Stara mušterija i dužnik 1Foto: Beta /Vaterpolo savez Srbije

Vaterpolo reprezentacija Srbije dočekala je rivala na kog je „tipovala“ pre osmine finala prvenstva Evrope u Budimpešti, jer su selektor Dejan Savić i njegova ekipa već posle raspleta u grupi C počeli s pripremama za četvrtfinalni duel sa Španijom.

Dok je aktuelni kontinentalni viceprvak sa Pirineja bio bitku sa realno nedoraslom Nemačkom, branilac titule sa četiri poslednja EURO je intezivno trenirao i, kao doigravanja pošteđeni prvak B grupe, izvrteo film „sivih zona“ u svojoj igri u tri poslednje utakmice sa „crvenom furijom“, jer su posle pobede u finalu EP 2018. prošle godine „delfini“ doživeli poraze u Evropa kupu, na prvenstvu sveta i test meču pre tekućeg takmičenja u Budimpešti.

Dakle, španskom dužniku još od spektakularnog finala SP 2009. ne nedostaje ni motiva ni informacija o protivniku, čiji je otpor na EP pre dva leta slomljen tek posle izvođenja peteraca, na kraju lude utakmice u katalonskoj prestonici.

– Snažan rival, dobro uigran i fizički moćan. Perone komanduje igrom, Pinedo odlično brani, dok su za realizaciju zaduženi kvalitetni šuteri Granados i Munariz. Znamo na koga da obratimo pažnju i šta tačno treba da radimo. Ne očekujem puno golova, biće kao u finalu Barselone. Moramo nametnuti naš ritam, da ne bismo ušli u njihov. U svakom slučaju ovo je derbi četvrtfinala, odlučiće ga jedan ili dva gola – procenjuje Dušan Mandić, jedan od najboljih svetskih golgetera današnjice čija bi efikasnost mogla da bude prevaga u ponovnom sučeljavanju sa našim rivalom i iz meča sa bronzu na SP 2007.

Prekaljeni Duško Pijetlović je takođe oprezan u komentarisanju šansi protiv reprezentacije, čije su nekadašnje generacije umele da namuče i timove velike i male Jugoslavije.

– Odlično se Španci međusobno poznaju, jer su mahom u jednom klubu i to im dosta olakšava posao u poređenju s nama raštrkanima po inostranstvu. Baš su uigrani, ali nismo ni mi za bacanje. I te kako imamo kvalitet, zbog čega očekujem jako tešku utakmicu. Nedavni poraz sa priprema ništa ne znači, pošto se u takvim prilikama uvek taktizira. Vreme je da sada odigramo najbolje što možemo.

Mladi, a već trofejni, Nikola Jakšić misli pak da se Srbija više pita u ovom slučaju.

– Uvek kažem da sve zavisi od nas. Jesu dobri, jeste da će utakmica biti izazovna, ali stvarno mislim da smo najbolja ekipa ovde i da se možemo nadati uspehu. Pod uslovom da nam dobro krene u odbrani. Zna se koliko nam je to važan segment.

Već dokazanog Savu Ranđelovića najviše brine njihova agresivna igra duboko u polju, jer Španci vole da pritiskaju rivale.

– Moramo da nađemo rešenje za njihov visok presing. Odlične pojedince Peronea i Munariza, takođe. Toliko smo često igrali da se odlično poznajemo.

Znaju on i njegovi saigrači i da nije jednostavno u glavama se prešaltati sa slabih rivala na krupne „zverke“, odnosno da ih mogu papreno koštati kasno“ paljenje motora“ ili povremene oscilacije, čega je bilo protiv Rusije, Holandije i Rumunije. Nadajmo se da ni jedno ni drugo neće sebi dozvoliti u meču koji ih može približiti novoj medalji ili pre vremena izbaciti iz šampionske trke.

Parovi četvrtfinala

Italija – Crna Gora 16.00

Srbija – Španija 17.30

Mađarska – Rusija 19.00

Hrvatska – Grčka 20.30

Često u vrhu, retko prvi

Španija ima respektabilnu vaterpolo tradiciju, s priličnim brojem medalja sa velikih takmičenja ali i čestim praznim hodovima u postizanju vrhunskih rezultata. Najviše ih je skupila na Mediteranskim igrama (2 zlatne, 4 srebrne, 6 bronzanih) i Svetskim šampionatima (2, 4, 1). U Svetskoj ligi nikada nije odnela titulu (0, 3, 1), kao ni u FINA kupu (0, 2, 5), na prvenstvima Evrope (0, 2, 3) i u Evropa kupu (0, 1, 1). Ako se izuzmu MI, „crvenoj furiji“ poslednji put nije bilo premca daleke 2001. godine, na SP u Fukuoki.

Vaterpolistkinje poslednje

Ženska vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je 12. mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Naša selekcija je u utakmici za 11. mesto izgubila od Nemačke 15:13 posle peteraca. U regularnom delu bilo je 11:11 (4:2, 1:2, 2:6, 4:1). Izabranice Dragane Ivković upisale su šesti poraz na turniru, nakon što su prethodno izgubile od Grčke, Rusije, Hrvatske, Slovačke i Mađarske.

Najefikasnija u našoj reprezentaciji bila je Ana Milićević koja je postigla tri gola, dok se Nada Mandić dva puta upisala u strelce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari