teže. Prirodno…“

Partizan je u nizu mečeva u kojima nije uspevao da dobije večitog rivala. Posebno na nekadašnjoj Marakani, Partizan je inferioran, u meri da u poslednjih pet mečva nije postigao ni gol.

„Imali smo šanse, nisu poentirali iz situacija koje smo morali da pretvorimo u pogotke. Niti nam to pravi pritisak, niti nam daje inat. Da bi pobedio i osvojio nešto moraš da postigneš gol. Teško da igrački možemo jedni druge da iznenadimo. Možda nekim prekidom. Ostalo – ne. Dobro smo se upoznali, samo eventualno može da bude neka taktička promena.“

Psihološki pristup mogao bi da bude i najvažniji segment u nastupu igrača. Odmerenost, smirenost, disciplinovanost, kultura startova, respekt prema rivalu, sve su to kockice u mozaiku, uspešnom ili neuspešnom – na kraju.

„Nije prijatno kad u dugoj borbi ostanete bez titule, da se ne vraćam 100. put na to, međutim, igrači ne moraju da pokažu inat, ljutnju ili srdžbu, već – ponos. Prkos, što nose dres ovakvog kluba. Ništa drugo ne tražimo. Ne bih voleo da uđemo u finale sa negativnom agresijom, nego da budemo ponosni što smo deo istorije, a ne postoji nikakav drugačiji pritisak u odnosu na prethodne mečeve. Kad nosite ovaj grb, kad ste deo Partizana, ne smete ni da pomislite da nemate energiju. Niti želim sebe da stavljam iznad kluba, ali videli ste koliko nam znači i pobeda pre neki dan protiv Radničkog, iako je Zvezda već vodila.“

Natho i Rikardo roviti

„Rikardo u utorak nije trenirao, što nas je zabrinulo, ali se nadamo da će biti u redu. Natho još nije radio sa ekipom od povrede na meču sa Voždovcem. Neću skroz da prepišem sastav za prethodni meč sa Zvezdom, zavisi od situacije sa njima dvojicom. Što se Natha tiče, ne znate da li da počne, pa da kaže kako ne može u 20. minutu ili šta će biti ako uđe, pa odmah izađe. Nismo prelomili, pričaćemo i sa njim i sa lekarima“, otkrio je Stanojević da kadrovska situacija nije za razbibrigu.

Neopterećeni penalima

Poslednja dva finala Kupa Srbije rešena su šutevima sa bele tačke. Oba puta Partizan je poražen, od Vojvodine i Crvene zvezde: “ Uzimamo sve opcije, ali ih nismo vežbali, jer smo dosta puta dosad probali, imali dosta utakmica u različitim takmičenjima i, pravo da vam kažem, razmišljam da ih ne vežbamo. Tačno znamo kako ko šutira, imamo strategiju, na sve smo spremni“, poručio je Stanojević uveren da Milan Borjan neće šutirati penal, kao što je to uradio u poslednjem kolu protiv Voždovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari