"Šteta za Indijan Vels i Majami, ali ne kajem se...": Novak Đoković u raljama tuđe politike i svoje odluke 1 EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari

Srpski teniser nije mogao da učestvuje na dva ovosezonska mastersa na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Mada se prijavio za turnire serije 1.000 u Indijan Velsu i Majamiju, Novak Đoković nije se pojavio na nedavno završenom takmičenju niti će ga biti na predstojećem.

U oba slučaja zbog ličnog izbora da se nevakciniše protiv korona virusa i rigorozne antikovid politike SAD prema necepljenim strancima, iako je bilo senatora koji su se zalagali za medicinsko izuzeće u slučaju osvajača 22 grend slem titula i vlasnika silnih rekorda „belog sporta“.

Sam Đoković i njegova podrška širom sveta nadaju se da će pomenuta regulativa SAD biti ukinuta do Otvorenog prvenstva te zemlje, u avgustu, pa da će Novak ponovo moći preko okeana.

„Šteta je što nisam mogao da igram u Indijan Velsu i Majamiju, volim te turnire. Imao sam mnogo uspeha tamo, ali doneo sam svesnu odluku i znao sam da postoji rizik da ne idem tamo – -trenutno je takvo stanje, nadam se da će se kasnije ove godine promeniti, za US open. To je za mene najvažniji turnir na američkom tlu“, rekao je Đoković u intervjuu za CNN, pa dosao još nešto.

„Zaista želim da budem u Njujorku. Kada sam 2021. godine izgubio od Medvedeva u finalu, doživeo sam jedan od najboljih momenata sa tamošnjom publikom, osvojio sam US open triput i igrao još mnogo finala… Iako sam izgubio taj duel od Medvedeva, dobio sam ljubav i poštovanje publike, želim da se vratim i da se opet povežem s njima. Tome se radujem i nadam se da će desiti“, želi da veruje srpski as.

Mnoge kolege, stručnjaci, mediji, navijači… negativno su komentarisali njegovu odluku da drugačije štiti i gradi imunitet u vreme pandemije kovida 19. Međutim, to ga nije pokolebalo.

„Ne kajem se. U životu sam naučio da kajanje samo može da vam škodi, da vas natera da živite u prošlosti, a ja to ne želim. Ne želim ni da živim previše u budućnosti. Želim da budem u sadašnjem trenutku koliko je to moguće, ali i da razmišljam o budućnosti, da stvorim bolju budućnost.

Čestitam Alkarazu. Apsolutno je zaslužio da se vrati na mesto broj 1“, zaključio je Đoković, koji se na kratko vratio na vrh ATP liste, da bi posle trijumfa mladog Španca u Indijan Velsu opet skliznio na drugo mesto u svetskom singl poretku.

Dok čeka razvoj pomenute situacije, Novak bi trebalo da učestvuje na više većih i manjih turnira, počev od mastersa u Monte Karlu (8-16. april).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari