Stari sparing partner 1Foto: STARSPORT

U Beogradu danas počinje prvo od dva velika vaterpolo takmičenja ovog leta, a reprezentacija Srbije spada u najuži krug favorita za osvajanje prvog mesta i u Svetskoj ligi (18-23. jun) i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji (12-28. jul).

S tim što bi „delfini“ da se već pred svojom publikom plasiraju na Olimpijske igre sledeće godine, za šta je potrebno da u jakoj konkurenciji uzmu jubilarnu desetu zlatnu medalju u najmlađem FINA takmičenju, a prva stanica na zamišljenom putu do Tokija je duel sa čestim sparing partnerom „delfina“ – Australijom (21.00).

– Ulog je veliki, jer se ne borimo samo za titulu već i za mesto na Igrama 2020. godine. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i pokušati da opet osvojimo Svetsku ligu. Očekujemo veliku podršku navijača u toj borbi – poručio je selektor našeg tima Dejan Savić, čiji stručni štab se tokom priprema silom prilika više bavio oporavkom igrača umornih od dugih klupskih sezona (naročito učesnika završnice klupske Lige šampiona) nego „štelovanjem“ igre.

Večerašnja premijera sa „kengurima“ pokazaće koliko su on i njegovi puleni odmakli u tom specifičnom paralelnom procesu psihofizičkog resetovanja ekipe u kratkom vremenskom roku i nameštanja forme za najveće reprezentativne domete u duplom programu obaveza.

– To je ozbiljna ekipa, što su pokazali kroz ove zajedničke treninge koje smo imali. Pokriveni su na svim pozicijama, imaju svoj ritam, a njihova „prednost“ mogla bi da bude činjenica da se u njihovoj ligi već tri meseca primenjuju nova pravila pa su imali više vremena da se na sve to naviknu. Možda su u tom aspektu ispred nas, ali to ne mora ništa da znači – izgovorio je trofejni trener o vicešampionu prošlogodišnjeg Svetskog kupa, s već izvađenom „kartom“ za Japan i stalnom ambicijom da konačno prestane da bude samo potencijalno iznenađenje na planetarnim vaterpolo takmičenjima.

Filip Filipović je jedan od onih što nisu stigli da se ljudski otpore od fajnal-ejta LŠ u Hanoveru, ali ne želi da se žali na umor kada igra za svoju zemlju.

– Kada se igra se za reprezentaciju svaka priča o iscrpljenosti je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika u našim glavama – kazao je kapiten srpskog tima i jedan od ključnih prvotimaca italijanskog Pro Reka, kao i svi suočen s arsenalom novih pravila igre.

– Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće biti kao u Zagrebu na Evropa kupu, jer nas onda čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen – najavio je golgeter domaćina.

I kolo

Grupa A

Mađarska – Kanada 15.45

Japan – Španija 19.15

Grupa B

Hrvatska – Kazahstan 14.00

Australija – Srbija 21.00

VAR test za SP

Prvi put u istoriji vaterpola koristiće se video tehnologija, slično VAR sistemu u fudbalu, gde će uz pomoć video snimaka jasno razrešiti svaka dilema, tj svima najvažnija – da li je gol postignut ili ne. U zavisnosti od efekata njegove primene u Beogradu FINA će odlučiti da li će ga koristiti na šampionatu sveta u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari