Staša Gejo: Uvek ću pamtiti da sam primila nagradu za najboljeg sportistu Niša pored legende Piksija 1Foto: privatna arhiva

Staša Gejo, reprezentativka Srbije u sportskom penjanju, po četvrti put je osvojila priznanje za najboljeg sportistu Niša, ovog puta za 2021. godinu.

Staša, koja će ove godine da napuni 25 godina, u toku prošle godine je osvojila bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Moskvi i Svetskom kupu u Austriji, što je, kako je obrazložio žiri, bilo dovoljno da opet bude izabrana za najboljeg sportistu Grada Niša.

Ona je članica Planinarskog alpinističkog ekspedicijskog kluba „Niš“, a sada je na masteru energetike na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Pre toga, živela je pet godina u Mariboru, u Sloveniji, gde je završila međunarodni program „IB“ u Drugoj mariborskoj gimnaziji i osnovne studije elektrotehnike.

Staša Gejo: Uvek ću pamtiti da sam primila nagradu za najboljeg sportistu Niša pored legende Piksija 2
Foto: privatna arhiva

Šta Vam znači priznanje sportista godina Niša?

– Nagrada sportiste godine je kruna jedne naporne takmičarske sezone. Sportski bal je događaj o kome razmišljam od leta, pa nadalje. Obožavam da budem u društvu niških najboljih sportista, sportskih radnika, trenera, novinara i prijatelja sporta. Sva ta draga lica imam priliku da vidim na istom mestu jednom godišnje, u najsvečanijem izdanju, kada ponovo slavimo naše uspehe. Bez obzira na samo priznanje, ta podrška, sve lepe reči, međusobno poštovanje i opšte prisustvo sportskog duha su posebna vrsta nagrade.

Iako Vam ovo nije  prvo ovakvo priznanje, ove godine ste stajali pored legende Dragana Stojkovića Piksija.

– Ovo je moja četvrta nagrada za sportistu grada Niša, tako da mi elitno sportsko okupljanje nije strano. Ali, ove godine sve je bilo nekako nestvarno u društvu Dragana Galeta Jovića, Svetislava Pešića, Dragana Stojkovića Piksija i Dejana Savića. To veče će mi dugo ostati u sećanju zbog topline i podrške u rečima ovih legendi, kao i mnogih drugih sportskih kolega, trenera i novinara.

Koliko  je to važno, baš zbog toga što se bavite sportom koji nije mnogo popularan niti poznat kod nas?

– Ako uporedimo popularnost sportskog penjanja danas i od pre nekoliko godina, napredak je očigledan. Sadašnja situacija se ne može porediti sa prošlošću našeg sporta u Srbiji. Izgrađen je veliki broj veštačkih stena širom Srbije, stalno se pojavljuju novi projekti i sve je više polaznika penjačkih kurseva i škola. Pored svojih ličnih takmičarskih ciljeva, meni je od samog početka karijere bilo veoma važno da se sport
razvija u Srbiji. Drago mi je što su moji rezultati prepoznati i inspirisali brojne ljude da se oprobaju u mom najomiljenijem sportu.

Šta biste poručili deci da biste ih privukli  da počnu da se bave sportskim penjanjem?

– Teško je decu ubeđivati i privlačiti da se bave ovim ili onim sportom. Oni sami grade svoje snove na osnovu televizijskih prenosa, vesti, popularnosti nekog sporta. Ili kada su u mogućnosti da probaju neku sportsku aktivnost, to ih privuče. Ali, recimo, da bih im poručila da se uz penjanje mogu osećati kao Spajdermen i da je pogled sa vrha stene predivan.

Koji cilj  ste postavili sebi u ovoj godini?

– Plan za ovu godinu je početak olimpijskog ciklusa za Pariz 2024, savladavanje izazova koji predstavljaju nove mlade generacije, a najviši cilj je Evropsko prvenstvo.

Šta bi vas najviše učinilo srećnom u vezi sporta?

– Teško mi je da se odlučim, dosta toga bi me učinilo srećnom. Veoma bih se radovala, naravno, kada bi na mojim grudima zasijala olimpijska medalja, ali bih isto tako volela da vidim da najviša odličja u našem sportu pokupe i buduće generacije koje će nositi zastavu Srbije. Tada bih bila veoma ponosna.

Šta volite da radite u slobodno vreme?

– Čitam, sviram violu, igram video igrice, družim se sa prijateljima, šetam u prirodi, putujem.

Šta Vam znači Niš, iako već dugo ne živite u njemu?

– Niš je moja tvrđava, moja uteha kada mi je teško, bazni kamp kome se vraćam kada posustanem ili kada nema napretka. Za njim pustim i koju suzu kada sam daleko i dugo nisam napunila svoje „nostalgične baterije“. Jelašnička klisura, gde je naša porodična kuća, je moje najdraže dvorište i neiscrpni izvor inspiracije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari