"Sveci" iz Žitišta hit Kupa Koraća 1Foto: KK Sveti Đorđe

„Sveci“ iz Žitišta uspeli su da umarširaju na završni turnir Kupa Radivoja Koraća koji večeras počinje u Nišu.

Košarkaši Svetog Đorđa napravili su senzaciju samim plasmanom na završni turnir za „Žućkovu levicu“, zbog čega ni ne gaje iluzije da u četvrtfinalu mogu da iznenade FMP u hali „Čair“ (17.00).

– Ako bismo bili egal sa FMP-om nekih 20 do 25 minuta, to bi bio uspeh. Ako bi uspeli da izgubimo sa manje od 10 razlike na poluvremenu, to bi bila senzacija. Za nas je neverovatan uspeh odlazak u Niš. Na završni turnir smo stigli spretno i srećno. Imali smo sreću na žrebu i sve mečeve smo igrali u našoj hali. Ovo je sada u Nišu druga dimenzija, nikada nismo igrali protiv nekog tako jakog kao što je FMP – iskreno objašnjava za Danas Steva Kočalka, član uprave Svetog Đorđa i jedan od glavnih finansijera kluba.

Sveti Đorđe se takmiči u Srpskoj ligi – Sever, što je narodski rečeno četvrta košarkaška liga.

– Vodeći smo klub u ligi i želja nam je da obezbedimo plasman u Prvu B ligu (treća liga). Klub opstaje zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu i nas koji ga vodimo, i onih koji igraju. U ekipi imamo pravnike, informatičare, sve profesije. Sportski savez opštine Žitište daje nam novac za honorare sudijama kada smo domaćini, kao i za prevoz igrača na gostujuća takmičenja. Ja kao privrednik gledam da obezbedim igračima kakve-takve honorare, što je retkost da iko redovno isplaćuje u ovom rangu takmičenja – dodaje Kočalka.

Sveti Đorđe je naslednik KK Plastika iz Žitišta koji je osnovan 1979. godine (sadašnje ime dobio 2001). Klub je još uvek na amaterskom nivou, pa trener i igrači dolaze na trening posle osam ili više sati na redovnom poslu.

– Svima nam je želja da klub izdignemo na viši nivo i nemojte misliti da je ovaj uspeh skroz slučajan i da iza njega ne stoje napor, znoj i veliki rad. Naše utakmice u Žitištu prati po 300 navijača, što je impresivna cifra čak i za više rangove takmičenja – zaključuje Kočalka.

Bodriće ih više od 100 navijača

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće sutra obilaziti Niš na svojoj turneji, ali u centralni grad južne Srbije ipak će biti organizovan dolazak ljudi autobusom. U pitanju su navijači Svetog Đorđa kojima će klub omogućiti gledanje četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća.

– Organizovao sam da oko 60 navijača dođe autobusom. Još nekih 50, 60 navijača doći će svojim automobilima. Klub će za sve njih platiti karte za ulazak u „Čair“, tako da neće izostati podrška na ovom istorijskom meču – ističe Steva Kočalka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari