Sterling i Belingem mete rasističkih uvreda, gađali ih čašama i bakljama 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Rahim Sterling i Džad Belingem bili su mete rasističkih uvreda tokom utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo između Mađarske i Engleske, koja je odigrana u četvrtak na stadionu „Ferenc Puškaš“ u Budimpešti, prenose britanski mediji.

Reporteri televizijskih stanica ITV i Skaj Sport, koji su se nalazili pored terena, izvestili su da su se sa tribina čuli rasistički „majmunski krici“, upućeni Sterlingu i Belingemu.

Vređanje igrača Engleske započelo je kada su gostujući fudbaleri pre početka susreta klekli na travu u znak podrške pokretu „Black lives matter“, što je dočekano zvižducima i negodovanjem.

Nakon što je u 55. minutu postigao vodeći gol za svoj tim Sterlinga je publika zasula plastičnim čašama, metalnim novcem, upaljačima, pa čak i bakljama, a on je uzvratio mašući korner zastavicom.

Njegov saigrač Džek Girliš sa trave je podigao jednu plastičnu čašu i prineo je ustima, simulirajući da pije iz nje, što je još više razbesnelo navijače mađarske selekcije.

Sterling i Belingem mete rasističkih uvreda, gađali ih čašama i bakljama 2
Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

 

Dnevnik Gardijan je pod naslovom „Geret Sautgejt zatražio zaštitu za svoje igrače posle zlostavljanja u Mađarskoj“  preneo izjavu selektora Engleza na konferenciji za medije po završetku utakmice.

„Dobro je poznato šta naši igrači i stručni štab misle o tom problemu, sad je na ljudima koji donose odluke da preduzmu nešto i da ih zaštite. Oni ne smeju biti žrtve bilo kakvog oblika rasizma“, rekao je Sautgejt, koji je dodao da nje primetio rasističke incidente sa mesta na kojem je stajao tokom utakmice.

Defanzivac Engleske Džon Stons bio je jedan od nekoliko engleskih igrača koji su rekli da nisu čuli rasističke uzvike sa tribina.

„Lično nisam čuo, ali mi je o tome rečeno posle. Žalosno je da se to dešava na našim utakmicama.

Nadam se da će se UEFA pobrinuti za to. Stojimo zajedno kao tim i to smo činili pre utakmice i nastavićemo da se borimo za ono u šta verujemo kao tim i za šta mislimo da je ispravno.“, izjavio je Stons.

Evropska fudbalska organizacija UEFA kaznila je Mađare zbog incidenata koji su uključivali homofobiju i rasizam na utakmicama nedavno završenog Evropskog prvenstva.

Nacionalna selekcija ove zemlje će naredna dva meča morati da odigra bez prisustva publike kao domaćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari