Svaki gol može da bude bitan 1Fudbaleri Srbije Foto: STARSPORT

Više nije šala, reprezentacija Srbije nakon prikazanog protiv Luksemburga, zaista ima kvalitet potreban kako bi se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Gosti su ispraćeni sa četiri gola u mreži, koji su možda i predstavljali najbolji personifikaciju prikazanog izabranika selektora Dragana Stojkovića.

„Višak“ kreativnih igrača, golgetersko umeće inače izvanrednog Mitrovića, oplemenilo je u meri da se na mahove činilo kao da bi napadač Fulama svaki duži kontakt sa loptom, mogao da pretvori u pogodak.

Na kraju; njegov saldo od dva gola, uz direktnu zaslugu kod trećeg, doveli su ga do pozicije najboljeg strelca evropskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a Srbiju u situaciju da tačno na polovini kvalifikacione trke sve konkurente gleda sa pol pozicije.

Nije bez razloga popularni Piksi Mitrovićevo umeće u protivničkom šesnastercu uporedio sa produktivnošću Darka Pančeva.

Nekadašnji golgeter Crvene zvezde bio je maher na relativno malom prostoru. Umešno se snalazio obema nogama, šutirao iz prve i u poluprilikama, a neretko i pogocima glavom skidao paučinu sa protivničkog gola.

Iako Srbija u Vlahoviću i Joviću ima perspektivne napadače, već stasale da budu starteri, Mitrović jednostavno u reprezentativnom dresu, i to ne smao u golgeterskom smislu, ima uticaj na igru poput Roberta Levandovskog u Bajernu.

Sa sedam golova, korpulentni napadač ponikao u Partizanu, trenutno je najbolji strelac evropskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Selektor je protiv Luksemburga, koji je inače tokom kvalifikacija već po jednom matirao Irsku i Azerbejdžan i pošteno preznojio Portugalce, izveo postavu sa čak trojicom igrača sklonih kreaciji, igri iz prve i guranju lopte unapred u prostor.

Tadić, Milinković Savić i Lukić sve više liče na momke koji kao da su sa Mitrovićem rastali ispred zgrade.

Igra iz prve, brza transformacija i konstantna težnja da se pas gurne između protivničkih linija omogućuju Mitroviću da se maltene konstantno nalazi u gol šansama.

Takve situacije mogle bi na kraju da budu od nasušne važnosti; s obzirom na to da su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u nadležnosti FIFA, u slučaju istog broja bodova o plasmanu neće odlučivati međusobni odnos već gol razlika.

Na polovini trke Srbija deli prvu poziciju sa Portugalom, uz bolju gol razliku (11:6, naspram 8:4).

Ukoliko bi u naredna četiri meča ispoljila sličnu efikasnost (Irska 7. septembar, Luksemburg 9. oktobar, Azerbejdžan 12. oktobar) Srbija bi odlučujući duel na stadionu Žoze Alvalade (14. novembar) dočekala u najgorem slučaju, poravnata sa „navigatorima“ što bi je dovelo u poziciju da bi joj bod bio dovoljan za plasman u Katar.

Ono što može da zabrine jeste činjenica da je naša reprezentacija od septembra 2018. gotovo na svim utakimicama primila najmanje po gol.

Zapravo samo protiv Turske i Rusije u Ligi nacija to nije bio slučaj. Odbrana sa samo trojicom klasičnih defanzivaca i to štopera svojevrstan je rizik.

Lazović po desnoj i Kostić levoj strani nikada u formaciji sa četvoricom pozadi ne igraju kao klasični bekovi, već su tada više krila, dakle ofanzivno orijentisani i koliko god bili korisni za produktivnost našeg napada, u odbrani jednostavno nisu toliko vični niti poseduju automatizam stican tokom fudbalske edukacije od mlađih kategorija pa sve do seniora.

Ujedno, selektor i od naših bočnih štopera, mahom Pavlovića i Milenkovića traži da visoko iznose loptu i budu i faktički primarni u kreaciji igre, što povećava rizik od pogrešno odigranog pasa i samim tim rivalskog kontranapada.

Da problem postoji i nije beznačajan pokazuje i podatak da su „orlovi“ u dosadašnjem delu kvalifikacija primili isti broj golova kao i Azerbejdžan, koji je u prva četiri kola ostvario samo jedan remi uz tri poraza.

–  Verovatno je u pitanju nedostatak koncentracije. Naravno, moramo da poradimo na tome, da to popravimo, ne smemo da rizikujemo svaki put. Srećom sada smo postigli gol odmah nakon što smo ga primili – svestan je i Milinković Savić postojećeg problema.

Mitroviću leži borba za Mundijal

Fenomenalan golgeterski učinak ima Aleksandar Mitrović. Verovatno bi razloge najbolje opisali i definisali psiholozi, ali sa laičke strane posmatrano, napadač Fulama tek u reprezentativnom dresu ispoljava svoje najbolje igračke vrline. U dosadašnja četiri kola kvalifikacija za Mundijal u Kataru iza njega su napadači svetskog formata poput Levandovskog, Lukakua, Kejna, Ronalda… Zanimljivo je i to da Mitroviću naročito prijaju kvalifikacije za Mundijal. Do sada je igrao tri ciklusa (kvalifikacije za Brazil, Rusiju i aktuelne) i na 15 utakmica dao je 14 golova. Najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije (43 gola) aktuelne kvalifikacije započeo je na klupi za rezerve protiv Irske i od 63. minuta na tom i od tada je dao sedam golova.

Povreda jagodične kosti

Sa dva data gola i učešćem kod trećeg Aleksandar Mitrović obavio je izvanredan posao protiv Luksemburga, međutim na tom meču je dobio i jak udarac u jagodičnu kost na licu. Srpski napadač je posle meča otišao na pregled u bolnicu, da se utvrdi da mu nije slučajno stradala jagodična kost. Na svu sreću povreda nije teže prirode tako da je Mitrović juče sa saigračima krenuo put Dablina. Moguće je da će protiv Irske igrati sa zaštitnom maskom na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari