Olivera Jevtić, naša najbolja atletičarka, i Miloš Zarić, paraolimpijac i vicešampion sveta u bacanju koplja i kugle, narednih osam meseci dobijaće olimpijske stipendije od Grada Užica u iznosu od po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti kako bi se pripremili za učešće na Olimpijskim, odnosno Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Ugovore o tome potpisali su juče Slavko Kuzmanović, trener Olivere Jevtić koja je trenutno na pripremama u Keniji, Miloš Zarić, gradonačelnik Užica Tihomir Petković, Dragiša Kuzmanović iz Sportskog saveza Užica, u prisustvu gradske većnice za kulturu i sport Jelene Vasović.

Istakavši da je grad sa zadovoljstvom prihvatio preporuke Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta i Atletskog saveza o tome da lokalne samouprave stipendiraju učesnike olimpijskih igara sa svoje teritorije, Tihomir Petković je rekao da je Užice među prvim gradovima u Srbiji to prihvatilo i da je ponosno na to što će u Rio de Žaneiru imati dva svoja predstavnika.

U ime Olivere Jevtić, koja peti put učestvuje na Olimpijskim igrama, njen trener Slavko Kuzmanović se zahvalio gradu i rekao da je dodelom stipendija na najlepši način overeno ispunjenje olimpijskih normi i Jevtićeve i Zlatića i da je to dokaz da je Užice uz njih.

– Olivera je na visinskim pripremama u Keniji, u Itenu, na nadmorskoj visini od 2.400 metara, gde je temperatura oko 25 stepeni, a ja ću joj se pridružiti za nekoliko dana radi završnih priprema – rekao je Slavko Kuzmanović, a potom dodao da u Riju očekuje da Olivera bude „jednocifreno plasirana“ u maratonskoj trci.

– Olivera je ispunila olimpijsku normu u maratonu, a njen državni rekord je 2 sata i 25 minuta i ako bi bila blizu tog rezultata, možda bi mogla da bude „jednocifreno plasirana“ – rekao je Slavko Kuzmanović i dodao da će Olivera tridesetak dana pre Olimpijskih igara, trčati polumaraton na Evropskom prvenstvu i da će to biti njena provera pred nastup u Riju, te da će nakon povratka iz Kenije nastupiti ili na maratonu u Bostonu ili u Beogradu.

– Olivera će ići na Olimpijske igre samo ako bude zaista dobro pripremljena – rekao je Kuzmanović i dodao „da bi jednocifren plasman u Riju bila prilika za krunu njene atletske karijere“.

Miloš Zarić se takođe zahvalio na podršci i naveo da se nada da će se i on i Olivera vratiti sa medaljama. Najavivši svoj nastup na Evropskom prvenstvu u Italiji od 10. do 16. juna, Zarić je istakao da će, ako na tom takmičenju osvoji medalje, možda biti nade i za odličje u Riju.

– Sa dve svetske srebrne medalje u bacanju koplja i kugle ispunio sam norme. Na Evropskom prvenstvu takmičiću se u bacanju koplja i kugle, a u Riju ću bacati samo kuglu. Ista je konkurencija na Evropskom i Svetskom prvenstvu i Paraolimpijskim igrama, jer su evropski takmičari među pet najboljih na svetu. Na Evropskom prvenstvu očekujem dve medalje, a u Rio videćemo šta će biti – kazao je Zarić.

Sportski grad

Istakavši da je Užice među prvim gradovima u Srbiji stipendijama podržalo učešće svojih sportista na Olimpijskim i Paraolompijskim igrama u Riju, Dragiša Kuzmanović se na tome zahvalio i podsetio na to da je Užice sportski grad i da ima, a potom podsetio: – Užice je sportski i grad, jer ima osvajača olimpijske medalje iz Londona – Andriju Zlatića. – Osim Užice, samo Beograd ima dve medalje iz Londona i nadamo se da ćemo i posle Rija moći da se pohvalimo rezultatima užičkih sportista – poručio je Dragiša Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari