Svi čekaju sedmu titulu 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković sutra započinje napad na sedmu titulu Australijan opena.

Prvi rival prvom teniseru sveta biće malo poznati američki teniser Mičel Kruger koji je u glavni žreb Ozi opena uskočio iz kvalifikacija. U centru pažnje srpske javnosti biće i Janko Tipsarević koji se posle više od godinu i po dana vratio na teren, a koji je rano jutros igrao protiv 20. nosioca turnira Grigora Dimitrova.

Meč protiv Krugera, koji je trenutno 231. na ATP listi, trebalo bi da počne u večernjem terminu po australijskom, odnosno jutarnjem po srednjeevropskom vremenu (oko 9 časova). Australijski mediji navode da su sve ulaznice za ovaj susret na “Rod Lejver areni” rasprodate još pre nego što se saznalo ko će biti prvi Đokovićev rival. Isti izvori navode da je očekivano da se sve ulaznice od četvrtfinala do finala unapred rasprodaju bez obzira na rivale, ali da do sada navodno nije zabaleženo da se nekoliko dana unapred ne mogu naći karte za meč prvog kola. Kruger je po očekivanju struke, ali i kvotama kladionica, potpuni autsajder protiv Đokovića i srpskom teniseru bi trebalo da posluži samo kao jači trening pred prava iskušenja. Od najboljeg tenisera sveta očekuje se ne samo da popravi prošlogodišnji rezultat, kada je ispao u drugom kolu, već da bude glavni kandidat za sedmu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije.

– Lepo je vratiti se ovde. Imao sam mnogo uspeha u Australiji u nekim prošlim vremenima. Mislim da je to i zbog toga što sam imao veliku podršku i srpske zajednice, ali i stranaca koji dolaze da bodre sve igrače tokom te dve nedelje. To je jedan od četiri velika turnira, a ne zovu ga tek tako „srećni slem“ – rekao je Đoković.

Srpski teniser naglasio je i to da Australija spada među zemlje u kojima se po njegovom mišljenju zaista živi za tenis.

– Mnogo je ovde dobrih vibracija, dobrog osećaja širom grada. LJudi Australije vole sport, neguju sportske vrednosti. Vole i svoj tenis, naravno. Tokom ove tri, četiri nedelje može da se vidi i mnogo toga o tenisu na TV-u. Svi ga prate. Tako da, kao teniseru, stvarno mi je i čast i zadovoljstvo što sam ovde – dodao je Đoković.

Ukoliko uspe da i ove godine trijumfuje na Australijan openu, Đoković će postati prvi teniser kome je to pošlo za rukom sedam puta. Osim njega, do sada su šest puta Ozi open osvajali još samo Rodžer Federer i Roj Emerson.

Rano jutros po srednjeevropskom vremenu svoje mečeve su igrali Miomir Kecmanović, Dušan Lajović, Janko Tipsarević i Viktor Troicki. Kecmanović se sastao sa Špancem Fernandom Verdaskom, Lajović je igrao protiv Urugvajca Pabla Kuevasa, a Tipsarević protiv Bugarina Grigora Dimitrova, dok se Troicki sastao sa Roberto Karbaljesom Baenom iz Španije. Od ostalih današnjih mečeva najveću pažnju privući će susreti Endi Marej – Roberto Bautisa Agut (8.00) i Rodžer Federer – Denis Istomin (10.30).

Ovogodišnji Australijan open oboriće rekord po nagradnom fondu od čak 38,3 miliona američka dolara (62,5 australijskih dolara). Šampionima u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji pripašće po 2,5 miliona dolara, dok će finalisti dobiti upola manju cifru.

Novak na Australijan openu

2005. 1. kolo

2006. 1. kolo

2007. 4. kolo

2008. Titula

2009. četvrtfinale

2010. četvrtfinale

2011. Titula

2012. Titula

2013. Titula

2014. četvrtfinale

2015. Titula

2016 Titula

2017 2. kolo

Borba za zaradu “malih” tenisera

Novak Đoković je izjavio da je kao predsednik Saveta profesionalnih tenisera zadovoljan povećanjem nagradnog fonda na Australijan openu, ali da će njegov fokus na toj pozociji sada biti borba za zaradu tenisera koji su ispod 100. mesta na ATP listi.

– Ima nekih ljudi, možda i nekih medija, koji navode da mi vrhunski igrači tražimo više novca za sebe. Moram da to pojasnim, jer se mi zalažemo za bolju distribuciju, pravednu raspodelu novca. Zalažemo se da se više novca daje za učesnike uvodnih rundi takmičenja, za one koji stignu do poslednjih kola kvalifikacija. Mi želimo da se otvore nova radna mesta i poveća broj igrača koji mogu da žive od ovog sporta. Jedino stotinu tenisera može da živi od ovog sporta. To ATP, a i mi kao igrači, koji činimo Savet, moramo i pokušavamo da promenimo. Pokušavamo da povećamo broj tenisera koji mogu da putuju po svetu, ali ne samo da im budu plaćeni troškovi, već da mogu da imaju ceo stručni štab, a i da mogu da pristojno žive od sporta kojim se bave – naveo je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari