Takmičenje koje je po imenu "već prošlo" 1Foto: EPA-EFE/ FABIO FRUSTACI

Prvenstvo Evrope u fudbalu, sa „zakašnjenjem od godinu dana“, zvanično počinje večeras utakmicom između  reprezentacija Turske i Italije.

Susret će biti igran na stadionu Olimpiko u Rimu, jednom od jedanaest gradova domaćina ovog šampionata.

Inače UEFA EURO 2020, kako se iz mnogo razloga a pre svega marketinških zvanično zove, biće šesnaesto po redu takmičenje najuspešnijih selekcija Evrope.

Preostalih deset gradova, koji će ugostiti učesnike ovogodišnjeg šampionata, jesu: London, Minhen, Baku, Sankt Peterburg, Bukurešt, Glazgov, Kopenhagen, Amsterdam, Budimpešta i Sevilja.

Taj, naizgled čudan potez UEFA, da šampionat „poseje“ po čitavoj Evropi, najpre je okarakterisan kao avanturistički, da bi na kraju bio prihvaćen kao koristan za sve u svojevrsnom lancu interesa.

Bez obzira na opaske, ove ili one vrste, ovakav način organizovanja šampionata, prvi je u istoriji i kao takav će ostati upamćen.

Jer će domaćin sledećeg samostalno biti Nemačka.

Inače, prvenstvo će trajati tačno mesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. jul na londonskom Vembliju.

Među prve favorite mnogi ubrajaju dve trenutno najbolje selekcije sveta, Belgiju i Francusku.

Bilo bi nerazumno otpisivati aktuelnog prvaka, reprezentaciju Portugalije, te timove Italije, Španije, Nemačke, Engleske i Hrvatske, aktuelnog vicešampiona sveta.

Naravno da bi svako, iole upućen u evropski i svetski fudbal, mogao da sastavi svoj tim „najboljih u najavi“, ali se nekako izdvojila grupa od petnaestak igrača koji će biti posebno praćeni.

Bili bi to Romelu Lukaku – Belgija, Manuel Lokatelli – Italija, Kristijano Ronaldo – Portugal, Frenki de Jong – Holandija, Burak Jilmaz – Turska,  Kilijan Mbape – Francuska, Tomas Miler – Nemačka, Robert Levandovski – Poljska, Žerar Moreno – Španija.

Neizbežna je i tema prisustva navijača, jer pravi fudbalski ambijent nemoguće je zamisliti bez njih.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije i popuštanja mera, gradovi domaćini dozvolili su povratak gledalaca na stadione, doduše u ograničenom broju.

Ali, koliko god da ih bude na tribinama, svakako će dodatno motivisati fudbalere da odigraju i „za publiku“.

Prva faza takmičenja biće po grupama.

Učesnici šampionata raspoređeni su u šest grupa po četiri tima.

U narednu rundu, osminu finala ili tzv.nokaut fazu  plasiraće se  pobednici grupa, drugoplasirani timovi i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Ukoliko dva ili više timova budu izjednačena po broju bodova, raspored na tabeli se određuje na osnovu bodova u međusobnom duelu,  pa na osnovu ukupne gol razlike u međusobnim duelima, zatim na osnovu većeg broja postignutih golova u međusobnim duelima.

To su osnovni aršini, ali ako i to ne bude dovoljno, gledaće se ukupna gol razlika u svim mečevima grupe, te veći broj postignutih golova.

Svaka reprezentacija koja se kvalifikovala na finalni turnir Evropskog prvenstva u fudbalu 2021, zaradila je po 9,25 miliona evra. Za svaku pobedu u grupnoj fazi takmičenja reprezentacije će zaraditi po 1,5 miliona evra, a za svaki nerešeni rezultat po 750.000 evra.

Plasman u osminu finala donosi po dva miliona evra, u četvrtfinale po 3,25 miliona, u polufinale po 5 miliona evra.

Poražena reprezentacija u finalu, zaradiće sedam miliona, dok će osvajači trofeja zaraditi 10 miliona evra.

Za nastup na ovom prvenstvu prijavljena su 624 fudbalera, a najviše svojih predstavnika imaće finalisti ovogodišnje Lige šampiona, Čelsi i Mančester siti, po 15 igrača.

Bajern će ih imati 14 u nekoliko reprezentacija, Juventus 12, a Mančester junajted i kijevski Dinamo po 11.

Zanimljivo je da tih 624 igrača profesionalno fudbal igraju u 32 države i 208 klubova.

Najviše ih je u engleskim timovima (152), pa u Nemačkoj, njih 91, a slede Italija sa 75 i Španija sa 42 fudbalera evropskih reprezentacija koji igraju za njihove klubove.

Najviše igrača koji igraju u domaćem prvenstvu imaju Englezi (23 od 26), potom slede Italijani i Rusi sa po 22, dok Finci i Slovaci imaju samo po jednog reprezentativca koji igra u klubu iz svoje države. Za selekcije na Euru 2021. konkurisaće i 11 igrača koji igraju za klubove izvan Evrope.

Sedmorica nastupaju u američkom MLS-u, trojica u Kini i jedan u Japanu.

GRUPA A

Italija

Turska

Švajcarska

Vels

Duga i teška putovanja

Ovo Evropsko prvenstvo biće najveća avantura za navijače Velsa i Švajcarske koji će pratiti uživo svoje ekipe. Međusobni meč igraju već sutra u Bakuu, Velšani naredni meč igraju takođe u Azerbejdžanu, dok Švajcarci putuju 3.000 kilometara do Rima, što čeka i Velšane u trećem kolu.  Ko završi treći u toj grupi i bude među četiri najbolja trećeplasirana može da igra osminu finala ponovo u Bakuu – a možda i negde drugde, a drugoplasirani svakako igra u Amsterdamu, dok bi, ako prođe u četvrtfinale, odatle morao ponovo u Baku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari