Strelci Srbije naciljali medalje na OI 1

Sedmoro naših strelaca namereno je da u Tokiju ispiše nove stranice zapaženog učešća na Olimpijskim igrama i ukoliko se „zvezdice poklope“ možda i „upucaju“ rezultat vredan jedne od medalja.

Umeli su strelci da iznenade, tačnije oduševe našu sportsku javnost; setimo se samo Aleksandre Sanje Ivošev koja je 1996. na Olimpijadi u Atlanti iza šljaštećih kulisa „iskočila“ na glavnu pozornicu i zlatnom medaljom postala najlepši deo istorije sporta u kojem je Jasna Šekarić naprosto sinonim za večnost i vrhunski rezultat.

Znanja i kredibiliteta u vidu Damira Mikeca ili Zorane Arunović, odnosno Andree Arsović, naši strelci sasvim sigurno imaju kvalitet da se nadmeću sa najboljima na svetu.

Milenko Sebić, Sanja Vukašinović, Milutin Stefanović, Andrea Arsović (puška), Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Damir Mikec (pištolj) predstavljaće Srbiju u Tokiju; zbog važnosti adekvatne aklimatizacije i privikavanja na uslove trninga, a kasnije i takmičenja, otputovali su znatno ranije u Japan, svesni percepcije od strane domaće javnosti koja u njima vidi kandidate za medalje.

–  Strelci su spremni i orni da naprave dobar rezultat. Dobro smo radili i trenirali. Imamo velika očekivanja. Ekipa koja putuje na Igre je iskusna, imamo i debitante. Rekao bih da je to dobar spoj iskustva i mladosti. Na Igrama učestvuje sam krem svetskog streljaštva i nadamo se da ćemo pokazati koliko vredimo – istakao je Dragan Donević, selektor naših strelaca koji će gađati iz puške.

Jelena Arunović zadužena je za formu naših strelaca koji će u Tokiju gađati iz pištolja. Jedna od njih biće i njena sestra Zorana, koja je podsetila da je našim strelcima, kao vid najbolje moguće pripreme za Olimpijadu, nedostajalo više kvalitetnih takmičenja na kojima bi odmerile znanje sa najvećim takmacima u Tokiju.

– Imamo jedan sjajan tim, spoj mladosti i iskustva. U nedostatku smo sa takmičenjima i ne znamo u kakvoj su formi ostali konkurenti, ali svi idemo da se borimo, da pokažemo koliko smo radili. Sumnjam da je neko radio više od nas. Poželela bih svim članovima Olimpijskog tima Srbije mnogo sreće na Igrama, mnogo negativnih testova na virus, i mnogo pozitivnih sportskih rezultata. Nadamo se da ćemo da obradujemo sve u Srbiji svojim rezultatima – podvukla je Zorana.

Jedna od debitantkinja na najvećoj svetskoj sportskoj smotri biće Sanja Vukašinović, kojoj bi učešće u Tokiju  trebalo da posluži za sticanje znanja, novih saznanja  i učenja od najboljih na planeti.

– Ovo su moje prve Igre i velika je čast i odgovornost biti u timu sa kolegama na koje se ugledam. Nadam se dobrom rezultatu i da ćemo se svi zadovoljni vratiti iz Tokija – naglasila je Sanja.

Nasuprot Vukašinevićevoj, Damiru Mikecu Olimpijske igre u Tokiju biće ukupno četvrte na kojima će se takmičiti.

„Zaraznog“ osmeha, uverljivog stava i na pogled jasnog samopouzdanja, poručio je da ova reprezentacija sigurno neće biti oduševljena konkurencijom i činjenicom da je sa njima „na crti“.

– Ovo su moje četvrte Olimpijske igre i ponosan sam na tu činjenicu. Kada smo polazili u Peking bio sam najmlađi u timu, a evo danas sam najstariji. Divno je biti deo ovakve reprezentacije i atmosfera je na vrhunskom nivou. Radujemo se putu u Tokio, iako će ove Olimpijske igre biti totalno drugačije od ostalih. Ne izlazimo sa belom zastavicom na sportska borilišta, to je sigurno – naglasio je Mikec.

Priliku da se uvere u snagu konkurencije prve će imati Andrea Arsović i Sanja Vukašinović koje 24. jula ujutru počinju takmičenje u disciplini vazdušna puška, a istog dana u kasnijem terminu i Damir Mikec počinje svoje takmičenje u disciplini vazdušni pištolj. Narednog dana nastupaće  Zorana Arunović i Jasmina Milovanović (pištolj), kao  i Milenko Sebić, odnosno Milutin Stefanović (puška).

Pet godina čekanja na Tokio

Decentna u ponašanju i javnom obraćanju, Jelena Arunović, selektorka reprezentacije u gađanju pištoljem, smatra da bi motivacija i želja da se za Srbiju osvoji medalja moglo da bude odlučujuće kod naših reprezentativaca, od kojih većina nije u samom svetskom vrhu u svojim disciplinama: “ Teško da mogu da kažem nešto što pre nije rečeno. Čekali smo pet godina da krenemo za Tokio. Radili smo koliko smo mogli i koliko smo znali, ali svakako više od onoga što smo do sada prikazali. Motiva uvek ima, oni su kod nas pozicionirani na mnogo višem nivou nego što bi želeli da pričamo o tome. Možda ima preciznijih takmičara, ali nekoga ko više želi dobre rezultate od nas, teško. Napravićemo najviše što nam situacija bude dozvolila, poručila je Arunovićeva.

Svetska i evropska odličja, red na olimpijsko

Naši najbolji strelci koji će reprezentovati Srbiju na Olimpijskim igrama osvajali su u svojim karijerama odličja sa najvećih takmičenja. Damir Mikec je recimo bio evropski šampion; svetski vicešampion… Zorana Arunović je takođe bila svetska i evropska šampionka, Andrea Arsović  najbolja na Starom kontinentu. Nažalost, u dosadašnjim karijerama niko od njih nije uspeo da se domogne odličja na Olimpijskim igrama, možda će za neke od njih Tokio biti poslednja prilika da krunišu svoje bogate i uspešne karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari