Stanojević: Spremni smo da pobedimo 1Sasa Zdjelar (R) and Artur Lusupov Fudbal-UEFA Conference League Season 2021/2022-FK Partizan v FK Soci (Rusija) Novi Sad, 12.08.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Partizan protiv Santa Klare mora da ide na sve ili ništa u ključnoj bitki za mesto u Ligi konferencije

Poraženi, nadigrani i pokunjeni su se Partizanovi fudbaleri vratili sa Azorskih ostrva, ali i pored tog poraza (2:1) imaju šanse da se zadnji smeju u dvomeču plej-ofa kvalifkacija za Ligu konferencije sa Santa Klarom, jer je pred njima još 90 minuta nadgornjavanja sa portugalskim sastavom. Ako zatreba i dodatnih pola sata, ko zna, možda i penali kao protiv ruskog Sočija, pod uslovom da večeras odigraju sve kontra onoga od prošle nedelje.

Odnosno, neutrališu brz i jednostavan fudbal gostiju, tako da im to donese još najmanje šest utakmica samoreklame u Evropi, a prezaduženom klubu jaku finansijsku injekciju.

Svi dobro znamo koliko je utakmica bitna za nas i za klub. Spremni smo sto odsto da, uz pomoć navijača, pobedimo i plasiramo se u evropski kup – odmah je trener Aleksandar Stanojević prosuo optimizam u završnom obraćanju medijima pred meč čiji bi ishod mogao odrediti dalji tok sezone za crno-bele.

On, njegovi saradnici i igrači imali su nedelju dana da se pozabave svim falinkama prve partije protiv silnih Brazilaca u protivničkim redovima.

– Desilo nam se isto što i Sportingu, Benfiki i ostalim velikim portugalskim klubovima kad igraju na Azorskim ostrvima. Uz sve poštovanje Santa Klare, naša prva linija odbrane nije bila dovoljno agresivna. Odlučnost mora da bude veća, a da li ćemo uspeti da se nametnemo – ne znam.

Teško je igrati protiv ekipa iz jakih liga. Biće nam teže nego protiv Sočija… Imate primer Rio Avea, prošlog leta je tek na penale eliminisan od Milana, a onda ispao iz Primeire. To je dokaz iz kakvog prvenstva stiže Santa Klara. Njihovo takmičenje je drugačije od našeg.

Ekipa Danijela Ramosa nije primila gol na četiri evropska meča pre Partizana, dok je ovaj kapitulirao tri puta, s tim što „parni valjak“ ima dužu kilometražu van nacionalnih okvira.

Mi smo klub sa dosta iskustva u Evropi i ogromnu, pokretačku energiju sa tribina. Siugrno ćemo igrati drugačije, otresitije, sa više rizika nego u Portugalu. Da, fudbaleri Santa Klare su gostovali poznatim klubovima u tamošnjoj ligi, ali ovde je specifično, mi smo emotivna nacija, naša publika nas bodri na poseban način.

Međutim, često ta podrška ume da se pretvori u pritisak, a ovaj pojača nervozu na terenu, kada stvari ne idu u dobrom smeru… Zato je pre svega potrebno da direktni „proizvođača“ budu pravi.

– Ne znam koliko je njima važan ovaj meč, ali jasno je da mi ovog puta moramo biti mnogo agresivniji… Nismo vežbali penale ovih dana, nadam se da smo ih izvežbali minulih sedmica. Znamo i ko na koji način od njih šutira. Spremni smo za sve opcije.

Prošlog četvrtka se osetila sva težina odsustva Danila Pantića i, naročito, Saše Zdjelara, pa su oči svih u Humskoj 1 uprte u roviti tandem vezista. Uz nadu da će tako još nepotpuno oporavljeni biti u stanju da pomognu kolegama. Prosto, Partizan nema prave i(li) dovoljno spremne zamene za njih.

– Obojica su između osam i deset sati dnevno provodili na terapijama. Rizikovaćemo sa njima! Sada je trenutak da rizikujemo – moli se Stanojević nebesima i lekarima da ne mora da gura Holendera na krilo ili Jojića u par zadnjih veznih, jer nisu korisni na tim pozicijama.

Na talonu 2.940.000 evra

Jesen u Ligi konferencije donosi i finu zaradu, jer će svakom od 32 učesnika grupne faze pripasti 2.940.000 evra; pobede tokom nje vrede 500.000, nerešeni rezultati 166.000, prvo mesto posle šest mečeva donosi 650.000, a druga pozicija 325.000 u istoj valuti. Inače, oba kluba su već zaslužila (po) 350 hiljada za nastup u drugom kolu kvalifikacija, još 550 za dvomeč 3. runde, plus 750 hiljada evra na ime plsamana u plej-of.

 

Prokletstvo domaćeg terena

Od svih pokušaja u poslednjih 20 godina, da pred svojim navijačima uđe u neko od UEFA takmičenja Partizan je samo dva puta iskoristio tzv. prednost domaćeg terena u revanšima. Prvo 2008. godine, protiv Temišvara, kada je poništio startnu prednost, od 2:1, gostiju iz Rumunije. A, drugi put 2013, kada su se crno-beli u novom susretu sa Tromseom, izvadili za 3:2 iz Norveške.

Pre i posle toga, izvisilo se protiv Spartaka iz Moskve, Artmedije, Makabija iz Petah Tikve i Šamroka, čak i u duelu sa BATE Borisovim, jer je to zbog pravila duple vrednosti gola na strani bio Pirov trijumf u konačnom zbiru. Mnogo više uspeha imalo se na tuđim terenima, sa sve oba plasmana u Ligu šampiona, sa stadiona Njukasla i Anderlehta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari