Streljaštvo: Rašeti zlato pištoljem u prvom kolu Kupa 1

Prvo kolo Kupa Srbije malokalibarskim oružjem završeno je takmičenjem dama sportskim pištoljem na 25-metarskom strelištu na Carevoj ćupriji, a najpreciznija je bila Danica Rašeta, članica Zemuna Centar, organizatora takmičenja, saopštio je danas Streljački savez Srbije (SSS).

Rašeta je pobedila sa 573 kruga (281 precizna + 292 brza paljba). Druga pozicija pripala je Brankici Zarić (Novi Sad 1790) sa 520 krugova (239+281). Isti rezultat postigla je i juniorka Crvene zvezde Teodora Simić (265 precizna + 255 brza paljba), ali njoj je pripala bronza, jer je imala manje unutrašnjih centara od Zarićeve.

Ostale discipline prvog kola na programu su bile minulog vikenda u Novom Sadu, gde će biti održano i drugo kolo, 13. i 14. maja.

Što se srpskog streljaštva tiče, juniorske i kadetske reprezentativce ovog meseca očekuju dva važna izazova – u Novom Sadu će od 19. do 21. maja biti održane kvalifikacije Istočnog regiona za finale Evropske lige mladih, a od 24. do 28. maja naši reprezentativci će učestvovati na tradicionalnom Turniru olimpijskih nada u Plzenu.

Sportski direktor reprezentacije Srećko Pejović je odredio da u sastavu reprezentacije puškom bude petoro, a pištoljem četvoro strelaca. Svi uglavnom imaju iskustva na međunarodnim takmičenjima, a najmlađi član ekipe je 14-godišnji strelac puškom Đorđe Savić.

U Evropskoj ligi mladih učestvuju strelci kadetskog uzrasta (od 14 do 18 godina), u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. Reprezentacije međusobno „ukrštaju koplja“, a u svakom duelu ekipa prijavljuje po tri strelca. Svaki ima direktnog rivala u protivničkom timu. Gađaju četiri serije po deset dijabola. Strelac koji skupi više krugova dobija dva poena. Za isti rezultat sleduje im po poen. Maksimalan rezulat u jednom duelu je 8:0, a u celom meču 24:0. Na finalni turnir prolaze po dve ekipe puškom i pištoljem sa svakog od tri regionalna kvalifikaciona turnira. Najveći uspeh u Ligi mladih Srbija je postigla 2009, kada je osvojila zlatnu medalju puškom.

Nekoliko dana posle kvalifikacija ELM, u Plzen će, kao juniorski reprezentativci Srbije, putovati četvoro takmičara puškom iz selekcije koja će predstavljati našu zemlju u Novom Sadu. U timu su Đorđe Savić i tri imenjakinje: Marija Malić, Marija Zavišić i Marija Kolarević. Društvo će im praviti još troje strelaca puškom Tatjana Banjac, Nevena Armuš i Veljko Ilić.

U Plzenu će se takmičiti i šestoro članova reprezentacije Streljačkog saveza Beograda. (Kraj) Obradio D. Đ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari