Švajcarci jure "voz" 1Foto: EPA-EFE/ Andrew Medichini

Mečevi drugog kola A grupe mogli bi večeras da daju prvog učesnika sledeće faze Evropskog prvenstva u fudbalu, jer sa tri boda protiv Turske, na otvaranju 16. EP, reprezentacija Italije ima šansu da eventualnom pobedom nad Švajcarskom ode tamo gde su je svi videli i pre potpune kontrole dešavanja u tom duelu i tri laka gola u drugom poluvremenu utakmice u Rimu.

Opet svoji na svome, „azuri“ priželjkuju isti scenario, mada svesni da je potrebno mnogo toga napraviti pre nego što skoče, kažu hop i nastave da sanjaju o reprizi daleke 1968. godine, kada su jedini put u istoriji, takođe na domaćem tlu, završili takmičenje sa šampionskom krunom, jer je sledeći rival još kvalitetniji od prošlog.

Uz to mora da ide na sve ili ništa posle remija sa Velsom, da bi popravio poziciju u odnosu na preostala dva takmaca i umanjio rezultatsku tenziju u poslednjih 90 minuta.

– Cenim da će pokušati visoko da nas pritisnu i napadnu, neka, mi to volimo. Meč će biti zanimljiviji i zabavniji ako bude više prostora za obe ekipe. Zna se šta nam je cilj u ovoj utakmici – kratak je selektor četvorostrukog svetskog prvaka Roberto Mančini, za kog mediji sa Apenina tvrde da će minimalno menjati startnih 11 od prošlog petka, samo zato što će povređeni defanzivac Florenci morati da ustupi mesto (verovatno) Di Lorencu.

Njihov kolega iz odbrane, Frančesko Aćerbi, ne krije da je sadašnji sastav Italijana „tanji“ od nekih drugih iz bliske prošlosti, ali kaže da to nadoknađuje izrazitim zajedništvom i velikim entuzijazmom, sa sve zapaljivom konstatacijom „oseća se nešto u vazduhu“, međutim ni on o kolegama iz „zemlje sireva, satova i čokolade“ ne priča kao o lako savladivoj prepreci.

– Imaju velike igrače kao što su Embolo i Šaćiri, plus odličnog selektora Petkovića koji već neko vreme vodi ekipu. Biće to nesumnjivo težak i zahtevan meč, ali mi uvek pokušavamo da igramo tako da ne damo našem protivniku da diše i nametne svoj fudbal. Baš smo motivisani za ovaj duel – kaže član Lacija i navija da vezisti i napadači jedne od država-organizatora EURO 2020 budu još efikasniji nego na premijeri najvećeg fudbalskog turnira od početka pandemije korona virusa.

Šef švajcarskog stručnog štaba Vladimir Petković nije bio nezadovoljan učinjenim protiv Velšana, mada je njegov tim mogao i morao da iskoristi više od jedne šanse, niti se plaši sučeljavanja sa „azurima“. Samo ih beskrajno ceni.

– Poznati su nam kvalitet Italije i rad njenog selektora, nije mu slučajno produžen ugovor do 2026. godine. Veruju u uspeh na ovom prvenstvu, sami se deklarišu kao favorit za titulu, ali tu smo mi da ih pokušamo iznenaditi i osujetiti im plan lakog osvajanja grupe. Švajcarska se nikoga ne plaši, imamo kao i oni 90 minuta da se pokažemo u najboljem svetlu i ispratimo naše ambicije – jasan je rođeni Sarajlija, koji je (zbog povrede) morao da zameni jednog golmana u međuvremenu.

I Denis Zakarija veruje da on i saigrači mogu da sapletu favorita, tj u velikom stilu kaparišu voz za dalje putešetvije. Šta više, bez zadrške „prosipa“ optimizam u vezi toka i ishoda derbija ove runde A grupe.

– Mislim da imamo velike šanse protiv Italije. Veliki su tim i dugo nisu primili gol, a naš posao je da prekinemo taj njihov niz. Probaćemo sve da dobro odigramo i dobijemo ovaj važan meč – kaže vezista Borusije iz Menhengladbaha i jedan od brojnih Švajcaraca stranih korena.

Još ako i jedni i drugi održe reč i bez garda uđu u klinč, stadionska i televizijska publika ima da se nagleda dobrog fudbala u oba pravca. S tim da statistika navodi na domaćina kao potencijalnog slavljenika, jer je dobio 28 od čak 58 dosadašnja susreta ovih selekcija, daleko više, u kvalifikacijama za velika takmičenja nego na finalnim turnirima, uz svega osam poraza.

Turskoj treba slamka spasa

Pre starta EURO 2020, reprezentacija Turske je svrstavana među moguća prijatna iznenađenja, da bi posle očajne igre i ubedljivog poraza od Italije došla u stani-pani situaciju, jer bi je poraz od Velsa definitivno ostavio bez prilike da prođe grupu. U isto vreme, „zmajevi“ bi da zadrže korak sa drugoplasiranom Švajcarskom, ako je moguće preotmu joj poziciju na tabeli ili makar poprave šanse da kao treći ostanu na takmičenju. Duel u azerbejdžanskoj prestonici Bakuu biće tek treći duel ovih nacionalnih timova, sa međusobnim skorom od (po) jednog trijumfa i jednog datog/primljenog pogotka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari