Štimac spreman za Zenit 1Foto: STARSPORT

Turbulentno je ovih dana na Malom Kalemegdanu. Pritisnuti slabim rezultatima u ABA ligi i surovim ritmom nedeljnih evroligaških i abaligaških mečeva, u Crvenoj zvezdi su rešili da i ovako glomazan, prošire roster za još dvojicu iskusnih i dokazanih imena.

Pred večerašnji, poslednji evroligaški susret u 2019. godini, crveno-beli će među registrovanim igračima imati povratnika Vladimira Štimca, odnosno Kevina Pantera, pouzdanog beka šutera, koji je naročito dominantan bio prošle sezone u dresu Virtusa, odnosno krajem takmičarske 2017/18 kao lider atinskog AEK-a.

Bez jasno sprovodivih ideja u vezi sa načinom na koji bi trebalo da uruče otkaze najmanje dvojici prekobrojnih, puleni Dragana Šakote nameriće se večeras u dalekom Kazanju Zenitu iz Sank Peterburga (18.00) u 16. kolu Evrolige.

Pred put u Rusiju, trener Šakota je na treningu imao veći broj igrača nego li njegove kolege iz fudbalskog kluba tokom uvodnog dela priprema za samu sezonu.

Logično, veći je akcenat bio na Vladimiru Štimcu, srpskom centru koji će po treći put obući dres omiljenog kluba, nego na susret sa ekipom koja je zbog zauzetosti hale u Sankt Peterburgu morala da ugosti crveno-bele u 1.200 kilometara udaljenom Kazanju. Svi o kojima se poslednjih dana pisalo da su pred otkazom: Derik Braun, Faje, Odžo, pa čak i Gist i dalje su na raspolaganju Šakoti, koji bi do kraja 2019. trebalo da definitivno prelomi ko će postati višak.

– Izanaliziraćemo situaciju kako bismo videli koji će igrači da ostanu u rezervi za svaki slučaj, a koji će na tržište. Probali smo da nađemo još jednog igrača koji može da nam poveća agresivnost i skor ispod koša. Štimac je već igrao za Crvenu zvezdu, publika ga dobro poznaje, mislim da će se dobro uklopiti i to je ono što smo tražili – obrazložio je Šakota razloge Štimčevog povratka, a zatim je izanalizirao argumente angažovanja Pantera, koji je juče stigao u Beograd.

– Malo se mučimo spolja i u spoljnoj liniji, kada nam zatvore Berona, nemamo lak poen. U svakom slučaju, igrači u periferiji su manjak o kome smo govorili nekoliko puta ranije. Nadam se da ćemo sad sa ovim brojem igrača imati više vremena i prostora da odmaramo pojedince, da ne bi bilo velikih oscilacija, da se ne dešava da igraju po 30 i više minuta na jednoj utakmici kada nas za dva dana čeka sledeća – naveo je trener Zvezde, koji je sa Panterom uspešno sarađivao u AEK-u 2018.

Vladimir Štimac krenuo je sa novim saigračima za Kazanj; na debiju bi mogao da ima pomoć i od DŽejmsa Gista koji se oporavio od povrede leđa, zbog koje je propustio prethodni duel u Kopru protiv Primorske. Evroligaški rezultati Zenita daleko su lošiji od pozicije koju klub zauzima po veličini ovosezonskog budžeta (sa 26.700,000 evra sedmi najveći).

Od svega četiri pobede, izabranici trenera Plaze samo su Asvel savladali kod kuće. Istovremeno, Zenit beleži i loše rezultate u VTB ligi (5-6) i uprkos tome što u sastavu ima dobre defanzivce u Gustavu Ajonu, Viliju Tomasu, Koltonu Ajversonu, Endruju Albisiju, odbrana je ubedljivo najlošiji segment u njihovoj igri (tek 13. defanziva Evrolige).

Španski stil na ruski način

– Imamo ispred nas ekipu koja je pobedila CSKA, Olimpijakos, Žalgiris, Valensiju, njihovi rezultati skreću pažnju. To je ruski tim, ali ja bih mu dodao sve karakteristike španskih. Igraju u tranziciji, napadaju brzo, već sam rekao da nam taj stil nije najdraži, ali pokušaćemo da kontrolišemo ritam utakmice. Oni će da analiziraju našu utakmicu protiv Milana, rivala koji nam je tada odgovarao. Španski timovi su agresivniji, a Zenit upoređujem sa španskim ekipama jer imaju tu filozofiju i način igranja. Prvi naš problem bio je manjak bekova, ali probaćemo da im pariramo – priznao je trener Šakota da se crveno-beli najslabije snalaze protiv timova koji igraju u brzom ritmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari