Suspenzija UEFA zbog "derbija" 1Foto: Starsport

Krvavi obračun domaćih kriminalaca, ovog puta uz pomoć braće po zlu iz Hrvatske, bacio je debelu senku na fudbal u 156. večitom derbiju, a tragične događaje na tribini sa tzv. navijačima Partizana učinio top medijskom temom, s verovatnim policijsko-sudskim-disciplinskim epilogom, jer je pesničenje neviđenih razmera predmet delovanja raznih državnih i organa Fudbalskog saveza Srbije.

Kao organizator meča, klub iz Humske spreman je da preuzme svoj deo krivice za scene nasilja na marginama prošlonedeljnog remija sa Crvenom zvezdom.

– Nagovešteni su nam otvaranje disciplinskog postupka i podnošenje disciplinske prijave protiv našeg kluba od strane Fudbalskog saveza Srbije. I to je u redu, tj. očekivano. Da je u pitanju subjektivna odgovornost mi bismo je negirali, jer ničim lično nismo doprineli strašnim događajima sa poslednjeg večitog derbija, ali smo kao njegov domaćin spremni da preuzmemo deo objektivne odgovornosti za ono što je bilo na južnoj tribini našeg stadiona. Pretpostavljam da će nam vrlo brzo biti izrečene sankcije – kaže za Danas potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić.

* Ako je krvavi pir kriminalaca bio van klupskog domašaja, zbog čega se njime sada bave odgovarajući državni organi, kako je moguće da bude uneta onolika pirotehnika na stadion i to ne samo na tribinu sa navijačima Partizana već i u delu sa Zvezdinim pristalicama?

– S punim pravom me pitate za te stvari, a ja nažalost moram da primetim da su današnji navijači, bez obzira na klupsku opredeljenost, vešti u prilagođavanju merama organizatora mečeva, odnosno njihovom izbegavanju. Nije opravdanje ni bežanje od krivice, ali i uređenoj državi za kakvu slovi Švajcarska, dešava se da navijači unesu pirotehniku tamo gde joj nije mesto. Na našem meču sa Jang Bojsom upaljeno je sigurno pedeset baklji na tribini sa protivnikovim pristalicama. Partizan uvek (u)radi sve što je do njega, u skladu sa propisanim obavezama iz Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima, sa sve angažovanjem agencija za obezbeđivanje mečeva i to samo onih s neophodnim dozvolama nadležnih državnih organa, ali to nije uvek dovoljno da se spreče različiti incidenti. Uveravam vas da ova uprava ima nultu toleranciju prema svakom problematičnom ponašanju dela naših navijača, bilo da se radi o bakljama, tuči, rasističkim povicima, uvredljivoj ikonografiji… Podsećam vas da smo i mi sami bili meta napada nekih od tih ljudi, u svečanoj loži i ispred stadiona. Na našeg generalnog direktora Miloša Vazuru udarili su pesnicama, a na nas druge jajima. Jednostavno, ovo je problem šireg konteksta i dubljeg korena i kao takav traži dublju analizu, opšti dijalog i veliki državno-društveni konsenzus.

* Da li ste svesni činjenice da UEFA pomno prati sva dešavanja u nacionalnim okvirima i, s tim u vezi, da li se plašite indirektnih posledica po klub zbog pomenutih događaja?

– Još od avgusta, od kazne da igramo bez prisustva gledalaca na dva evropska meča i izricanja uslovne kazne s pretnjom automatske suspenzije od jedne utakmice u slučaju ponovljenih prekršaja strepimo od ponovnog zatvaranja stadiona. Konstantno smo pod lupom UEFA, zbog podebele fascikle navijačkih prekršaja iz poslednjih 12 godina, koja mi je data na uvid prilikom pojavljivanja pred Komisijom za žalbe. Naše takmičenje je deo sistema UEFA i kao takvo bi trebalo da funkcioniše po njenim opštim pravilima. U tom smislu nisam naročiti optimista kada je u pitanju odluka koju očekujemo 5. januara, na kraju već postupka pokrenutog zbog utrčavanja na teren, upotrebe pirotehnike i razglasa, rasističkih povika, blokiranih stepenica na tribinama i neakreditovanih novinara na terenu protiv Jang Bojsa. Pretpostavljam da će prilikom izricanja kaznenih mera uzeti u obzir i ono što se desilo na večitom derbiju i verovatno aktivirati raniju kaznu o suspenziji. Dakle, moglo bi da se desi da utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope u Humskoj igramo bez publike – sluti ili ima dovoljno proverene informacije iz Niona visoki funkcioner prvaka Srbije.

Žarko Stevanović: Novčane kazne bez efekta

– Za četvrtak je zakazana sednica Disciplinske komisije, na kojom ćemo se baviti i nemilim događajima sa poslednjeg meča Partizana i Crvene zvezde. Nisam još video izveštaj delegata sa te utakmice i iz Humske, ali iz onoga što sam video u televizijskom prenosu i drugim video zapisima cenim da ima dovoljno elemenata za pokretanje postupka protiv FK Partizan koji je već na udaru UEFA zbog organizacionih propusta. Nemam pravo da prejudiciram odluku, ali mogu da primetim da ranije novčane kazne nisu davale efekta. Širok je dijapazon mogućih sankcija, a suspenzija stadiona jedna od tih opcija – kaže za naš list predsednik Disciplinske komisije FSS, uz nagoveštaj pokretanja postupka i protiv Crvene zvezde, zbog upotrebe pirotehnike od strane „delija“ i napominjanje da ovaj poslednji obračun navijača nadilazi sportske okvire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari