Siner - prvi Italijan koji je na grend slemu uzeo meru prvoplasiranom: Čekalo se malo kraće nego na sledeću titulu prvaka Evrope u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Prošlu godinu je Janik Siner završio na četvrtom mestu svetske liste (s tim plasmanom igra i na Australijan openu), što je najbolje među italijanskim teniserima posle 1976.

Adrijano Panata je u godini trijumfa na Rolan Garosu (1976) dosegao isto do četvrtog, a to je i do Sinera najbolji plasman Italijana na ATP listi.

Od njenog uvođenja 1973. igrač s Apenina nikada nije savladao prvoplasiranog na četiri turnira za grend slem – do danas.

Sineru je to prvom pošlo za rukom u polufinalu u Melburnu protiv Novaka Đokovića.

Italijani su prethodno poklekli sva 23 puta, počev od duela u prvom kolu Vimbldona 1976, kada je Amerikanac Džimi Konors preslišao Antonija Cugarelija sa 6:1, 6:3, 6:2.

Azuri su, dakle, na takvu grend slem radost čekali skoro punih 48 godina, malte ne koliko i na drugu titulu evropskog fudbalskog prvaka.

Italija je prvi put prigrlila trofej u Rimu 1968, kada je u ponovljenoj utakmici polufinala savladala Jugoslaviju na Olimpijskom stadionu s 2:0 (prvi meč na istom mestu dva dana ranije 1:1), a sledeću krunu je uzela posle 53 godine, na penale protiv Engleske na Vembliju 2021, pa u Nemačku ove godine ide da brani trofej.

Siner je prvi Italijan u finalu Australijan opena, a s 22 godine i 163 dana najmlađi posle Đokovića 2008. s 20 i po.

U eri profesionalnog tenisa (od 1968) uz Panatu je u finalu igrao još samo Mateo Beretini, senzacija Vimbldona 2021, koji je iz taj-brejka stekao vođstvo protiv Đokovića, ali je zatim rutinski preslišan – 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari