Strelišta u Srbiji ponovo počela da rade 1Sportisti jedva dočekali trening Foto: Streljački savez Srbije

Posle duge pauze zbog vanrednog stanja oživela su strelišta u Srbiji. Na objektima za malokalibarsko oružje – na beogradskoj Carevoj ćupriji, u Novom Sadu i Kragujevcu počeli su da rade reprezentativci i ostali strelci, a postepeno se otvaraju i streljane za vazdušno oružje, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Objekat Streljačkog saveza Srbije na Carevoj ćupriji je ponovo otvoren početkom ove sedmice. Reprezentativci i ostali strelci beogradskih klubova od ranih časova treniraju na Carevoj ćupriji. Prvog dana rada, u utorak, Carevu ćupriju je posetio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Danas pre podne, na 50-metarskom strelištu su radili seniorski reprezentativci Andrea Arsović i Milenko Sebić, zajedno sa nekoliko mladih takmičarki Policajca. Na 25-metarskom strelištu za sport pištolj vežbale su Zorana Arunović i Jasmina Milovanović. Svi su se uželeli treninga i takmičenja.

„Svi smo proteklih meseci radili u kućnim uslovima, ali ništa ne može da zameni trening na strelištu. Jedva sam dočekala da se vratim“, rekla je Andrea Arsović, koja je na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu u martu, osvajanjem bronzane medalje izborila olimpijsku kvotu.

Šef stručnog štaba reprezentacije i selektor za pušku Dragan Donević ističe da je period treninga bez oružja iskorišćen koliko je kod to bilo moguće.

„Svi naši reprezentativci su vežbali kod kuće po programima svojih trenera, bili su u kontaktu sa psiholozima. Nastojali su da na najbolji mogući način iskoriste minuli period. Svim sportistima na svetu je ovo potpuno nova situacija. Tek će se videti ko se kako snašao i prilagodio. Smatram da je i strelcima i trenerima najteže padala neizvesnost dokle će vanredno stanje potrajati, kako će se situacija sa širenjem korona virusa razvijati. Epidemija je na sreću, kako sportista, tako i svih u našoj zemlji, sada kod nas pod kontrolom i možemo da se vratimo standardnom trenažnom procesu“, rekao je on.

Sva seniorska međunarodna streljačka takmičenja planirana za ovo leto su otkazana.

„Neće biti izazova na međunarodnoj sceni, ali Streljački savez Srbije je, u skladu sa novonastalim okolnostima, promenio kalendar, pa su domaća takmičenja planirana za april, maj i juni, pomerena za period od sredine juna do kraja avgusta“, dodao je Donević.

On je podsetio da je bilo planirano je da sezona počne sredinom juna prvim kolom Kupa Srbije, ali da su nove okolnosti su promenile i planove rada i ciljeve reprezentativaca.

„Da je situacija ove godine bila normalna, sve bi, naravno, bilo podređeno Olimpijskim igrama u Tokiju. Po novom planu stručnog štaba i sportskog direktora, nastojimo da kod reprezentativaca i kandidata za reprezentaciju sprovedemo sličan način rada i priprema kakav bi bio da se Olimpijske igre održavaju ove godine. Ovog leta, ciljna takmičenja za koja bi svi trebalo da tempiraju vrhunac forme su Prvenstvo Srbije malokalibarskim oružjem i Velika nagrada Novog Sada u svim disciplinama, koji su po novom kalendaru planirani za avgust“, naveo je Donević.

Srpski strelci su, prema njegovim rečima, do sada izborili šest olimpijskih kvota: Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović, Sanja Vukašinović i Andrea Arsović (puška). Poslednje nadmetanje za olimpijske vize je trebalo da bude Evropski kvalifikacioni turnir u Plzenju. Taj turnir je, naravno, otkazan, a još nije doneta odluka na kojim takmičenjima će biti raspodeljene preostale kvote.

Kad je reč o juniorskim reprezentativcima, planovi za ovu godinu su nešto drugačiji.

„Jedino međunarodno takmičenje koje nije otkazano je Evropsko juniorsko prvenstvo malokalibarskim oružjem. Šampionat trebalo da bude održan u Osijeku krajem jula i početkom avgusta. Takmičenje je odloženo za septembar, a do početka jula bi trebalo da dobijemo konačnu odluku da li će tako i ostati. U tom slučaju juniorima bi ciljno takmičenje bilo Evropsko prvenstvo, ali i Velika nagrada Novog Sada. U skladu s tim planiramo i zajedničke pripreme kandidata za juniorski nacionalni tim“, najavio je Donević, a prenosi pres služba Streljačkog saveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari