Sve je na strani šampiona 1Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Posle 24-časovnog predaha od takmičarskih obaveza Novak Đoković sutrašnjim duelom četvrtfinala sa Davidom Gofanom nastavlja odbranu trona na Vimbldonu, borbu za peti grend slem trofej na travi i 16. titulu na turnirima kategorije 2000 u karijeri.

Ako bi se šanse za uspeh merile isključivo prikazanim u dosadašnjem toku Otvorenog prvenstva Engleske i međusobnim skorom sa Belgijancem onda s velikim izgledima da napravi još jedan veliki korak bliže svim tim ciljevima.

Najbolji teniser Srbije svih vremena u britansku prestonicu je stigao kao prvi reket sveta, u prethodna četiri izlaska na teren izgubio je tek jedan set (protiv Poljaka Huberta Hurkača), a svog sledećeg rivala �tukao� je u pet od šest duela. Čak ni to što je njihovo poslednje odmeravanje snaga, pre dve godine u Monte Karlu, završeno slavljem 23-plasiranog na ATP listi ne može biti razlog za Đokovićev strah, što ne znači da neće biti obazriv i koncentrisan kao da su s druge strane mreže njegovi večiti rivali Rodžer Federer ili Rafael Nadal.

– On je jedan od najbržih igrača na ATP Turu. Ima fenomenalan rad nogu i balans kao retko ko. Bio je Top 10 igrač, pobeđivao je velike asove i mislim da se posle problema sa povredama vraća u top formu. Biće to veliki izazov za obojicu – ima poštovanja za kolegu branilac trofeja.

Đokoviću je ovo čak 45. plasman među osam najboljih na grend slem turnirima, odnosno 11. takav domet na Vimbldonu.

– Uvek je cilj doći do završnice grend slemova, najvećih događaja u našem sportu. Pokušavam da tempiram formu tako da na ovim turnirima igram najbolje. Vimbldonu pogotovo, jer je on poseban turnir za mnoge igrače, pa tako i za mene. Motiviše me od ranog detinjstva. Ne uzimam stvari zdravo za gotovo i drago mi je zbog ovog rezultata – poručio je Đoković pre povratka na Centralni teren, gde mu je (po osnovu renkinga) češće bilo mesto nego drugom i trećem reketu sveta, ali je čudnim odlukama organizatora više puta primoravan da igra na terenu br. 1.

Ako savlada devet leta mlađeg Gofana, kao što mu je to pošlo za rukom na Rolan Garosu i u Sinsinatiju 2013. godine, dve sezone kasnije u Sinsinatiju, 2016-e u Majamiju i na završnom turniru u Londonu te zime, Novak će na boljeg iz duela Argentinca Gvida Pelju i Španca Roberta Bautistu Aguta.

David Gofan: Spreman sam

– Uvek je lepo igrati protiv Novaka na grend slemovima, ali ga je veoma teško dobiti, naročito u tri seta i na travi. Kada igra na svom najvišem nivou, on je jednostavno najbolji. Ipak, imam samopouzdanja, potrudiću se da pružim maksimum. Mentalno sam spreman za naš novi meč – zvuči kao da se ne boji izazova mladić koji je prethodna GS četvrtfinala igrao na Rolan Garosu 2016. i Australijen openu 2017, a najviši ATP plasman u karijeri mu je sedmo mesto u svetskom poretku tenisera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari