Stojković: Ulica u Beogradu nosiće ime Ivice Osima 1Foto: Beta/BRANISLAV BOZIC/DS

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je da će jedna ulica u Beogradu dobiti ime po legendarnom treneru Ivici Osimu, koji je preminuo 1. maja u 81. godini.

Pre polaska u Narodno pozorište u Sarajevu, na komemoraciju Ivici Osimu, delegacija Fudbalskog saveza Srbije posetila je danas ambasadu Srbije u tom gradu i tom prilikom je Stojković saopštio ovu informaciju.

„Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna od ulica u našoj prestonici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu“, rekao je Stojković, prenosi Fudbalski savez Srbije.

„On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice“, dodao je Stojković.

Selektor reprezentacije Srbije je rekao da je Osim bio „šarmatna osoba, čovek koji je plenio znanjem, stavom i harizmom“ i neko ko je zaista „zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu“.

Stojković je naveo da ne pamti njegovu igračku karijeru, ali je istakao da se nadimak „Štraus s Grbavice“ ne dobija lako.

„Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostaće mi zauvek urezano u sećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji“, rekao je Stojković.

„Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno. Takođe i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima“, rekao je Stojković.

Ljudima koji nisu rodjeni na ovim prostorima, kako je rekao Stojković, „Švabine misli i ideje bile su nerazumljive“.

„Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namera. To smo samo mi Balkanci umeli da razumemo na pravi način“, rekao je Stojković.

„Osim je bio kosmopolita, lepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju, Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voleli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čoveka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i delom“, zaključio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari