Tendenciozna "Nezavisnost" 1Foto: FSS

Fudbalski savez Srbije vratio je „lopticu“ Svetskom sindikatu fudbalera na njeno upozorenje strancima da zaobilaze našu zemlju pri izboru novih klubova, jer se ovde ne poštuju i ne štite prava igrača.

„Moramo da istaknemo i ukažemo da je u delu koji se tiče Arbitražnog suda, saopštenje koncipirano na osnovu netačnih i nepotpunih informacija, koje je Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ uputio na adresu FIFpro u decembru 2016. godine, pre nego što je novi Pravilnik o radu Arbitražnog suda objavljen u službenom glasilu FSS“, poručeno je iz srpske „kuće fudbala“, uz napomenu da je slanje odgovora na postavljena pitanja FIFpro planirano posle aktuelnih praznika i nameru da se sve nedoumice reše „konstruktivnim dijalogom sa Evropskom fudbalskom federacijom i FIFpro“.

Predstavnici SPFN prozvani su za davanje „netačnih i tendencioznih obaveštenja“ FIFpro, a primećena je i „jasna namera da se očuvaju stečeni interesi i monopol koji je SPFN u proteklim godinama stvorio pred Arbitražnim sudom, kada je reč o zastupanju profesionalnih fudbalera“.

„Dovoljno je pomenuti neverovatnu okolnost, a to je da se u oko 95 odsto sporova pred Arbitražnim sudom pojavljuje ista advokatska kancelarija, koja zastupa i SPFN, što nije slučaj sa sporovima koji se vode pred bilo kojom drugom arbitražom u našoj državi, kao i pred bilo kojim drugim sudom u Republici Srbiji“, izražavaju sumnju u FSS, odakle stiže i tvrdnja da je „u izradi Pravilnika o radu svog Arbitražnog suda postupano u skladu sa odredbama Zakona o sportu i Zakona o arbitraži“.

Pitanje

Kako komentarišete preporuku FIFpro stranim fudbalerima da ne dolaze u srpske klubove?

Ivica Iliev, sportski direktor Partizana

– Tim stavom FIFpro nalepljena je ozbiljna etiketa srpskom klupskom fudbalu. Negativna, nažalost. Ne znam na osnovu kakve i čije prakse je sročena takva preporuka, jer mi nije poznat rad ostalih klubova u našoj zemlji, ali siguran sam da ne može poremetiti Partizanove planove ni u ovom ni u sledećim prelaznim rokovima. Za dve godine rada sadašnje uprave isplata primanja nije kasnila ni domaćim ni stranim igračima, što meni kao sportskom direktoru daje dobru poziciju u pregovorima sa potencijalnim pojačanjima iz inostranstva.

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde

– Pomenuto saopštenje FIFpro trebalo bi posmatrati kroz prizmu aktuelnog sukoba Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” i FSS, povodom raspuštanja starog odnosno formiranja novog Arbitražnog suda, mimo znanja predstavnika igrača i, kažu, odredbi Pravilnika. Crvena zvezda ne bi da se upliće u njihov spor. Takođe, verujemo da ceo slučaj ne može da ima reperkusije na naše klupske kupoprodajne planove ovog januara, pa ni kasnije. Desi se da dođe do zastoja u isplati fudbalera i to ne samo onih sa tuđim pasošima, ali one ne smeju da potraju duže od tri meseca, jer UEFA svako malo češlja poslovanje svih klubova pod svojom ingerencijom. Ko probije krajnje rokove taj rizikuje dobijanje licence za evropska takmičenja, što nikome nije u interesu. Da zaključim, položaj stranaca u srpskom fudbalu je bolji nego pre.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”

– Pre četiri godine, u vreme Zorana Lakovića na mestu generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije, FSS je novim Pravilnikom o radu arbitražnih sudova u sporovima između igrača i klubova implementirao pravilo usaglašeno dogovorom FIFpro i UEFA, po kojem sudski sastav ima jednak broj predstavnika izabranih od strane fudbalera i klubova. Novo rukovodstvo Saveza je bez upozorenja i javne rasprave poništilo taj pravilnik, raspustilo stari saziv i napravilo novi, čija čak tri člana sede u Partizanu ili su do juče bili deo Crvene zvezde, a vrhunac bruke i sramote je njihovo potpuno neiskustvo u radnim sporovima. Ne sumnjamo mi unapred u njihovo poštenje i pravičnost nego se pitamo kako će neko ko nije nikada ušao u sudnicu da prelomi u sporu, bez prava žalbe. LJudi iz FIFpro su ogorčeni, a obaveza im je bila da upozore svoje članove da zaobilaze jednu od fudbalski najsiromašnijih zemalja na svetu, gde, između ostalog, većina momaka igra za 300-500 evra mesečno i neredovno ih prima, a da bi pokrenuli spor za naplatu duga moraju da daju 1.000 evra FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari