Struka kritikuje priključivanje Žigića trenerskom timu reprezentacije 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Više ni u fudbalskoj reprezentaciji nije važno koliko znaš i koliko vrediš već u kojoj si priči, komentariše za Danas bivši selektor Jugoslavije Milan Živadinović imenovanje Nikole Žigića u stručni štab Mladena Krstajića.

Dolazak bivšeg fudbalera Crvene zvezde, Rasinga, Valensije i Birmingema iznenadio je mnoge, naročito ako se zna da nekadašnji golgeter nema nikakvog trenerskog iskustva, niti je blizu sticanja profi licence.

U javnosti još uvek nije jasno ni da li je njegovo angažovanje odluka selektora ili ga je, kako neki tvrde, među „orlove“ doveo veliki prijatelj i od skora potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Marko Pantelić. Nije isključeno da Krstajića niko ništa nije ni pitao, kao pre dve godine kada je on po nalogu predsednika FSS Slaviše Kokeze postao pomoćnik svog prethodnika Slavoljuba Muslina.

– Kada sam ja bio selektor, uzeo sam u tom trenutku dva najbolja trenera iz Crvene zvezde i Partizana koja su mogla da mi budu na raspolaganju, Vladimira Petrovića Pižona i Branka Rašovića. Obojica su već bili dokazani treneri, sa velikim znanjem i iskustvom. Ovakvo kadriranje mi deluje kao da glavni strepi da mu pomoćnici ne budu pametniji od njega. Doduše, neka dovedu i tamo nekog Džona iz Afrike, ali ako ne bude rezultata svi moraju da lete. Prošao je letos „Ruski voz“ kada je samo selektor mogao da odgovara, a ako ne bude rezultata za Evropsko prvenstvo treba kompletno rukovodstvo FSS da podnese ostavku – objašnjava Živadinović.

Bivši selektor ističe da nema ništa protiv imenovanja mladih trenera u stručni štab, ali da „ipak mora da se zna ko sme da vodi reprezentaciju“.

– Nije tačno da Srbija nema kvalitetnih mladih trenera. Ne moraju moju generaciju da zovu, ali zato mora da postoji jasan kriterijum uslova. Ipak je A selekcija nešto što treba da bude vrhunac karijere, a ne škola za trenere početnike – tvrdi Živadinović.

Fudbalski stručnjak Ivan Golac „nažalost nije iznenađen“ imenovanjem Žigića.

– Dilentatizam usled neznanja i nestručnosti, samo tako mogu objasniti dovođenje početnika u stručni štab reprezentacije. Kada se nacionalni tim da u ruke početnicima, kakve rezultate možemo onda očekivati? Na osnovu čega se može napraviti rezultat, osim na osnovu slučajnosti. Još pre skoro sto godina vladika Nikolaj Velimirović je lepo rekao: „Lako je naučiti životinju ili onoga ko ne zna, ali je nemoguće naučiti onoga ko je neuk, a već je postao učitelj drugima“ – priča Golac.

– Fudbal nam je ogledalo države i društva, gledano 50 godina unazad. Sve to sada izgleda kao neki vid zabavljanja za one koji su na njihovom nivou. Oni koji su pametni i zdravorazumski razmišljaju, lako prepoznaju njihov dilentatizam. Zato je to zabava koju prave za neuke i nepismene – zaključuje Golac.

Svi Krstajićevi ljudi

Treneri u stručnom štabu Srbije menjaju se kao na traci od kako je Mladen Krstajić postao selektor. Novi selektor je brzo po preuzimanju dužnosti raskinuo saradnju sa iskusnim Slobodanom Pavkovićem, pretpostavlja se zbog toga jer je bio saradnik Muslina. Do skora prvi pomoćnik Milan Obradović počeo je trenersku karijeru pre tri godine. Kratkog daha bila je i saradnja sa još jednim trenerom bez iskustva Ljubišom Rankovićem. Bez dugačke radne biografije je i trener golmana Nemanja Jovšić. Jedini s većom „kilometražom“ su Zoran Filipović i Simo Krunić iz Čukaričkog, koji može samo povremeno biti na raspolaganju selektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari