Svetsko prvenstvo u veslanju: Najbolji u polufinalu plasirali se na Olimpijske igre u Parizu 1Foto: Starsport

Takmičenje petog dana Svetskog prvenstva u Beogradu obeležile su polufinalne trke u deset veslačkih disciplina, koje su, osim za plasman u finale, predstavljale priliku za plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Na regatnu stazu Savskog jezera prvi su izašli ženski i muški dvojci, a prve kojima je uspelo da se domognu vize za Francusku bile su Rumunke Vrinćeanu i Anhel, koje su trijumfovale u prvoj polufinalnoj trci, ispred posada Republike Irske i Čilea.

U drugom polufinalu Australijanke su zabeležile najbolje vreme ove runde, dok su preostala dva mesta u finalu izboreile Holandija i Sjedinjene Države.

U istoj disciplini kod muškaraca Velika Britanija, Švajcarska i SAD bili su najbolji u prvoj polufinalnoj grupi, do su Rumuni Kozmiuk i Bejan blistali u drugoj, u kojoj su imali najbrže vreme ukupno, a plasman u finale i na Olimpijske igre.

U finale su prošli još Republika Irska i Južna Afrika, dok su ispali Španci, srebrni sa prošlog Svetskog šampionata.

Laki veslači su bili sledeći i to u polufinalnim borbama dubl skula. Kod dama, danas je najbrža bila posada Kanade, u čijoj grupi su prošli još Novi Zeland i Sjedinjene Države. U drugoj grupi najbolje su bile aktuelne šampionke iz Velike Britanije, Grant i Krejg, a u finale su prošle još Rumunija i Kina.

U prvom polufinalu muškog lakog dubl skula svetski i olimpijski šampioni, Irci O’Donovan i Mekarti postigli su najbolje vreme ove runde, u njihovoj grupi drugi i treći bili su Norvežani i Česi, dok su iz druge grupe u finale otišli Švajcarska, Italija i Španija.

Veslačice su otvorile takmičenje četveraca, a u prvoj grupi Holanđanke su zabeležile najbrže polufinalno vreme, ostavivši iza sebe Rumunke i olimpijske šampionke iz Australije.

Druga polufinalna trka u dusciplini ženskog četverca završena je sa sledećim skorom: Velika Britanija stigla je prva na cilj, a za njom su bile posade SAD i Kine. Ekipe Danske, Irske i Kanade boriće se u B finalu za jedino preostalo mesto za OI u Parizu 2024.

Prva polufinalna trka muški četverac završila se ubedljivom pobedom posade Sjedinjenih Država, za kojima su na cilj stigle, kao druga i treća, posade Holandije i Francuske. Ova tri tima idu direktno u finale Svetskog prvenstva, osiguravši i plasman na OI u Parizu 2024. Posade Italije, Ukrajine i Danske koje su stigle kao četvrta, peta i šesta, boriće se u B finalu šampionata za jedino jedino preostalo mesto za OI Pariz 2024.

Polufinalna trka druge grupe u discipline muški četverac dao je nove finaliste i učesnike predstojećih Olimpijskih igara po sledećem rasporedu: Velika Britanija prva, Novi Zeland drugi i Australija kao treća.

Sledeći su na programu bili četverac skulovi. Prva polufinalna grupa ženskog četvrerca skul završila je sa ubedljivom pobedom holandske posade koja je ubedljivo dominirala tokom čitave trke. Druge na cilj stigle su aktulne olimpijske šampionke iz Kine a za njima sa vrlo solidnim rezutatom stigla je reprezentacija Rumunije.

Ove tri posade idu u finale šampionata 2023, ali i na Olimpijske igre u Parizu. Druga polufinalna grupa ženskog četvrerca skul donela je nove finaliste Svetskog prvenstva. Reprezentativke Velike Britanije dominirale su stazom od samog početka, osvojivši prvo mesto u grupi sa vremenom 7:01.33. Druga na cilj stigla je posada Švajcarske, a treća je bila ekipa Švajcarske. Četvrto mesto zauzela je posada Ukrajine koja je u prvih 1000 m držala drugu poziciju, ali je u trećoj četvrtini posustala.

U prvoj polufinalnoj grupi muškog četverac skula prve tri pozicije zauzeli su Poljaci na prvoj poziciji sa vremenom 6:16.01 (aktuleni evropski I svetski prvaci), iza kojih su stigle posade Italije i Nemačke. Ove tri posade idu u finale A šampionata u Beogradu, kao i na OI Pariz 2024. U drugoj polufinalnoj grupi muškog četverac skuls prve tri pozicije zauzele su posade Holandije, Britanije i Švajcarske.

Aktuelni oplimpijski prvak, reprezentacija Holandije, briljirala je tokom cele trke na Savskom jezeru, ostvarivši rezultat 6:16.01. Posada Velike Britanije je u poslednjoj četvrtini uspela da pretekne posadu Švajcarske i stigne druga na cilj.
Polufinalni program danas završili su laki veslači i veslačice trkama skifova. Najbrži u polufinalu muškog skifa bio je Poljak Mikolajčevski, a finale su izborili još Austrija, Švajcarska, Francuska, Italija i Mađarska.

Kod dama, danas je najbrža bila Irkinja Mekkrohan, koja se vratila na međunarodnu scenu posle sedam godina odsustva. Pored nje, finalnu trku osigurale su predstavnice Meksika, Holandije, Rumunije, Sjedinjenih Država i Francuske.

Do kraja petog dana Svetskog prvenstva u Beogradu na programu su bila C i D polufinala, kao i E, F, G i H finala u brojnim disciplinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari